|

Selçuklu sarayı "Kubadabad" yenilendi

Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad’ın Beyşehir Gölü kıyısında yer alan yazlık sarayı Kubadabad’daki kazılarda, sarayın kayıkhane ve tersane bölümü ile iki yeni yapı daha ortaya çıkarıldı.

Yeni Şafak
12:42 - 29/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 10:52 - 29/12/2014 Pazartesi
AA
KONYA’NIN BEYŞEHİR İLÇE BELEDİYESİ’NİN, SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ALİ AKKANAT KAMPÜSÜ’NDE ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERE YÖNELİK BAŞLATTIĞI “TARİHE YOLCULUK PROJESİ” KAPSAMINDA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ BEYŞEHİR’İN GÖLYAKA MAHALLESİ SINIRLARI İÇERİSİNDE YER ALAN TARİHİ KUBADABAD SARAYI’NI GEZDİ.
KONYA’NIN BEYŞEHİR İLÇE BELEDİYESİ’NİN, SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ALİ AKKANAT KAMPÜSÜ’NDE ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERE YÖNELİK BAŞLATTIĞI “TARİHE YOLCULUK PROJESİ” KAPSAMINDA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ BEYŞEHİR’İN GÖLYAKA MAHALLESİ SINIRLARI İÇERİSİNDE YER ALAN TARİHİ KUBADABAD SARAYI’NI GEZDİ.
Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad’ın Beyşehir Gölü kıyısına yaptırdığı yazlık sarayı Kubadabad'da, sarayın kayıkhane ve tersane bölümü ile iki yeni yapının daha ortaya çıkarıldığı belirtildi.


Kazı Başkanı ve 18 Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Arık yaptığı açıklamada, Beyşehir’in Gölyaka Mahallesi sınırları içerisinde göl kenarında bulunan alanda bu yıl kazı çalışmalarının 34’üncüsünü gerçekleştirdiklerini söyledi.


34 yılda 15 yapı ortaya çıkarıldı


Bu yılki çalışmalarda iki yeni yapının daha ortaya çıkarıldığını anlatan Arık, "Küçük Saray"ın batısında bulunan bu yapıların fonksiyonunun henüz net olarak tespit edilemediğini vurguladı.


Arık, 34 yıldır süren kazılarda bugüne kadar bölgede görünen yapı olarak 15’inin ortaya çıkarılarak, ayağa kaldırıldığını dile getirdi.


Bu yapılardan "Büyük Saray" ve "Küçük Saray"ın artık mimari özellikleri ve çeşitli fonksiyonları belirlenmiş iki yapı haline geldiğini belirten Arık, bunların hazırlanan restorasyon ve konservasyon projelerinin kabul edildiğini bildirdi.


Bilinen ilk göl tersanesi


Kazılarda 2013 ve 2014'te, "anıtsal yapı" olarak nitelendirdikleri saray kayıkhanesi ve tersanesinin ortaya çıkarıldığına dikkati çeken Arık, şunları kaydetti:


"Bu eser, şimdilik bilinen ilk ve tek göl tersanesidir. Kubadabad'daki bu keşif, Selçuklular'ın gemicilik ve suya verdikleri önemi gösteriyor. Aynı zamanda Beyşehir Gölü havzasında büyük nakliyat trafiği olduğunun da göstergesidir. Kubadabad’a ulaşımda su yolunu kullandıkları anlaşılıyor. Bunun da restore edilip değerlendirilmesi lazım. Hemen yanında Gürlevi denen Selçuklu barajı var, önünde iskele bulunuyor. Bunlardan başka 'Köşklü Hamam', '3 Mekanlı Yapı' dediğimiz iki kalıntı ile saray şantiyesini ortaya çıkarmıştık. Şantiye deposundan yepyeni bir çini kategorisi çıktı. Bunların hepsi restorasyon ve konservasyon bekliyor. Bir kısmını sadece konservasyon ağırlıklı ele almak daha doğru olacaktır."


"Milli Saraylar" kapsamına alındı


Prof. Dr. Arık, "Milli Saraylar" kapsamına alınması için uzun ve zor uğraşlar verilen Kubadabad Sarayı'nın nihayet bu yıl bu kapsamda restorasyon ve konservasyonun desteklenmesine karar verildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:


"Restorasyon için bir miktar ödenek de çıkarıldı. Ama henüz bir faaliyet yok. Aslında bir an önce hareket edilmesinde yarar var. Çünkü, her yıl taşları dökülen yapılar giderek topraklaşmaya doğru gidiyor. Bunların artık ivedilikle ele alınması lazım. Hazır tahsisine karar verilmiş bir para ve destek varken, geciktirmemek doğru olacaktır."


Kazı ödeneği sorunu


Çalışmalarda en önemli konunun ödenek miktarı olduğuna değinen Arık, daha uzun ve geniş hacimli çalışma, modern alet ve laboratuvar olanaklarından yararlanma, daha geniş uzman kadrosunun, ödenek miktarının artırılmasına bağlı olduğunu aktardı. Arık, verilen ödeneğin ancak bir aylık çalışmaya yettiğini dile getirdi.


Başbakan Davutoğlu da bu yıl sarayı gezdi


 Arık, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da bu yıl Kubadabad Sarayı'nı gezdiğini belirterek, şöyle devam etti:


"Sayın Başbakanımızın bu konulara çok merakı var. Ödenek sorunundan da söz ettik. Bir akademisyen olduğu için bizi daha iyi anlayıp, destek olacağını umuyoruz. O takdirde Kubadabad’ın önemi daha da anlaşılacak. Bu çalışmalardan beklenen sonuç alındığında kazanan, bu yöre ve Türkiye olacaktır. Şunu unutmamak gerekir; Kubadabad Saray Külliyesi, Türk-İslam sanatında planı ve özellikleri bilinen nadir örneklerden biridir. Eğer gereken ilgiyi görürse dünya çapında örnek olarak dikkati çekecek ve turizm bakımından çok önemli bir yeri olacaktır."
#Kubad Abad'daki kazı çalışmaları
#Alaaddin Keykubat
#Konya
#Selçuklu
#Başbakan Davutoğlu
9 yıl önce