|

Protestoların diğer yüzü

Protestolar, 2019 yılına damga vurdu. Sene başından beri dünyanın dört bir yanında insanlar yolsuzluğa, hayat pahalılığına ve yönetimlere karşı sokaklara dökülüyor. Protestolarda, göstericilerin kimi zaman tanınmamak, kimi zaman bir isyan simgesi olarak kullandığı maskeler de dikkat çekiyor.

Haber Merkezi
04:00 - 26/10/2019 Cumartesi
Güncelleme: 02:59 - 26/10/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Protestolarda maskeler isyanın simgesi haline geldi.
Protestolarda maskeler isyanın simgesi haline geldi.

V’NİN TAHTI SALLANIYOR



Protestolarda son dönemde en öne çıkan maske, sinemada gişe rekorları kıran Joker oldu. Şili’den Lübnan’a, dünyanın pek çok noktasındaki gösterilerde Joker maskeli protestocular dikkat çekti. 1982 tarihli bir çizgi roman serisinden 2005 yılında sinemaya uyarlanan “V for Vendetta” filmindeki maskeler, günümüzde de protestocuların tercihleri arasında yer alıyor.

FİLMLERDEN SOKAKLARA


lİnternet yayın platformu Netflix’in “La casa de papel” adlı İspanyol dizisinde kullanılan kırmızı kıyafetler ve Salvador Dali maskeleri de tüm dünyaya yayılan protestolarda en ön saflarda karşımıza çıkıyor. Düzen karşıtı simgelerin maskeleri dışında, kimi protestocular Örümcek Adam, Yıldız Savaşları gibi filmlerden karakter maskeleriyle sesini duyurmaya çalışırken kimileri de bulabildiği ilk maskeyle kendini meydanlara atıyor.

Yasak geri tepti

  • Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi yönetimi, aylardır süren protestolarda göstericilerin maske takmalarına yasak getirince protestolar daha da şiddetlendi. Yönetimin kararına aldırmayan protestocular, birbirinden çeşitli maskelerle meydanlara inmeye devam etti.

#Maske
#Protesto
#Çin
#Eylem
#Yasak
#İsyan
5 yıl önce