|

Nasıl başarıldı ?

İstanbul'da 1.2 milyon nüfusun elektriği çöp gazından üretiliyor

Yeni Şafak ve
12:48 - 11/08/2017 Cuma
Güncelleme: 13:26 - 12/09/2017 Salı
Diğer
İstaç
İstaç

Katı atık düzenli depolama sahalarında depolanan atıklar, zamanla oksijensiz ortamda mikropların etkisiyle çürüyerek çöp gazı (metan, karbondioksit, azot) oluşturmaktadır. Düzenli depolama sahalarında oluşan çöp gazı (diğer adıyla depo gazı), sahadan uygun tekniklerle toplanıp değerlendirilmediği takdirde, patlayıcı ve yanıcı-parlayıcı özelliğinden dolayı insan ve çevre sağlığı açısından büyük risk taşımaktadır. Bu riski önlemek için İstanbul’daki düzenli depolama sahalarında oluşan çöp gazlarını kurulu tesislerde yakarak değerlendirilmekte ve çevreye zarar vermesi önlenmektedir.

İstanbul’un Avrupa yakasında Odayeri, Asya yakasında Kömürcüoda Düzenli Depolama Sahalarında oluşan çöp gazını kontrollü olarak yakılarak enerjiye çevrilmektedir. Yenilenebilir enerji üretimi çalışmaları çerçevesinde mevcut halde Odayeri Düzenli Depolama Sahası’nda 40 MW, Kömürcüoda’da ise 14 MW olmak üzere 54 MW elektrik enerjisi üretilmektedir. 2017 yılına kadar (ilk 6ay) toplam da 2.000.355 KW elektrik üretilmiştir.

Çöp gazından 1,2 Milyonluk Nüfusa Yetecek Elektrik

İstanbul’daki düzenli depolama sahalarında oluşan çöp gazından toplam da 54 MW elektrik enerjisi üretilmektedir. Tamamen çöp gazından elde edilen bu elektrik enerjisi yaklaşık 1,2 milyon nüfusun evsel elektrik ihtiyacını karşılayabilmektedir. İstanbul’daki Depo Gazından Elektrik Üretim Projesi Avrupa’nın en büyüğü olup Dünya’nın en büyük 10 projesinden birisidir. Her gün Asya ve Avrupa Yakası'ndaki tesislerde ortalama 17.500 ton çöpü ayrıştıran ve bertaraf eden İSTAÇ, ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Enerji Üretimi İle Karbon Azalımı

Düzenli depolama sahalarında çöp gazından elektrik enerjisi üretilirken, aynı zamanda karbon salınımını azaltarak atmosferi ve çevreyi koruyoruz. “Çevre Dostu Enerji Üretimi” sloganıyla başlatılan bu projede, metan ve diğer gazları toplayarak temiz enerjiye çeviriyoruz. Dünyada En prestijli standart olan Gold Standart tarafından tescil edilmiş olarak 2011 – 2015 Eylül dönemi 5,7 Milyon ton karbon salınımı azalımı sağlanmıştır. Son kapasite artışlarıyla beraber şuan itibariyle yıllık 1,5 Milyon ton karbon azalımı sağlanmaktadır. Daha anlaşılabilir olması bakımından yıllık 800bin aracın trafikten çekilmesine eşdeğer bir azalım gerçekleştirilmektedir, buda hemen hemen İstanbul’daki araç sayısının %25 ‘ine denk gelmektedir.

İSTAÇ, İSO 14064 standardı kapsamında Kurumsal Sera Gazı Doğrulama Belgesi alan ilk Türk Kuruluşudur.


Detaylı bilgi için
#istaç
#çevre dostu
#enerji üretimi
7 yıl önce