|

Tuhaflığa övgü

Hayata dair duruşunu düşsel boyutlara taşıyıp özgün hikâye ve karakterlere imza atan Tim Burton, yeni filmi Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları’nda, kahramanları üzerinden tuhaflığa övgüler diziyor. Büyülü atmosferiyle dikkat çeken film, meselesini makul bir dengede tutmayı başaramıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/10/2016 Pazar
Güncelleme: 21:34 - 1/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Kendine özgü tarzıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan yönetmen Tim Burton, Türk sinemaseverlerin de ilgiyle takip ettiği usta bir yönetmen. Charlie'nin Çikolata Fabrikası başta olmak üzere hayal dünyasının kapılarını araladığı fantastik hikâyeleriyle dikkat çeken Burton, bu Cuma vizyona giren Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları isimli filminde seyircisini bir kez daha zamanın düşsel derinliklerinde yolculuğa çıkarıyor.



SİNİR UÇLARIYLA OYNUYOR


Her zaman olduğu gibi, bu hikayesinde de 'tuhafları' kahramanlaştırdığı hikâyesinde zaman, mekân ve kimi algılara dair aykırı yorumlarla, seyircinin sinir uçlarıyla oynamayı ihmal etmiyor. Ransom Riggs'in aynı adlı romanından uyarlanan filmin başrollerini Eva Green, Asa Butterfield, Ella Purnell ve Allison Janney paylaşıyor. Büyükbabası Abe'yi ölmek üzere bulan Jake, kendisini gizemli olaylarla örülü bir maceranın içinde bulur. Zaman içinde yolculuk yaparak tuhaf 'döngü'leri keşfeden Jake, dedesinin geçmişi ve 2. Dünya Savaşı'nın bir dönemine şahitlik eden Bayan Peregrine'nin yetimhanesini bulur. Tehlikelerle dolu bu yolculukta 'tuhaf' kahramanlarla tanışan Jake, çok sevdiği dedesinin sırlarını keşfedeceğinden habersizdir. Önceki filmlerinde olduğu gibi, Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları'nda da hayal gücünün peşinden giden yönetmen Tim Burton, büyülü atmosferi, 'tuhaf' olarak isimlendirdiği birbirinden renkli karakterleri ve bilgisayar teknolojisinin hakkını veren başarılı özel efektleriyle alışılmışın dışında bir dünya resmediyor.



ZAMANDA DÜŞSEL YOLCULUK


Ustalıklı sanat yönetimi ve kusursuz makyajlarıyla dikkat çeken film, kurguda farklı bir anlatım denemek yerine Hollywood geleneklerine yaslanmayı tercih ediyor. Gerçeklik kavramına dair küçük çatışmalar kurgulayıp seyirciye düşsel bir alan açan usta yönetmen, her biri dünya gerçekliğine aykırı, marjinal yeteneklere sahip renkli karakterler ve iç içe geçmiş ilginç olaylar üzerinden insana dair kavram ve olguları tartışmaya açıyor. Burton, filmde başat aktör olarak zaman kavramından yola çıkıyor ve sıklıkla mekân, rüya ve bilinçaltına dair genel kabullere aykırı yorumlarıyla seyirciyi şaşırtmaya çalışıyor.



#Peregrine’in Tuhaf Çocukları
#Tim Burton
8 yıl önce