|

Kalbin şifası ayetlerde saklı

Pakistan asıllı ABD'li vaiz 'ın dersleri ilk kez Türkçeye çevrilerek "Dirilt Kalbini" adlı kitapta toplandı. Kur'an'da geçen ayetlerin mesajlarını kendine has üslubuyla ele alan Khan, güncel konular ve ahiret odaklı yaşam gibi pek çok konu hakkında bilgi vererek okura hayatı yeniden sorgulama fırsatı sunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/11/2017 Cumartesi
Güncelleme: 07:49 - 4/11/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Pakistan asıllı ABD’li vaiz Nouman Ali Khan, Kur’an-ı Kerim üzerine verdiği derslerle tanınıyor.
Pakistan asıllı ABD’li vaiz Nouman Ali Khan, Kur’an-ı Kerim üzerine verdiği derslerle tanınıyor.

Modern zamanın en etkili Kur’an “davetçi”lerinden Pakistan asıllı ABD’li vaiz Nouman Ali Khan, Kur’an-ı Kerim üzerine verdiği derslerle tanınıyor. Özellikle gençler tarafından sıkı takip edilen ve internette videoları hayli izlenen Khan’ın dersleri “Dirilt Kalbini” adlı kitapta toplanarak okurla buluştu. Timaş Yayınları etiketiyle ilk kez Türkçeye çevrilen kitapta, ayetlerin sadece mesajı değil, bu ayetlerde geçen ifadelerin dil özellikleri de Khan’ın üslubuyla derinlik kazanıyor. Okuyucuyu hem anlatılan konuya hem de bir bütün olarak Kur’ân’a yaklaştıran bu kitapta; duanın önemi, Müslümanların birliği, kazanç durumumuz, güncel konular ve ahiret odaklı yaşamla ilgili bölümler yer alıyor. Konferans ve ders videolarında dini anlatırken somut meseleleri sıcak ve dostça bir üslupla dile getiren Khan’ın bu özelliği kitapta da kendini gösteriyor. Khan’ın aktardığı sıradışı anekdotlar, okurun zihnini canlı tutmayı başarıyor. Dinimizin eğlence formunda metalaştığı günümüz modern tüketim toplumlarında Khan’ın bu eseri, Allah’a karşı olan vazifelerimiz hususunda bizlere hayatımızı yeniden gözden geçirme fırsatı sunuyor.

DUA DİNİN MERKEZİNDE

Gençler ve yaşlılarla “dua” konusunda sıkça sohbetler eden Khan, en çok “Dualarım kabul olmuyor, ne yapmalıyım?” sorusuyla karşılaştığını aktarıyor. İnsanların zihninde duanın gerçek manası hakkında büyük bir karmaşanın olduğunu ifade eden Khan, “Allah’tan bir şey istediğimizde hakikatte bu ne anlama gelir? Hangi konumdan istiyoruz?Allah’tan istemek ebeveynlerimizden yahut herhangi birinden istemek gibi midir? Eğer aynı değilse, arada nasıl bir fark var? Allah’a dua ettiğimizde nasıl bir tavır içinde olmalıyız? gibi sorulara dikkat çekiyor. Duanın dini merkezinde olduğunu belirten Khan, bu konuyu Kur’an’dan birkaç ayetten bazı örnekler vererek açıklık getiriyor. Khan ayrıca Hazreti Zekeriya’nın duasını anlamamız gerektiğini de değiniyor: “Rabbim! Efendi Sensin. Ben ise Senin kölenim. Yüceler yücesi Sensin. İnsanoğlunun sahip oldukları karşısında müteşekkir olması gerektiğine de vurgu yapan Khan, şunları aktarıyor: “Sahip olmadıklarımıza çok fazla odaklanmaktan vazgeçmemiz gerek. Şu an sahip olduğumuz ne varsa şunu kabullenmeyi öğrenmeliyi ki, onsuz hayatta kalamazdık; biz onun fakir’iyiz. Bu tavrı hakiki olarak ve içten gelerek geliştirdiğimiz zaman, bize tüm dünyayı ve içindekileri verecek. Hiçbir sınırlama olmadan bize ikramda bulunacak.”


ŞÜPHELİ KAZANÇ HAYIR GETİRMEZ

Khan, kitabın ikinci bölümünde birlik içinde yaşayan bir Müslüman toplum elde etmenin şartlarını okurla paylaşıyor. Günümüzde eleştiri üzerinden serpilip büyüyen bir kültürde yaşadığımızı ifade eden Khan’a göre, ilişkilerimize özen göstermeyi öğrenmeli, zannın çoğundan kaçınmalı ve şeffaf insanlar olmalıyız. Yaptığımız en büyük yanlışlardan birinin de çabuk sinirlenmek olduğunu bildiren Khan, bu hususta öfke ateşini söndürmenin yolunun Peygamber Efendimiz’in örnekliğini tatbik etmekten geçtiğine vurgu yapıyor. Müslümanların kazancı konusunda da okurlarıyla Nisa Suresi’nden birkaç ayet üzerine tefekkür eden Khan, şu örneği paylaşıyor: “Müslümanlar olarak şüpheli yollardan para kazanıp da kendimizi suçlu hissettiğimiz zaman gidip bir camiye infakta bulunuyoruz. Çünkü içimiz rahat etmiyor. Kesinlikle haram olduğunu bildiğimiz halde tekel mağazası olan, üstüne üstük bir de içeriye sayısal loto makinesi yerleştirmiş bir dükkan sahibi, sırf kasanın arkasına Ayete’l-kürsî astı diye her şey yolunda mıdır? Temiz para bereketiyle, kirli para ise sıkıntısıyla gelir. Şüphei yahut haram yollardan kazanç elde ettiğinizde, o parayı istediğiniz kadar hayırlı mecralara yatırın, güzel sonuçlar elde edeceğim diye beklemeyin, olmaycaktır. Allah’ın kanunları bu şekidle değildir.”

ÜMMET KAOS İÇİNDE

Nouman Ali Khan, kitapta 2015 yılında 12 kişinin hayatını kaybettiği Fransız haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırıdan ilham alarak Kur’an üzerine bazı düşüncelerini okuyucuyla paylaşıyor. “İslam” adı altında yapılan çirkin fiillerin ümmet için bir utanç sebebi olduğunu ifade eden Khan, “Ümmet bir kaos içinde. Bu kaosu dindirmek için bir şeyler yapmak bu ümmetin her bir üyesinin sorumluluğu” diyor. Kitapta ahiretimiz için on yıllık veya beş yıllık değil, günlük planlar yapmamız gerektiğine de değinen Khan, şunları aktarıyor: “İnsanlar mesai saatinin dışındayken ofislerinden çıkış saatleri kayda geçip de özgür olduklarında nasıl rahatlıyorlar. Doğrusu, biz bu meleklerle daimi bir masi halindeyiz. Mola vermiyorlar. Cuma günü yeni alışkanlıklar edinmek için iyi bir gündür. Nefis muhasebesi yapmak için güzel bir gündür. Biz bu dünya için yaratılmadık. Önümüzde görünen iki yol var: Ya yaşlanmadan evvel toprağa gireceğiz, ya da bu insanlardan biri olacağız; o duruma geleceğiz bir gün. Vaktin bizden usulca ayrılıp gittiği gerçeğine gözlermizi açmamız gerek. Birbirimize Kur’an’dan hatırlatmalar yapmamız gerek.”

#Dirilt Kalbini
#Nouman Ali Khan
6 yıl önce