|

Gitmediğim yeri hayal ediyorum

Ressam Mehmet Güreli’nin yeni sergisi “Saint Paul de Vence Günlüğü” 19 Nisan’da ziyarete açılıyor. Sanatçı yaklaşık 25 resmin yer aldığı sergisinde hiç gitmediği bir yerin hayalini kurduğunu söylüyor. Güreli, “Bu sergi benim için bir serüvenin başlangıcı. Nereye varacağımı bilmiyorum” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/04/2018 Salı
Güncelleme: 03:55 - 17/04/2018 Salı
Yeni Şafak
Yaklaşık 25 eserin yer aldığı sergi 19 Nisan- 8 Mayıs tarihleri arasında Doku Sanat Galerisi’nde gezilebilecek.
Yaklaşık 25 eserin yer aldığı sergi 19 Nisan- 8 Mayıs tarihleri arasında Doku Sanat Galerisi’nde gezilebilecek.

Ressam, müzisyen Mehmet Güreli’nin yeni sergisi “Saint Paul de Vence Günlüğü” 19 Nisan’da sanatseverlerle buluşacak. Doku Sanat Galerisi’nde ziyaretçiyle açılacak serginin ilginç bir öyküsü var. Saint Paul de Vence Güney Fransa’da bir kasaba. Ressam Güreli, buraya hiç gitmemiş. Fakat sokağı hayal ederek bir günlük hazırlamış. Ve buna uygun resimler yapmaya başlamış. Birbirinden farklı suretlerin yer aldığı bu 25 resim, bir sergiye dönüşmüş. Yani hikayenin içinde hikaye, resmin içinde resim var!


BİR SERÜVENİN BAŞLANGICI

“Saint Paul de Vence Günlüğü”nün perde arkasını Mehmet Güreli’den dinledik. Güreli, yakın arkadaşı Görkem Yeltan’dan esinlenerek bu sergiyi hazırladığını belirtti ve şöyle konuştu: “Görkem bir gün Saint Paul de Vence’a gideriz dedi ve bana buranın resmini attı. Ben de araştırdım. Buradaki bir sokağa takıldım. O sokak bende bir takım hayaller yarattı. Ve ona benzer resimler çıkmaya başladı. Sonra karışık tekniklerle aynı sokağı resmetmeye başladım. Adını da Saint Paul de Vence koydum. Fakat bir şeyi henüz tam anlatmıyor. Belki buradan bir günlük çıkaracağım. Yani bir oluşumu anlatıyor da diyebiliriz. Benim için de bir serüvenin başlangıcı. Orada hangi renkleri bulacağım, günlüğüme neler yazacağımı bilmiyorum. Ama o sokakları hayal ediyorum. Gitmediğim yeri hayal ediyorum, onun resimlerini çiziyorum. Matisse, Picasso gibi sevdiğim ressamlar da buraya gelmiş. 16. yüzyıldan kalma kendini korumuş bir köy. O yüzden de beni heyecanlandırıyor. Böyle bir başlangıç oldu, nereye varacağımı bilmiyorum.”

GELECEKTE AÇILACAK BİR SERGİ

Bir hikayenin içinden geçen resimler, Mehmet Güreli’nin tablolarından birinin asılı bulunduğu duvarın içindeki serüven de denebilir. “Bu, gelecekte açılacak bir serginin fotoğraflarının duvarları süslediği bir sergi” diyen Güreli, “Hikayenin öte- sine geçtim. Bu özel bir şey. Bir rengi bulduğunuz zaman resmin kendisi de özel bir şey. Onu alan veya ona bakan insanlarla birlikte çoğalıyor” şeklinde konuşuyor.

#Ressam Mehmet Güreli
#Saint Paul de Vence Günlüğü
6 yıl önce