|

Osmanlı'ya hayran kaldı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 95. yıldönümü törenleri için Türkiye'de bulunan Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce, gezdiği Topkapı Sarayı'nda Osmanlı hazinelerinden çok etkilendi.

Oktay Yıldırım
00:00 - 27/04/2010 Salı
Güncelleme: 00:06 - 27/04/2010 Salı
Yeni Şafak
Osmanlı'ya hayran kaldı
Osmanlı'ya hayran kaldı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 95. yıldönümü anma törenleri için Türkiye'de bulunan Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce, İstanbul'a gelerek Topkapı Sarayı ve Kariye Müzesi'ni gezdi. Bryce, müzede sergilenen eserlere hayran kaldığını söyledi.

İstanbul Valisi Muammer Güler'i ziyaretinin ardından Topkapı Sarayı'na geçen Bryce, saray müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı tarafından karşılandı. Ortaylı'dan Topkapı Sarayı hakkında bilgi alan Avustralya Genel Valisi ile maiyetindekiler ilk olarak hazine odalarını dolaştı. Bir müze görevlisinin eşlik ederek bilgiler verdiği Bryce'ın hazinelere hayran kaldığı öğrenildi. Genel Vali Bryce, hazine odalarını gezdikten sonra Topkapı Saray Defteri'ni de imzaladı. Saray yetkilileri, Quentin Bryce'a, “Moskova Kremlin Sarayı Hazineleri, Topkapı Sarayı'nda” sergisinin kataloğunu hediye etti. Maiyetindekilerle birlikte Divan-ı Hümayun'un toplandığı Kubbealtı'nı ziyaret edip bilgi alan Bryce, daha sonra Harem bölümüne geçti. Yaklaşık 2 saat boyunca Topkapı Sarayı'nda kalan Genel Vali, buradaki gezintisini tamamladıktan sonra Fatih Kariye Müzesi'ni gezdi. Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce, akşam saatlerinde Beyoğlu Belediyesi'nin yaptığı Yenişehir Konukevi'ni ziyaret etti.



14 yıl önce