|

Marka Tescilinin Önemi

Bir şirket ya da kuruluşun hizmet ve ürünlerini diğer tüm şirket ve kuruluşların hizmetlerinden ayıran en önemli durum marka sahibi olmaktır. Hak sahipleri tarafından oluşturulan markalar firmaların en önemli figürleridir.

Yeni Şafak ve
17:17 - 24/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 17:24 - 24/01/2018 Çarşamba
Diğer
Rüştü Gümüş
Rüştü Gümüş

Üretim ve satış aşamasında emek ve ürünlerini taklitlerine karşı koruyabilmek adına önemli bir husustur. Markaların geçerliliğini sağlamak adına da marka tescil işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Acar Patent genel koordinatörü Rüştü Gümüş marka tescil işlemleri sürecinin en doğru şekilde ilerleyebilmesi için başvuru işleminin eksiksiz (logo – benzeri olmaması – sınıf seçimi…) yapılması konusuna önem arz etmektedir. Türk Patent ve Marka Kurumuna gerekli evraklar ile başvurular online olarak yapılabilmektedir. Süreç aşamaları doğru bir şekilde gerçekleştiğinde markanın tescil edilmesi sağlanabilir. Böylelikle marka üzerinde 10 yıl boyunca hak sahibi olunabilmektedir. Bu durum ile birlikte hukuki açıdan çeşitli haklar sağlanır. Bazı kopya ya da taklit ürünlerde de hukuki işlemler yapılabilir. Bu açıdan oldukça değerlidir.

Marka Tescilinin Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Belirlenmiş olan markanın tescil edilmesi ile markanın korunması sağlanmış olmaktadır. Ayrıca ürün ya da hizmetin marka sahibini de koruyan bir süreç yaşatmaktadır. Markanın sahibi olmak, bir markayı ilk olarak düşünmüş ve yasal haklarına sahip olan kişi anlamına gelmektedir. Bu nedenle yaptırmak oldukça önemli ve değerlidir.

Başvurulacak olan markaların benzerliği hususunda genel çaplı araştırma yapmak başvurunun sorunsuz ilerlemesi için önemli bir aşamadır. Başvurular esnasında markanın daha önceden alınmış olması, başvurunun kısmen reddi / tam reddine neden olur ve bu durum da zaman - para kaybına neden olabilmektedir. Daha önceden yapılan araştırmalar ile bu durumun önüne geçmek mümkündür.

Tescillenmiş markalar üzerinde hak sahiplerinin çeşitli aşamaları da gerçekleştirmesi mümkündür. Bunlar; markanın devri, rehin bırakılabilmesi, franchising şeklinde kiralanabilmesi gibi haklar, marka tescilinden sonra sahip olunan önemli haklar arasında yer alır.

Marka Tescil İşlemlerinde Vekilin Önemi

Seçilmiş olan markanın tescil edilme işlemlerinde öncelikle başvuru yapılmaktadır. Başvurular esnasında ve yaşanan süreçte uzman bir vekilden destek almak kurum için oldukça yararlı olmaktadır. Sürecin doğru takibini yapmak, tescilin alınması için çok önemli bir mevzudur.

Doğru başvuru yapmak ilk aşamada yeterli değildir. Başvuru sonrasında gerçekleşen ilanda kalma süreci, itiraz aşamaları, tescil kararının zamanında ödenmesi, vb… gibi aşamaların sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için uzman vekil devreye girmekte ve takibi gerçekleştirmektedir. Doğru zamanlarda doğru işlemlerin yapılması çok önemlidir. Yukarıda bahsi geçen nedenlerle işinde profesyonel olan bir vekil desteği ile marka tescil işlemleri oldukça önemlidir ve süreci hızlandırmaktadır.

Detaylı bilgi için tıklayınız:

#marka değeri
#marka tescil
#patent
6 yıl önce