|

Hepimiz Faust'uz

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin 23 yıl sonra sahnelediği 'Faust'ta şeytanla anlaşan, botoks yaptıran, selfie çeken karakterlerle karşı karşıyayız. Yönetmen Recep Ayyılmaz, "Hepimizin güç ve genç kalma hırsını anlattık" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/03/2016 mercredi
Güncelleme: 22:54 - 1/03/2016 mardi
Yeni Şafak

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin görkemli projesi 'Faust' yeniden sahnede... Wolfgang von Goethe'nin 1808'de kaleme aldığı, Fransız Charles Gounod tarafından aynı adla 1859'da bestelediği eser 23 yıl sonra İstanbul seyircisiyle buluştu. Recep Ayyılmaz'ın sahneye koyduğu eserde Faust'u Hüseyin Likos ve Erdem Erdoğan, Şeytan Mephistopheles'u Zafer Erdaş, Tuncay Kurtoğlu ve Gökhan Ürben, Marguerite'i ise Ayten Telek ile Gülbin Günay dönüşümlü olarak oynuyor.



HEPİMİZİN DERDİ AYNI


3 perdelik operada ölümü bekleyen yaşlı Faust'un yeniden genç olabilmek için şeytan Méphistophélès ile yaptığı pazarlık anlatılıyor. Sezonun iddialı yapımları arasında yerini alan eserde opera ve bale sanatçıları tam kadro sahne alıyor. Görkemli dekoru ve kostümleriyle dikkan çeken eseri rejisör Ayyılmaz'ın müzikli tiyatro çerçevesinde kurguladığını görüyoruz. Aynı zamanda botoksun yapıldığı, tabletin kullanıldığı güncel bir Faust çıkıyor karşımıza. Ayyıldız Faust'u bugüne uyarlama fikrini şöyle anlatıyor: "Faust'un ideolojisi genç kalmaksa bu durum günümüzde de hala geçerli. Selfie, botoks, komzetik, savaş barış algılamaları, çocuğunu öldürüp çöp kutusuna atan anneler... Bugün herkesin tableti var, Marguerite'in de var. Gençlik ve güç hırsımızı sahnede görebilirsiniz."



GÜNCELLİĞİNİ HEP KORUDU


Faust'u canlandıran Hüseyin Likos ise şunları söylüyor: "Goethe bu konuyu uzun uzun düşünüp kaleme almış. İçeriği felsefe yüklü. Dine göndermelerle, mistik anlatımlarla, Hırıstiyanlık ve Müslümanlığa kadar uzanan, Şems Tebrizi ve o dönem İran edebiyatı da dahil olmak üzere şiirsel bir dille kaleme almış. Faust öyle bir hikaye ki hep güncel. Hepimiz kozmetikle, ameliyatlarla genç kalabilmenin peşinde değil miyiz?"


#İstanbul Devlet Opera ve Balesi
#Faust
#Hepimiz Faust'uz
#Goethe
il y a 8 ans