|

Tosun yeniden İstanbul yollarında

Elektrikli araca dönüştürülerek İstanbul yollarında hizmet vermeye başlayan 'Tosun', yolculara nostaljik müziklerle keyifli bir İstanbul turu yaptırıyor. Tosun, günde 5 kez 28T Topkapı-Beşiktaş hattında yolcu taşıyor.

Yeni Şafak
15:54 - 27/03/2019 Çarşamba
Güncelleme: 16:00 - 27/03/2019 Çarşamba
AA
Tosun
Tosun

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) şirketi İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (İETT) Şişli garajındaki atölyesinde, 1968'de üretilen Türkiye'nin ilk yerli troleybüsü "Tosun", İstanbul'da çevresel farkındalık oluşturmak amacıyla yeniden hizmete sunuldu.

Elektrikle çalışıyor

İETT'li ustalarca 1968 yılında Şişli Garajı'ndaki atölyelerde 5 ay süren çalışma sonucunda üretilen ve yuvarlak hatları nedeniyle "Tosun" adı verilen ilk Türk troleybüsü, elektrikli otobüse dönüştürüldü. Yüzde 100 elektrikle çalışır hale getirilen araç, çevresel farkındalık oluşturmak amacıyla İstanbul Caddeleri'ne döndü.

Günde 5 kez hizmet veriyor

28T Topkapı-Beşiktaş hattında sefere çıkan Tosun, Topkapı-Yusufpaşa-Unkapanı-Eminönü Kantarcılar-Karaköy-Kabataş-Beşiktaş İskele güzergahında günde 5 kez hizmet veriyor.

Tosun'u İstanbul sokaklarında gören vatandaşlar ise büyük bir şaşkınlık yaşıyor. Kimi yolcular güzergahı olmamasına rağmen araca binerek eski günleri yad ediyor. Bazı vatandaşlar da sokaktan geçen Tosun'un fotoğrafını çekiyor.


Tosun'un tarihçesi

Tosun, İETT kayıtlarında 1968'de kurumun Şişli garajındaki atölyede üretilen, Türkiye'nin ilk yerli troleybüsü olarak geçiyor.

İETT'nin o dönemde işlettiği 16 farklı troleybüs hattının tamamında denenen Tosun, ağırlıklı olarak 30 numaralı Ortaköy-Aksaray, 87 numaralı Edirnekapı-Taksim, 22C numaralı Bebek-Eminönü ve 34 numaralı Edirnekapı-Beşiktaş hatlarında dönüşümlü olarak çalıştı.

34 koltukta, 36 ayakta olmak üzere 70 yolcu kapasitesine sahip. Kapı numaraları bir ile 100 arasında sıralanan 100 araçlık troleybüs filosuna Tosun eklendiğinde, 101 kapı numarası verildi.

Önde ve arkada iki kapısı bulunan Tosun'a, yolcular 1981'e kadar arka kapıdan bindi. Bu tarihten sonra İETT araçlarında biletçilerin kaldırılmasıyla ön kapıdan da yolcu alınmaya başlandı. Tosun, troleybüslerin hattan kaldırıldığı 1984'e kadar sefer yaparak İstanbullulara hizmet etti.


Yine İETT ustalarının el attığı Tosun, MAN otobüs şasisi kullanılarak aslına uygun bir tasarımla bir adet Tosun otobüs tekrar üretildi. Dizel motor tahrikli nostaljik konseptli Tosun otobüsü, tarihi sur içi bölgesindeki Edirnekapı-Taksim-Beşiktaş güzergahında ulaşım hizmeti verdi.

#28T Topkapı-Beşiktaş
#Tosun
#Türkiye'nin ilk yerli troleybüsü
#yolculuk
5 yıl önce