|

Şehir Rehberi

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/02/2017 Pazar
Güncelleme: 08:46 - 12/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Şehir Rehberi
Şehir Rehberi
İlber hocadan gezi notları




İlber Ortaylı Seyahatnemesi, Kronik Kitap-Yayınevi arasından raflardaki yerini aldı. Sadece tarihçi kimliği ile değil aynı zamanda küçük bir bavul ve rehber kitaplarıyla Orta Asya'dan Avrupa'ya, Kafkaslar'dan Ortadoğu'ya kadar 50 yıldır gezen Ortaylı, bu eserinde çıktığı sayısız yolculukta tuttuğu notları okurla paylaşıyor. Ortaylı'nın anlatım gücüyle gezeceğiniz coğrafyalar ise şunlar: Suriye, Ürdün, İsrail, İran, Azerbaycan, Rusya, Kırım, Özbekistan, Tuna, Bosna, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Macaristan, Romanya, Eski Avusturya, Yunanistan, İtalya, Malta, İspanya, Portekiz, Litvanya, Estonya, İsveç, Hindistan, Japonya ve Singapur.



Dergah bu ay da dopdolu




Dergâh'ın Şubat sayısı geçtiğimiz hafta meraklılarıyla buluştu. Bu ayın şairleri arasında Fatma Şengil Süzer, Oğuzhan Bükçüoğlu, Selma Yıldırım Kıldan, Mehmet Aycı, Nurettin Durman, Murat Saldıray, Mert Mevlüt Gökçe ve Murat Özel yer alıyor. 'Derkenar' sütunlarında Nurcan Toprak ve Erhan Genç birer yazıyla yer alırken Cihan Aktaş ve Yunus Meşe bu sayının hikayecileri arasında bulunuyor. Necip Tosun, Abdullah Harmancı'nın son hikâye kitabı 'Melek Kayıtları'nı, Semih Diri ise Hasan Özlen'in ilk şiir kitabı 'Kusursuz Talan'ı değerlendiriyor. Orta sayfaya da yönetmen Derviş Zaim konuk oluyor. Sakine Korkmaz'ın yaptığı konuşmada usta yönetmen sinemaya girişini, filmlerini ve sinemamızın sorunlarını okurla paylaşıyor.



Hollanda sineması ayağınıza geldi






Akbank Sanat, 25 Şubat tarihine kadar Yakın Dönem Hollanda Sineması'nı İstanbullu sinemaseverlerle buluşturuyor. İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu'nun katkılarıyla gerçekleştirilecek etkinlikte; Maraton, Bay Twister- Eğlenceli Sınıf, Finn, Soff ve Neydi O Günler isimli beş film Hollandaca orijinal ve Türkçe altyazılı olarak izleyiciyle buluşacak. Ücretsiz gerçekleştirilecek etkinliğin sınırlı sayıdaki davetiyeleri gösterimlerden bir saat önce Akbank Sanat Danışma'dan dağıtılmaya başlanacak.



Çello ziyafetine hazır olun






İzlandalı çellist, şarkıcı ve besteci Hildur Gudnadóttir, 15 Şubat Çarşamba günü Akbank Sanat'ta sahne alacak. 2014'te Stuttgart'ta yapılan Türk Filmleri Festivali'nde, yönetmen Reha Erdem'in “Jin” filmi için yaptığı müzikle “En İyi Orijinal Film Müziği” ödülünü kazanan Hildur Gudnadóttir, Akbank Sanat'taki konserinde Mount A, Without Sinking, Leyfðu Ljósinu ve Saman isimli dört albümünde yer alan eserlerden oluşan bir repertuar seslendirecek. The Revenant ve Sicario gibi filmlerin müziklerine müzisyen olarak katkı yapan sanatçı, Skúli Sverrisson, Jóhann Jóhannsson, Angel, Pan Sonic, Hauschka, Wildbirds & Peacedrums, Ryuichi Sakamoto, David Sylvian, The Knife, Fever Ray ve Throbbing Gristle gibi isimlerle de sahne almıştı.



'Şimdi'yi tablolara taşıyan sergi






42 Maslak Art!SPACE Gallery, ilgi çekici “Şimdinin Kırılganlığı” adlı sergiyi sanatseverlere sunuyor. “Şimdinin Kırılganlığı”, çeşitli güçlü tezler ile son yıllarda giderek daha çok yüceltilen “şimdi” kavramını, farklı tekniklerle çalışan sanatçıların eserleriyle yepyeni bir bakışla ele alıyor. 1 Nisan tarihine kadar ziyarete açık olacak sergide Özgür Demirci, Zeynep Akgün, Sümer Sayın, Ayla Turan, Sayat Uşaklıgil, Hayal İncedoğan, Ahmet Duru, Berkay Tuncay, Sibel Horada ve Nesren Jake'nin eserleri yer alacak.



Bu indirimler 'Huzur' verecek






Huzur Mağazalarında yüzlerce marka ve binlerce üründe beklenen yüzde 70'e varan son indirim dönemi başladı. Gaziosmanpaşa, Osmanbey, Ümraniye, Kadıköy ve Sultanbeyli Mağazaları ile tüketiciyle buluşan Huzur, şimdi de İnstagram ve Faceook sayfalarında takipçileriyle buluşuyor. Günün trendlerini ve tüm kampanyaları sosyal medya hesaplarından paylaşan Huzur, zaman zaman yaptığı eğlenceli paylaşımlarla da müşterilerin yüzünü güldürüyor. Sevdikleriniz için birçok ürünü bulabileceğiniz Huzur'daki avantajlı indirim fırsatlarını siz de hem sosyal medya hesaplarından hem de mağazalardan öğrenebilirsiniz.



