|

Padişahın sır kutusu

Yazar ve oyunculukla hemhâl olan Bahadır Yenişehirlioğlu, bu iki meziyetini “Hünkârım” adlı son romanda bir araya getiriyor. Dizide Abdülhamid’in sır kutusu olarak bilinen Tahsin Paşa’yı canlandıran yazar, kitapta Paşa’nın farklı yönlerini öne çıkartıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 10/11/2018 السبت
Güncelleme: 09:51 - 10/11/2018 السبت
Yeni Şafak
Gündem
Gündem
ZEYNEP CERAN

Bahadır Yenişehirlioğlu son dönem romancıları arasında öne çıkan bir isim olmayı başardı. Yazdığı dokuz romanla geniş bir okuyucu kitlesi oluşturan Yenişehirlioğlu’nun son romanı “Hünkârım”, Abdülhamid’e çok yakın olan devlet adamı olan Tahsin Paşa’nın hayatını konu alıyor. Kısa bir tanıtım filmi yayınlanan kitap, yazarlığın yanında oyunculuk kariyerine de devam eden Yenişehirlioğlu için ayrı bir önem taşıyor. TRT ekranlarında yayınlanan “Payitaht/Abdülhamid” dizisinde Tahsin Paşa’yı canlandıran yazar, oynadığı karakterin hayatını kitaplaştırıyor. Edebiyat dünyası ve okurlar için alışık olunmadık bu durum, farklı bir okuma deneyimi vaadediyor.

İDEAL DEVLET ADAMI

Tahsin Paşa’nın iç dünyası, siyasi mücadelesi ve aile hayatı romanda detaylıca ele alınmış. Tahsin Paşa’nın ömrü üstünden Sultan Abdülaziz, Sultan Abdülhamid, İttihat ve Terakki, savaşlar, Millî Mücadele ve son olarak Cumhuriyet dönemlerini de romandan görebiliyoruz. Bu da kitabı, Sultan Abdülhamid dönemi romanı olmaktan çıkarmaktadır. Roman bu tarihi dönemleri sadece siyasi ve tarihi olarak ele almamaktadır. Tahsin Paşa gözünden toplumun bu dönemde yaşadığı sosyal değişimler ve dönüşümler de romanda görülmektedir. Sultan Abdülhamid’in dostu, sır kutusu olan Tahsin Paşa’nın yalnızca saray yılları değil bütün bir ömrü kurgusal şekilde anlatan kitap, 19. yy. sonları ve 20. yy. başları Türkiyesi’nin her bakımdan özetini yansıtıyor.


Romanda dikkat çeken önemli detaylardan biri de yazarın Sultan Abdülhamid konusunda objektif kalmaya çalışmasıdır. Sultan Abdülhamid ya “Kızıl Sultan” ilan edilir ya da “Ulu Hakan.” Ortası pek görülmez. Bu romanın da tamamen tarafsız bir pozisyonda kaldığını söylemeyeceğim ama yazarın tarihe bakışını takdir etmek lazım. Tahsin Paşa Sultan Abdülhamid’e karşı fikirlerini romanda açıkça söylemektedir. Mesela Sultan’ın jurnalciliğe olan aşırı itimadı Tahsin Paşa tarafından eleştirilmektedir. Aynı şekilde romanda Sultan’ın aşırı şüpheciliği de Tahsin Paşa tarafından sıkça gereksiz bulunmuştur. Devletin yönetiminde bunların zafiyet yarattığını düşünen Paşa, Sultan’ın yüzüne bu fikirlerini açıkça söylerken aynı zamanda Sultan’ın emirlerinin doğru olduğuna inanmasa bile harfiyen gerçekleştirmektedir. Çünkü Tahsin Paşa aldığı eğitim ve terbiye ile ideal bir devlet adamı olarak yetiştirilmiştir. Tahsin Paşa aynı zamanda Sultan’ın bu davranışlarının nedenlerini sorguladığında Sultan’ın kendince haklı sebeplerden böyle davrandığına kanaat getirmektedir. Yani yazarın bu zor olan tarihi dengeyi iyi kurduğunu düşünmekteyim.

Romanın akıcı bir üsluba ve sağlam bir kurguya sahip olduğunu düşünmekteyim. Yazarın roman bölümleri arasına yerleştirdiği kendi yazdığı kısa şiirlere de değinmek istiyorum. Bu şiirleri tekrar tekrar okumak isteyeceğinize eminim. Roman sadece tarihten, siyasetten veya halktan bahsetmiyor. Tahsin Paşa’nın karısı ile olan aşkı da romanda detaylıca ele alınmış. Yenişehirlioğlu’nun duygusal kalemi, diğer romanlarından da hatırladığımız üzere güçlü. Yazar, “Hünkârım” romanında sıkıntılı ve gergin bir dönemi anlatsa da romantik üslubuyla tarihe bakışımızı kolaylaştırıyor.

#Bahadır Yenişehirlioğlu
٪d سنوات قبل