|

Yerel yerleştirme ile merkezi yerleştirme arasındaki fark nedir?

LGS tercih kılavuzu yayınlandı. 2022 LGS tercihleri 3 Temmuz Pazartesi günü başlıyor. LGS tercih işlemlerinde dikkate alınacak merkezi ve yerel yerleştirme olarak ikiye ayrılan tercihler öğrencilerin merak ettiği konulardan biri oldu. Peki, merkezi yerleştirme nedir? Yerel yerleştirme nedir? LGS tercihlerinde merkezi ve yerel yerleştirme nasıl yapılacak? İşte ayrıntılar...

14:10 - 30/06/2022 Perşembe
Güncelleme: 14:24 - 30/06/2022 Perşembe
Yeni Şafak
LGS yerel yerleştirme, merkezi yerleştirme 2022
LGS yerel yerleştirme, merkezi yerleştirme 2022

Yerel yerleştirme lise öğrenimine hak kazanan öğrencilerin ikamet adreslerine göre liselere yerleştirilmesiyle gerçekleştiriliyor. İşte lise yerleştirme öncesinde yerel yerleştirme ile ilgili detaylar...

YEREL YERLEŞTİRME İLE MERKERİ YERLEŞTİRME FARKI NEDİR?

Öğrenciler liseye merkezi sınava göre ya da yerel yerleştirmeye göre yerleşiyor. Öğrencilerin sınav puanı olmazsa ya da puanı yetersiz olursa yerel yerleştirmeyle yani adrese göre bir liseye yerleşebiliyor. Okul puanına göre öğrenciler adreslerine yakın okulları ya da komşu ilçelerden sınavsız öğrenci kabul eden okulları tercih edebiliyor. Bu sebeple LGS puanı olmayan öğrenciler de bir okula yerleşebiliyor.

YEREL YERLEŞTİRME NEDİR?

Yerel yerleştirme lise öğrenimine hak kazanan öğrencilerin ikamet adreslerine göre liselere yerleştirildiği sistemin adıdır. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara yerleştirme işlemi, il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince belirlenen kontenjanlara göre yapılır. Yerel yerleştirmede sadece ikamet adresi kriteri bulunmaz.

YEREL YERLEŞTİRME KRİTERLERİ

1-Öğrencilerin ikamet adresleri

2-Okul başarı puan üstünlüğü (6, 7 ve 8'inci sınıf seviyesinde alınan yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması ile elde edilen ve virgülden sonra dört basamak yürütülen puandır)

3-8. sınıf özürsüz devamsızlık gün sayısı azlığı

YEREL YERLEŞTİRME TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Öğrenciler, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek.

Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip öğrenciler dahil tüm öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda olacak. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, öğrencilere merkezi sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak.

Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, tercihte bulunamayacaklar.

Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek.

Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapabilecek. Yerel yerleştirmede, tercihlerden ilk 3 okul kayıt alanından olmak üzere en fazla 5 okul tercih edilebilecek.

Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.

Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri halinde merkezi sınavla öğrenci alan okullar için açılacak ekrandan en fazla 10 okul, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere 20 okul tercihinde bulunabilecek.

Yerel yerleştirme tercih ekranındaki "yeşil" renk öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları, "mavi" renk komşu kayıt alanında yer alan okulları, "kırmızı" renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarını işaret edecek.

Bakanlığın takvimine göre, özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri, yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların iş ve işlemleri ile kayıtları bugünden itibaren 16 Temmuz'a kadar tamamlanacak.

Özel öğretim kurumlarına kayıt işlemini tamamlayan öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecekler.

YEREL YERLEŞTİRME İLE SINAVSIZ ALAN OKULLAR LİSTESİ 2022

Yerel yerleştirme kapsamında sınavsız öğrenci alan okulların kayıt bölgelerine göre tercih tabloları da açıklandı.

Tercih rehberlerine aşağıdaki bağlantılardan erişilebilir.

#yerel yerleştirme
#merkezi yerleştirme
#lgs yerel yerleştirme
#lgs merkezi yerleştirme
#lgs yerleştirme
#lgs tercih
#2022 lgs tercihleri
#2022 lgs yerleştirme işlemleri
2 yıl önce