|

Menderes''in hediyelerini Tito''ya sormuş

Adnan Menderes''in eşi Berin Menderes''in eski Yugoslavya lideri Tito''ya gönderdiği mektup ortaya çıktı. Menderes mektupta darbecilerin el koyduğu hediyeliklerin hangilerinin ''kişisel'' düzeyde olduğunu soruyor.

BELGRAD - AA
00:00 - 1/08/2013 Perşembe
Güncelleme: 22:38 - 31/07/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Menderes''in hediyelerini Tito''ya sormuş
Menderes''in hediyelerini Tito''ya sormuş

Merhum Başbakan Adnan Menderes''in eşi Berin Menderes''in Eski Yugoslavya''nın efsanevi lideri Yosip Broz Tito''ya, gönderdiği mektup ortaya çıktı. Mektupta Berin Menderes''in, darbe yapanların el koyduğu hediyelik eşyaları geri alabilmek için Tito''dan kendilerine takdim ettiği hediyeliklerin hangisinin ''devlet'', hangisinin ''kişisel'' düzeyde olduğunu sorduğu öğrenildi. Sırbistan''ın başkenti Belgrad''da bulunan Yugoslavya Tarih Müzesi''nde 30 yıldır görev yapan Momo Cviyoviç, müzede özellikle eski Yugoslavya''nın efsanevi lideri Tito''ya ait çok sayıda kişisel eşyanın bulunduğunu ifade etti. Ayrıca Cviyoviç Tito''nun hediye verme konusuna büyük bir hassasiyet gösterdiğini, ziyaret edilecek devlet büyüğünün nelerden hoşlandığını öğrenir, ona uygun bir hediye bulduğunu söyledi.

HEYKELLER DEVLET DÜZEYİNDEYDİ

Berin Menderes''in mektubunun ardından 10 Ocak 1962 yılında eski Yugoslavya Cumhurbşkanlığı Protokol Müdürü Dalibor Soldntiç tarafından kaleme alınan cevapta ise şu ifadeler yer alıyor: ''Devlet Başkanı Tito''nun 1954 yılındaki Türkiye ziyareti sırasında sayın Menderes ve eşine 1 adet altın sigara tabakası, 1 adet altın yüzük şahıslarına hediye olarak verildi. Aynı ziyarette yaralı arkadaşını taşıyan asker heykeli ise devlet düzeyinde sayın Menderes''e takdim edilmiştir. Yine sayın Menderes''in 1955 yılında Yugoslavya''yı ziyaretinde takdim edilen ''özgürlük'' adlı heykel de hükümet düzeyinde hediye edilmiştir.''

Mektupta neler yazıyor?

Cviyoviç, 4 Ocak 1962 yılında kaleme alınan mektubun eski Yugoslavya''nın Ankara Büyükelçiliği aracılğıyla Tito''ya ulaştırıldığını bildirdi. Berin Menderes''in, Menderes''in idamından sonra, kendilerine takdim edilen hediyelere ''devlet malı'' olduğu gerekçesiyle el konulduğunu ifade ettiğini belirterek, şu bilgileri verdi: ''Tito, bu mektuba bizzat kendisi cevap vermiş ve Adnan Menderes''e takdim ettiği iki heykelin devlet düzeyinde olduğunu, ayrıca Menderes''e kişesel olarak altın bir sigara tabakası, Berin Hanımefendi''ye de bir yüzük hediye ettiğini belirtiyor. Malesef, haciz konusunda daha sonra ne yönde gelişmeler olduğunu takip edemedik.'' Mektupla Tito''ya sunulan bilgi notunda ise bayan Menderes''in hediyelerine el konulması durumunun değişmesini istediği gerekçesiyle Yunanistan ve ABD''ye de bu yönde mektup gönderdiği ifade ediliyor.

11 yıl önce