|

Yiyeceklerin mutlulukla ilişkisi ortada

Besinlerin duyguları nasıl etkilediği üzerine araştırmalar yapan diyetisyen Gizem Şeber'e göre şeker ve beyaz pirinç öfke, hırs, endişeyi tetiklerken yumurta, portakal özgüveni artırıyor

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/04/2016 Pazar
Güncelleme: 21:09 - 2/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Yaşamımızı devam ettirmek için yemek yeriz. Bazen bu ihtiyacı abartıp sağlığımızı tehlikeye dahi sokabiliriz. Besinler sadece fiziksel sağlığımızı değil aynı zamanda duygularımızı da etkiliyor. Nasıl hissettiğimizi, hangi duygularla başa çıktığımızı ve enerjik hissedip hissetmediğimizi belirleyen en önemli faktörden biridir yediklerimiz. Aslında bunu bizlerle paylaşan diyetisyen ve yaşam koçu Gizem Şeber. Türkiye'de sınırlı sayıda diyetisyenin sahip olduğu Gentest eğitini alan Şeber, DNA'ya göre diyet planlaması oluşturabiliyor. Yaptığı araştırma sonucunda besinlerin öfke, hırs, endişe, mutlu ve mutsuzluk duyguları üzerinde etkili olduğunu söyleyen Şeber, “Son 80 yıldır yapılan bilimsel araştırmalar da bu gerçeği defalarca kanıtlamış durumda” diyor.



PROTEİN MUTSUZ EDER


Halk arasında da sıkça adı mutluluk hormonu olarak geçen seratonin uyku, iştah ve duygusal durumu yönetmekte görevleri olduğunu söyleyen Şeber, karbonhidrat zengini olan şeker, muz, ananas, karides gibi besinlerin mutluluk sağladığından dolayı mutsuz olan insanların bunları tercih ettiğini anlatıyor. Sadece protein ile beslenmenin ise kişinin mutsuz ve depresif hissetmesine neden olacağını açıklayan Şeber, Bizi en çok mutlu eden besinlerin sindirimi yavaş gerçekleşen karbonhidrat ile triptofan içeriği yüksek besinler olduğunu anlatıyor. Yavaş sindirilen karbonhidratların tam tahıllı ekmekler, tam tahıllı makarna, bulgur, kinoa ve kurufasulye, nohut gibi kuru baklagiller olduğunu açıklayan Şeber, “Triptofandan zengin besinler ise kuruyemişler, susam, kabak ve ay çekirdeği, peynir çeşitleri, et, tavuk, balık, hindi, karides ve yumurtadır” diyor.



Hızlı yemek kan şekerini yükseltir


Bizi en hızlı strese sokan durumun kan şekerimizdeki dengesizlik olduğuna değinen Şeber, “Glisemik indeksi yüksek olan besinler agresif hissetmemize neden olabilir. Onlarda; beyaz un, beyaz şeker, beyaz ekmek, beyaz pirinç, sıcak ve püre halindeki patates, karpuz ve kavun gibi bazı meyveler. Ancak kan şekerinin hızlı yükselmesi yemek yeme hızı ile de ilgilidir. Yavaş yemek bu nedenle daha mutlu ve sakin hissettirir” diyor.



Patates özgüveni artırır


Maya, patates, karnabahar, portakal ve yumurta özgüveni artırır. Çünkü B1 vitamini eksikliği olan kişilerde özgüven eksikliği ve sosyal problemlerin daha sık gözlendiği belirlenmiş. Kişilerin thiamin seviyeleri düzeldiğinde daha sosyal ve neşeli olmaya başladıkları saptanmıştır. Endişeli hissetmekten bizi kurtaracak besinler ise kuruyemişler, tam tahıllar ve ay çekirdeği.






#Gizem Şeber
#Yiyeceklerin mutlulukla ilişkisi
#Maya
#patates
#karnabahar
#portakal
8 yıl önce