Müzeler Konuşuyor'da sıra Almanya'da






İstanbul Modern'in “Müzeler Konuşuyor” serisi Almanya ile devam ediyor. Münih'teki Haus der Kunst Direktörü Okwui Enwezor, 15 Şubat'ta deneyimlerini meraklılarla paylaşacak. Goethe-Institut Istanbul işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte Enwezor, Haus der Kunst'ta geçtiğimiz ekim ayında açılan ve İstanbul Modern koleksiyonundaki Fahrelnissa Zeid'in “Cehennemim” yapıtının da yer aldığı “Savaş sonrası: Pasifik'le Atlantik Arasında Sanat, 1945-1965” sergisi üzerine bir konuşma yapacak. Etkinlik ücretsiz olarak gerçekleştirilecek ve İngilizce çeviri hizmeti verilecek.



MOİ sahne yine çok renkli






Mall of İstanbul'da yer alan MOİ Sahne birbirinden keyifli tiyatro oyunlarına ve sahne gösterilerine ev sahipliği yapacak. 15 Şubat Çarşamba günü 'Bezirgan' ve 16 Şubat Perşembe günü 'Basit Bir Ev Kazası'oyunu tiyatroseverlerle buluşacak. 19 Şubat pazar günü ise 'Keloğlan Masalları Müzikali' oyunu eğlenceli bir müzikalle çocuklara kendi dünyasının kapılarını açacak. Etkinliklerin biletlerini www.biletix.com'dan ve MOİ Sahne gişesinden temin edilebilirsiniz.



Cazı yeniden keşfedin






Acid jazz ve funk'ı; fusion, hip-hop ve nu jazz'la birleştiren Fransız grup Electro Deluxe, 17 Şubat akşamı Zorlu PSM'de sahne alıyor. Günümüzde sıkça rastlanan jazz-funk destekli elektronik müziğin bir anlamda tersini, yani electronica destekli bir jazz-funk sound'unu oluşturmayı amaçlayan grup hip-hop'tan nu jazz'a kadar farklı türlere de uzanan müziğiyle dinleyicilere çarpıcı performans sunacak. Montréal Uluslararası Caz Festivali ve Pekin'deki Jazz-E Festival başta olmak üzere bugüne kadar birçok uluslararası festivalde de sahne alan Electro Deluxe; izleyiciye keyifli anlar yaşatacak.



Girişimci kadınlardan göçmenlere destek


Ümraniye Belesiyesi'nin destekleriyle gerçekleşen Ümraniye Yardım ve Alışveriş Festivali, sıfırdan iş yaşamına katılmış 50 kadın girişimcinin Suriyeliler için ürettiği el emeği ürünlere ev sahipliği yapıyor. 14 Şubat tarihine kdar açık olacak festivalde kadın girişimcilerin Suriyeli göçmenler için bağışladığı 500 parça kıyafet, çanta ve ayakkabının yanı sıra tır kampanyasında halktan da mama, battaniyeve hijyen ürünleri getiren herkese indirimler sağlanacak.



Kainat tasavvuru tuvallerde






İstanbul Sanat ve Medeniyet Vakfı, Mehmet Çebi koleksiyonundan Zeynep Aslı Türkeli'nin “Kasdım Budur Şehre Varam Feryâd-ü Figan Koparam” isimli resim sergisine 20 Şubat tarihlerine kadar ev sahipliği yapıyor. Zeynep Aslı Türkeli'nin bu kişisel sergisi, resmin tasavvufî referanslar ile üretilme biçimini ve kadim zamanların diliyle ifade edilmiş bir kâinat tasavvurunu kendi çağının diline tercüme ederek nasıl ilişkilendirdiğini gözler önüne seriyor. Uzun bir çalışma dönemi sonrasında Mehmet Çebi Koleksiyonu'na giren 40 eserini bu sergide bir araya getirecek olan Türkeli, sanatseverleri İslâm sanatıyla buluşturacak.



Oscarlık filmleri evinizden izleyin






Digiturk, sinema dünyasının en prestijli etkinliği Oscar Ödül Töreni'ne geri sayımı Oscar ödülü ya da adaylığı almış filmlerle yapıyor. 89'uncu Akademi Ödülleri Töreni öncesi birbirinden iddialı 170'ten fazla film Digiturk 1 No'lu kanalda sinemaseverlerle buluşacak. 24 saat HD yayın yapacak olan beIN MOVIES Oscars kanalında her akşam yakın zamanda Oscar'a damga vurmuş ve tarihe geçen önemli yapımlar ekrana gelirken, hemen arkasından En İyi Film Ödülü kazanan filmler yapım yılına göre sırayla yayınlanacak. Kanalda Dünya Sineması'nın en başarılı örneklerini bir araya getiren Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü'ne aday veya aday adayı olmuş yapımlar da sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.































#Şehir Rehberi
#Caz
#Sinema
7 yıl önce