|

Kitaro’yla aynı bahçenin bülbülü

Dünya müzik otoritelerince ‘mantra müziğinin cennetten gelen sesi’ olarak anılan Seda Bağcan, bu tarz müziğin Türkiye’deki ilk ve tek temsilcisi. Kitaro başta olmak üzere Dennis Banks, Yoshida Brothers, David Arkenstone ve Franci gibi milyonlarca takipçisi olan sanatçıları bünyesinde barındıran Domo Music’le anlaşma sağlayan Bağcan, Kitaro’ya hayran olduğunu söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/12/2014 Pazar
Güncelleme: 20:03 - 13/12/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Dünya müzik otoritelerinin mantra müziğinin cennetten gelen sesi olarak lanse ettiği Seda Bağcan, Kitaro başta olmak üzere Dennis Banks, Yoshida Brothers, David Arkenstone ve Franci gibi milyonlarca takipçisi olan sanatçıları bünyesinde barındıran Domo Music ile anlaşma imzalayarak başarısını milyonlara duyurmaya devam ediyor. Mantra’nın kelime anlamı zihni boşaltmak. Ses ve oluşan titreşimler aracılığı ile kişinin daha yüksek bir bilince ulaşmasını, aklın hayallerden ve günlük safsatalardan kurtulmasını amaçlayan mantra müziği zihni boşaltmak, konsantrasyonu artırmak, huzura ermek ve zorluklardan kurtulmak için  “tekrarlanan hece, sözcük ve sözcük gruplarının melodiyle birleşmesi olarak tanımlanıyor. Bağcan, mantra müziğinin ülkemizdeki ilk ve tek temsilcisi. Küçüklüğünden beri müziğin içinde büyüyen Bağcan, Selda Bağcan’ın yeğeni, Serenad ve Sonat Bağcan’ın da kardeşi. Çocukluğunda piyano dersleri alan Bağcan, klasik müzikten Türk halk müziğine, poptan caza her türlü müziği deniyor ama içindeki sesi bir türlü durduramıyor. Hep başka bir şeylerin arayışı içinde olan Bağcan, mantra müziği ile kendini en iyi hissettiği müzikal 

yolu buluyor.

KİTARO’YA HAYRAN

“Kitaro benim çok sevdiğim müzisyen. Bu senenin başlarında İstanbul’da verdiği konser sırasında kendisiyle tanışma ve çalışmalarımı dinletme fırsatım oldu. Müziğimi çok beğendiğini söyleyerek, gerek müzikal çalışmalarıma gerekse Dünya Barış Turneme destek vereceğini dile getirdi. Domo Music Group’la beni Kitaro tanıştırdı. 19 kez Grammy’e aday olmuş bir müzisyen tarafından böyle bir ilgiyle karşılaşmak elbette hayatımın en önemli olaylarından biri oldu” diyen Bağcan, Akademik eğitimini ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde tamamlıyor. Kendi şirketini kurup müziğe ara verdiği yıllar oluyor ama sonra tekrar müziğe yönelen Bağcan’ın dört albümü bulunuyor: Sunrise, Remember, Sufi Soul, I Am That I Am.


MANTRALAR ŞİFALI

Ailede yaşanan ciddi bir hastalığa çözüm ararken yardımcı tıp yöntemleriyle tanışan Bağcan, bu süreçte ve sonrasında aldığı eğitimlerle sesle şifa uygulayıcısı oluyor. Yurt içinde ve yurtdışında, “Şifa, Müzik ve Bilimin Buluşması” konulu workshop ve seminerler veriyor. Bağcan dünyada su moleküllerinin kristalizasyon fotoğrafları ve videolarıyla tanınan Japon bilimadamı Masaru Emoto’yla da beraber araştırmalar yapmış. Sunrise ve Remember albümlerinindeki mantraların suyun moleküler yapısını ne yönde değiştirdiğini araştıran Bağcan, bozulmuş moleküler yapıya sahip su örneklerinin moleküllerinin tekrar uyumlu hale döndüklerine şahit olmuş. Mantra müziğini hem dinlemeniz hem de söylemeniz tavsiye ediliyor. Dinlemekle de belirli titreşimler alınıyor olsa da beraber söylendiğinde hormon ve enzimlerin daha dengeli salgılanmasını sağlıyor.


İslami tarzı var

Hindistan’da insanların binlerce yıl evvel bulduğu mantralar dinlerken sakinleştiriyor ve huzur veriyor. Seda Bağcan, mantraları Türk çalgı aletleriyle yeniden yorumluyor. Sesi ise zaten aşikar. Mantraları Türk müziğine uyarlarken zorluk çekmediğini söyleyen Bağcan, “Bu uzun bir yolculuk. Bütün dünyanın kültürleri dilleri ve bunları müzikle buluşturma misyonu edindim. Mantra müziği İslam için çok farklı bir şey değil. O birlik bütünlük bizim dinimizde çok güzel var. Daha sonraları İslami müziklerle de mantraları buluşturmak istiyorum” diyor.


Her şükür farklı bir kapı aralıyor

Bağcan, Türkiye’de ve yurt dışında  yaptığı müzikle ilgili eğitimler ve konserler veriyor. Bağcan, aydınlanma ile ilgili ipuçları veriyor: “Farkındalığı arttırdıktan sonra ‘ben kimim, neyim, ne için geldiailgi toplamak gerekiyor. Ondan sonra şuana kadar yaşadığınız her şeyin sizin için yaratıldığının farkında oluyorsunuz. Sonra şükrediyorsunuz. Her şükrettiğinizde bambaşka bir dünya açılıyor size. Daha güzel yaşıyorsunuz. Neden korkmuşsanız onu yaşamışsınız çünkü."


Kitaro ile projeler pek yakında

“Mantralarda beş dil çok önemli, Sanskritçe, eski Mısır dili, Tibet dili, eski İbranice ve Çince” diyen Bağcan, kendi projesi olan Dünya Barış Turnesi kapsamında şimdiye kadar farklı ülkelerde konserler verdi. Bağcan, barışın önce insanın kendi içinde gerçekleştiğine sonra dünyaya yayılacağına inanıyor. Bu turne kapsamında 27 Şubat’ta Bostancı Gösteri Merkezi’nde sahne alacak olan Bağcan’a sahnede 25 kişilik bir orkestra, aroma terapi ve ışık gösterileri eşlik edecek. Bağcan Kitaro ile de projeler yapacaklarını müjdeliyor.

#kitaro
#Seda Bağcan
#müzik
#mantra
9 yıl önce