|

Marka tescilinin önemi

Bir şirket ya da kuruluşun mal ve hizmetlerini diğer tüm şirket ve kuruluşların mal ve hizmetlerini ayıran en önemli unsur marka sahibi olmaktır. Hak sahipleri tarafından oluşturulan markalar, firmaların en önemli değerlerindendir.

Yeni Şafak ve
10:28 - 12/02/2018 Pazartesi
Güncelleme: 10:34 - 12/02/2018 Pazartesi
Diğer
görsel
görsel

Rüştü Gümüş

Marka tescil, firmaların üretim ve satış aşamasında, mal ve hizmetlerini taklitlerine karşı koruyabilmek adına önemli unsurdur. Marka üzerindeki hakları ispatlamak ve marka ihlalini engellemek için, marka tescili yaptırılması gerekmektedir/ zorunludur.

Acar Patent Genel Müdürü Rüştü Gümüş marka tescil konusunda bazı açıklamalarda bulundu.

Marka tescil işlemleri sürecinin en doğru şekilde ilerleyebilmesi için marka tescil başvuru işleminin eksiksiz ve problemsiz (logo – benzeri olmaması – sınıf seçimi…) yapılması konusunun oldukça önem arz etmektedir. Türk Patent ve Marka Kurumuna marka tescil için gerekli evraklar ile başvurular online olarak yapılabilmektedir. Süreç aşamaları doğru bir şekilde gerçekleştiğinde markanın tescil edilmesi sağlanabilir.

Böylelikle hak sahibi adına marka tescili 10 yıl süre ile koruma altına alınmaktadır. Bu durum ile elde edilen tescilli marka, hukuki açıdan sahibine daha geniş bir koruma sağladığından faaliyette bulunulan bütün ülkelerde marka tescili önemle tavsiye edilmektedir. Tescilli marka, özellikle aynı ya da karıştırılabilecek derecede benzer bir marka ile ihtilaf oluşturması halinde, hukuki yaptırım olarak daha güçlü olması açısından oldukça değerlidir.

Marka Tescilinin Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Belirlenmiş olan markanın tescil edilmesi ile markanın korunması sağlanmış olmaktadır. Ayrıca marka tescili, marka sahibini de koruyan bir süreç yaşatmaktadır. Markanın sahibi olmak, bir markayı ilk olarak düşünen ve hukuki haklarına sahip olan tek kişi anlamına gelmektedir. Marka tescili sahibine, markayı haksız yere kullanan, taklit eden 3. kişi ve kurumlara karşı her türlü maddi ve manevi dava açma hakkı sağlamaktadır.

Başvurulacak olan marka tescillerinin benzerliği hususunda genel çaplı araştırma yapmak başvurunun sorunsuz ilerlemesi için önemli bir aşamadır. Başvurular esnasında markanın daha önceden alınmış olması, başvurunun kısmen reddine ve ya tam reddine sebep olabileceğinden, zaman ve maliyet kaybına neden olmaktadır. Acar Patent tarafından yapılan ön araştırma ve kapsamlı çalışma ile bu durumun önüne geçmek mümkündür.

6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ile marka hakkı, markanın tescil edilmesi ile elde edilir ve bu haklar marka sahibi tarafından, başkasına devredilebilir, miras yolu ile intikal edebilir, kullanma hakkı lisans konusu olabilir, rehin edilebilir ve teminat gösterilebilir. Bu haklar marka tescilinden sonra sahip olunan önemli haklar arasında yer alır.

Marka Tescil İşlemlerinde Marka Patent Vekilinin Önemi

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun, Marka ve Patent Vekili Rüştü Gümüş, açıklamalarına göre tescili talep edilecek markanın, marka vekili tarafından resmi müracaat öncesinde ön araştırma ve tescil edilebilirlilik değerlendirmesi sağlık olarak yapılmalıdır. Müracaat sonrası işlem süresinin uzun olması, tüm aşamalarda ve resmi yazışmalarda hak kayıplarının önlenmesi açısından Türk Patent ve Marka Kurumu’nun siciline kayıtlı marka vekili ile çalışmak yararlı olacaktır.

Doğru marka tescil başvurusu yapmak ilk aşamada yeterli değildir. Marka tescil başvurusu sonrasında gerçekleşen ilanda kalma süreci, itiraz aşamaları, marka tescil harcının zamanında ödenmesi, vb… gibi marka tescil aşamalarının sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için resmi marka patent vekili tüm marka tescil evrelerinin takibini gerçekleştirmektedir. Marka tescili ve konu ile ilgili olarak tasarım tescili, faydalı model tescili ve patent tescilinde doğru zamanlarda doğru işlemlerin yapılması zaman ve maliyet kaybını önlemek için çok önemlidir. Yukarıda bahsi geçen nedenlerle Acar Patent, Marka Patent Vekili ünvanına sahip bir firma olarak, başta Genel Müdürü Rüştü Gümüş ve 50 kişilik uzman kadrosu ile marka tescil ve bununla ilgili olarak tasarım tescil, faydalı model tescil ve patent tescil işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Daha Fazla bilgi için:

#marka değeri
#marka tescil
#patent
6 yıl önce