|

‘Yüzyıllık Destan’ 100. yıla hediye

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı’nın göreve geldikten sonraki ilk büyük projesi olan “Yüzyıllık Destan: Ateş” tiyatro oyunu 29 Ekim’de sahnelenecek. Üç bölümden oluşan dev eserin yazarı Haluk Özenç, “Oyunun merkezine Kurtuluş Savaşı sırasında yollarda karşılaşılan Anadolu insanını, onların küçük dokunuşlarını koyduk” dedi.

Sevda Dursun
04:00 - 26/10/2023 Perşembe
Güncelleme: 23:58 - 25/10/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Ünlü oyuncu ve senarist Haluk Özenç'in tek kişilik komedi oyunu “Gerisi Hikaye”nin Anadolu turnesinin ilk ayağı geçtiğimiz günlerde başladı. Özenç’in yıllar süren sanat hayatından özel hayatına yansımalar ve tespitleri trajikomik bir şekilde anlattığı gösteride, “Meslek hayatımın en gurur duyduğum projesi” diye bahsettiği “Yüzyıllık Destan: Ateş” isimli oyunun müjdesini verdi. Özenç ile Cumhuriyetin 100. yılında sahnelenecek olan 19 Mayıs’tan 29 Ekim’e uzanan o destansı hikayeyi konuştuk. Usta senaristin yıllarca süren bir çalışma sonucu metne döktüğü oyun, Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından 29 Ekim Pazar günü Akün Sahnesi’nde sahnelenecek.

YOLDAKİ HİKAYELERİ ANLATTIM

2019 senesinde 100 yıllar serisiyle birlikte, tiyatro sahnelerine bağımsızlık mücadelesinin girmesi gerektiği düşüncesiyle yola çıktıklarını vurgulayan ünlü oyuncu, Kurtuluş Savaşı’nı farklı bir bakış açısıyla, insan hikayeleriyle vermek istediklerini belirtti. Özenç, “Oyunun merkezine Kurtuluş Savaşı sırasında yollarda karşılaşılan Anadolu insanını, onların küçük dokunuşlarını koyduk. O küçük dokunuşların ne kadar büyük kahramanlıklara yol açtığını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının nasıl önünü açtığını, ufkunu genişlettiğini ve cesaret verdiğini gördüm. Askerlere börek ikram eden iki genç köylü kadından, Çukurova’dan eşeğiyle Erzurum’a gelen yaşlı dedeye, kongre zamanı İstanbul'dan Sivas’a yürüyerek gelen tıp öğrencisine kadar o ince detaylar, inanılmaz hikayeler var. Bu eseri ortaya çıkarmak için 40 bin sayfanın üzerinde kaynak taradım” dedi.


KARADAĞLI’NIN İLK BÜYÜK PROJESİ

En büyük hayalinin çok sevdiği ve saygı duyduğu, abim dediği Tamer Karadağlı’nın Atatürk rolünü oynaması olduğunu söyleyen Özenç’in hayali, pandeminin de araya girmesiyle gerçekleşemedi. Ancak eserini tam da Karadağlı’nın Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olduğu döneme ve Cumhuriyet’in 100. yılına yetiştirebildiği için çok mutlu olduğunu belirten Özenç, “Tamer Karadağlı’nın ilk büyük projesi olarak tarihimize saygı duruşunu bu oyunla yapıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın öncülüğünde pazar günü ilk bölümünü büyük bir şölenle sahneleyeceğimiz için çok heyecanlıyız” ifadelerini kullandı.

KURTULUŞ SAVAŞI’NIN BÜTÜN SAFHALARI VAR

Üç bölüm halinde oluşturulan eserin ilk bölümü Yüzyıllık Destan: Ateş, 19 Mayıs’tan 23 Nisan Meclis’in açıldığı ana kadar, ikinci bölümü “Yüzyıllık Destan: Savaş” 30 Ağustos 1920’ye kadar olan Kurtuluş Savaşı’nın gerçek cephedeki mücadelesini anlatıyor. Üçüncü bölüm “Yüzyıllık Destan: Bayrak” ise Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı dönemi konu ediniyor. 19 Mayıs 2024’te ikinci bölüm, 29 Ekim 2024’te ise üçüncü bölümün oynanacağı eserin başrolünde Emre Başer, yönetmen koltuğunda ise Barış Erdenk oturuyor. Ana castın 25 kişi olduğu yapımda, yaklaşık 70 kişi rol aldı.




#Yüzyıllık Destan
#Dizi
#Film
#Tarih
7 ay önce