|

Ramazan ile kitap arasındaki bağ koptu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yönetimi devralan CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun 37 yıldır devam eden “Dini Yayınlar Fuarı”nı yasaklamasına büyük tepki var.

Ayşe Mine Alioğlu
04:00 - 5/05/2019 Pazar
Güncelleme: 03:16 - 5/05/2019 Pazar
Yeni Şafak
Dini Yayınlar Fuarı
Dini Yayınlar Fuarı

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 37 yıldır Sultanahmet, Ayasofya veya Beyazıt’ta düzenlenen ‘Dini Yayınlar Fuarı’na bu yıl izin vermemesi büyük tepki topladı.


Fuarın kaldırılmasını üzüntü ile karşıladıklarını belirten Basın Yayın Birliği Derneği Başkanı Emrah Kısakürek, Sultanahmet Dini Yayınlar Fuarı’nın bir gelenek olduğunu ifade etti. Kısakürek şöyle devam etti: “Buraya gelen herkes kitapla bütünleşmiştir. Ramazan’a özel gelenekteki fuarı öldürmek üzüntülü bir durum. Kendi yağında kavrulan küçük yayınevleri Ramazan’ın bereketinden yararlanıyordu. Onlar için büyük bir gelir kaybı olacak. Ayrıca çoğu aile için Ramazan’ın içerisinde oradan alınan kitaplar, çocuklarıyla fuar alanında vakit geçirmek gelenek haline gelmişti. Bu gelenek kaybolursa gerçekten üzücü olur.”

DERİNDEN ETKİLEDİ


Söz konusu kararın küçük büyük bütün yayınevlerini derinden etkilediğini belirten İz Yayıncılık editörü Hamdi Akyol da “Bu bir Ramazan geleneğiydi. Selatin camilerinin olduğu yerler Ramazan ayında çok yoğun kalabalık oluyor. Kitaplara ulaşım açısından kolaylıktı. Asıl önemlisi Ramazan ve kitap arasındaki bağ kopmuş oldu” dedi. Akyol sözlerine şöyle devam etti: “Bu fuar Beyazıt Meydanı’na geçtiğinden beri üvey evlat muamelesi görüyor. En son geçen yıl müthiş uğraşlarla Ayasofya Meydanı’na alındı. Bu yıl da iki aydır randevu taleplerine rağmen görüşme sağlanamamış. Ekrem İmamoğlu da yönlendirmeler nedeniyle talebi reddetti.”


  • BUNLAR KOF BAHANELER
  • Gazeteci yazar Sibel Eraslan ise şunları söyledi: “Her şehrin bir kaderi vardır. İstanbul’unki ise Bizans’tan Fatih Sultan Mehmet Han’a kadar kitaplar üzerinden kurulmuştur. Dini yayınlar fuarı da 37 senedir Ramazan’ın ayrılmaz bir ritüeli haline geldi. Kılınan Teravih namazlarının ardından yapılan kitap buluşmaları bizim geleneğimizdedir. İmamoğlu esnafların şikayetçi olduğunu söylüyor. 37 senedir sesini çıkartmayan esnaf şimdi mi rahatsız oldu?. Bunlar kof bahaneler. Kitapsever İstanbullular bir mecra bulurlar elbet. Ama başa geçince ilk işi kitabı yasaklatmak olan siyasetten hayır gelmez. Ben bu basiretsizliğin ne CHP’ye ne Ekrem Bey’e hayır getireceğini sanmıyorum. Okumaya ve kitap sevgisine dair bu devamlılık geleneği kırılmaya çalışılıyor. Ancak geleneğimizi yasaklar engelleyemez.”
#İBB
#Ekrem İmamoğlu
#Dini Yayınlar Fuarı
5 yıl önce