|

Karısı kaptı

82. Oscar Ödülleri sahiplerini buldu. Eski karı-kocanın yarıştığı Oscar'ı, James Cameron'un “tüm zamanların en iyisi” olarak lanse edilen 3 boyutlu bilim kurgusu “Avatar” yerine, Kathryn Bigelow'un Irak savaşını anlatan “The Hurt Locker”ı kaptı.

WASHINGTON (AA)
00:00 - 9/03/2010 Salı
Güncelleme: 23:31 - 8/03/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Karısı kaptı
Karısı kaptı

82. Oscar Akademi Ödülleri'ne “The Hurt Locker” damgasını vurdu. “En iyi film” ödülü kazanan yapım, yönetmeni Kathryn Bigelow'un da Oscar kazanan ilk kadın yönetmen olmasını sağladı.

ABD'nin Los Angeles kentinde, Kodak Tiyatrosu'nda yapılan tören öncesinde kırmızı halı, renkli görüntülere sahne oldu. Törende de sunuculuğu Steve Martin ve Alec Baldwin üstlendi. İkilinin esprileri ve 'iğneleyici' şakalarına sahne olan geceye, dans gösterisi renk kattı.

BU HAYATTA BİR KEZ OLUR

Bu yıl ilk defa 5 yerine 10 adayın gösterildiği 'en iyi film' kategorisinde ödülü 'The Hurt Locker' aldı. Ayrıca, bu yıl Oscar ödülünü ilk kez bir kadın yönetmen de aldı. Kathryn Bigelow, 'The Hurt Locker' ile 'en iyi yönetmen' ödülüne layık görüldü. Oscar'a daha önce Sofia Coppola, Jane Campion ve Lina Wertmuller bu kategoride aday gösterilmişti. Bigelow'un filmi, 'En iyi kurgu', 'En iyi özgün senaryo', 'En iyi ses kurgusu' ve 'En iyi ses miksajı' ödüllerini de topladı. Bigelow, ödül konuşmasında, 'Başka türlü tarif edemem, bu hayatta bir kez olur' dedi.

ÜÇTE BİRLİK BAŞARI

9 dalda aday gösterilen James Cameron'un tüm dünyada yoğun ilgi gören 'tüm zamanların en çok kazanan' filmi unvanlı 'Avatar', geceden sadece 3 ödülle ayrıldı. Bu ödüller, 'En İyi Görüntü Yönetmenliği', 'En iyi sanat yönetmenliği' ve 'En iyi görsel efekt' gibi teknik dallar. Törende, 9 dalda aday gösterilen 'Precious' da 'En iyi uyarlama senaryo', 'En iyi yardımcı kadın oyuncu' olmak üzere 2 ödül kazandı. 'En iyi animasyon' ödülünü alan 'Up', aynı zamanda 'En iyi film müziği' ödülünü de kaptı.


Yönetmenlik ödülü de gitti

James Cameron'un istediği “en iyi yönetmen” ödülü de eski karısı Bigelow'a verildi.


En İyi Erkek

“En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü, daha önce 4 kez Oscar'a aday gösterilen 61 yaşındaki deneyimli oyuncu Jeff Bridges, “Crazy Heart” filmindeki rolüyle aldı.


Korku filmiyle dalga geçtiler

Töreni Steve Martin ile Alec Baldwin sundu. Kolaj videoların gösterildiği gecede ikilinin, yılın en çok konuşulan korku filmi “Paranormal Activity” ile dalga geçtikleri bölüm en komik anlardandı.


AVATAR'LI SUNUŞ

82. Oscar Ödül töreni, her yıl olduğugibi kırmızı halı seremonisiyle başladı. Ünlü yıldızların şıklık yarışına girdiği törende, Ben Stiller “En İyi Makyaj” ödülünü açıklamak üzere sahneye “Avatar” görünümüyle geldi. Stiller ödülü açıklamadan önce “Avatar kuyruğu”nu sağa sola savurarak espri yaparken, “En iyi Makyaj” ödülünü “Star Trek” aldı.


İyi, kötü ve ödüllü

Bir gece önce “All About Steve (Steve Hakkında Her Şey)” filmiyle “en kötü oyuncu”lara verilen Ahududu Ödülü'nü alan Sandra Bullock, “The Blind Side”daki başarılı performansıyla “En İyi Kadın Oyuncu” seçilerek Oscar heykelciğini de kucakladı. İki ödülü de aynı anda alan ilk kişi olan Bullock, konuşması sırasında ise duygulandı.


En iyi yardımcı

En iyi yardımcı oyuncularda bir sürpriz yaşanmadı. “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ödülünü “Precious” filmiyle Mo'Nique kazandı.


Ağlatan sahne

“En İyi Uyarlama Senaryo” ödülünü “Precious” filmiyle kazanan Geoffrey Fletcher, ödül konuşmasını yaparken duygulu anlar yaşadı.


'Soysuzlar' kazandırdı

Llos Angeles'ta Kodak Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen 82. Oscar Akademi Ödülleri töreninde “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülünü “Inglourious Basterds” (Soysuzlar Çetesi) filmindeki rolüyle Christoph Waltz kazandı.


Oscar'ın 4 Onur'u

Gecede 2009 yılında ölen John Hughes, Karl Malden, Jennifer Jones, Patrick Swayze, Brittany Murphy, Ron Silver özel bir bölümle anıldı. Onur ödülleri ise daha önce açıklandığı gibi Roger Corman, Gordon Wellis, Lauren Bacall ve John Calley'e verildi.


Gecede hayallerine kavuşanlar

  • En iyi kısa metrajlı Belgesel: Rabbit a la Berlin




  • 14 yıl önce