|

Güneşe çıkmadan bu önerilere dikkat

Çocukluk çağında alınan yoğun UV ışınlarının, melanom başta olmak üzere deri kanserlerinin gelişimindeki etkisi, özellikle erken yaşlarda güneşten korunmanın önemini artırdığını ifade eden uzmanlar, Güneş yanıkları ve alerjik reaksiyonlar güneş ışınlarının başlıca etkileri arasında olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
09:32 - 13/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 06:32 - 13/07/2015 Pazartesi
IHA

Önümüzdeki haftadan itibaren yetkililerin kavurucu sıcakların geri geleceğini açıklaması üzerine, gözler sağlık uzmanlarına çevrildi.


Güneşten korunmak için herkesin farklı düşüncelere ve fikirlere sahip olduğunu belirten uzmanlar, yapılacak ufak korunma yöntemleri ile mutlu bir yaz sezonunu geçirilebileceğini söyledi. Güneşin deri üzerindeki olumsuz etkilerinin önlenebilmesi için, güneş ışınlarının zararları ve etkili korunma yöntemleri konusunda toplumun bilinçlendirilmesi büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, ilk öneri olarak ise asla güneş banyosu yapılmaması gerektiğini dikkat çekti. Mümkün olduğunca gölgede yanmanın ve etkili bir güneş kremi kullanmanın en önemli etken olduğunu ifade eden Uzmanlar, "Çocukluk çağında alınan yoğun UV ışınlarının, melanom başta olmak üzere deri kanserlerinin gelişimindeki etkisi, özellikle erken yaşlarda güneşten korunmanın önemini artırıyor. Gölgeden mümkün olduğunca fazla istifade edilmeli ve özellikle çocukların gölgede kalması sağlanmalı. Deri öncelikle giysilerle korunmalı, uzun süre güneş altında kalınacaksa geniş kenarlı şapkaların, vücudu mümkün olduğu kadar çok örtebilen, kol ve bacakları kapatan koruyucu kıyafetlerin giyilmesine dikkat edilmeli. UV ışınları absorbe etmeyen, açık renkli ve sık dokunmuş kıyafetler tercih edilmeli. Ayrıca kıyafetlerin kuru olmasına özen gösterilmeli. Güneş şemsiyesi gibi gölgeliklerin altında otururken dahi kum ve denizden yansıyan ultraviyole ışınlarının önemli miktarda zarar verebileceği unutulmamalı. Katarakt başta olmak üzere gözde hasara neden olan zararlı ışınlara karşı büyük ölçüde koruma sağlayan UV koruyuculu güneş gözlükleri tercih edilmeli. Güneş ışınlarının yoğun olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında mümkünse dışarı çıkılmamalı, açık hava aktiviteleri güneş ışınlarının daha az yoğun olduğu saatlerde gerçekleştirilmeli. Tüm bu önlemlere ek olarak, açıkta kalan deri bölgelerini korumak için güneşten koruyucular kullanılmalı" diye konuştu.



HANGİ GÜNEŞ KORUYUCU ZARARLIDIR

Güneş koruyucular fotokarsinogenezise ve foto yaşlanmaya karşı koruyucu olsalar da bazı yan etkiler gösterebildiğini ifade eden uzmanlar, "İçeriğindeki maddelere karşı nadiren de olsa alerjik belirtiler gelişebiliyor. Güneş koruyucuların içeriğinde bulunan PABA ve oksibenzon isimli maddeler en sık rastlanan fotoalerjenler arasında yer alıyor. Bu nedenle güneş koruyucu alırken dikkatli ve seçici olmak gerekiyor. Günümüzde tatil ve yaşamsal alışkanlıkların değişmesiyle birlikte insanların UV maruziyetinin artmasıyla orantılı olarak deri kanserlerinin görülme sıklığı artış gösteriyor. Hem deri kanserlerinden hem de foto yaşlanma gibi güneşin deriüzerinde yarattığı diğer olumsuz etkilerden korunmak için uygun güneşten koruyucuların doğru bir şekilde kullanılması gerekiyor. Ayrıca güneşten korunma çocukluktan itibaren, sadece yoğun güneşlenmenin yaşandığı yaz tatilleri süresince değil, her gün uygulanan bir alışkanlık haline getirilmeli. İyi bir güneş koruyucu hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruyucu olmalı. Suya, terlemeye ve ısıya yüksek dirençli olmalı. Yüksek koruma faktörlü olmalı. Uçucu olmamalı. Alerjik olmamalı. Renksiz, kokusuz, saydam özellikleriyle uygun kozmetik yapıda olmalı, deri ve elbiseleri boyamamalı. Deri pH'sıve UV etkisiyle bozulmamalı. Uygun bazda yeterli oranda çözünebilmeli" diye konuştu.

#güneş koruyucu
#krem
#güneşten korunma
9 yıl önce