|

Pide ne kadar?

Ramazan ayına sayılı günler kala pide fiyatları ne kadar? sorusu merak konusu oluyorken Fırıncılar Federasyonu pide fiyatını açıkladı.

Yeni Şafak
11:11 - 27/04/2018 Cuma
Güncelleme: 11:18 - 27/04/2018 Cuma
Diğer
Ramazan pidesi fiyatı belli oldu.
Ramazan pidesi fiyatı belli oldu.

Ramazan'ın vazgeçilmezi pide fiyatı belli oldu. Fırıncılar Federasyonu, 275 gram pidenin 2 liradan satılacağını açıkladı.

Ekmeğin kilogramı 5 liraya sabitlendi

İç Anadolu Fırın İşverenleri Sendikası Başkanı Selami Ekşi, Eskişehir’de farklı gramajlarda farklı fiyatlarla yapılan ekmek satışı ve bu yılki Ramazan pidesinin fiyatı hakkında açıklamalarda bulundu.

Marketlerde değişen ekmek fiyatları ve yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi Ramazan pidesine zam gelip gelmeyeceği merak edilirken Başkan Ekşi, Ramazan pidesi için sendika olarak zam talep edeceklerini aktardı. Artan çalışan giderleri, temel girdi olan undaki zam ve fırıncı esnafının üretici olarak kabul gördüğü için elektriği indirimli kullanırken değişen karar ile bu indirimden artık yararlanamadığını ifade eden Ekşi, 2 senedir ekmeğe herhangi bir zam gelmemesinde fedakarlıklarının önemli olduğunu söyledi.

“Ekmeğin kilogram fiyatı 5 lirayı geçmeyecek şekilde”

Marketlerde değişen ekmek fiyatlarının gramaj ile alakalı olduğunu aktaran Fırın İşverenleri Sendikası Başkanı Selami Ekşi, vatandaşların aslında her ekmeğe aynı ücreti verdiğini vurguladı. Artan giderler karşısında ekmeğe zam yapılmamasında fedakarlıklarının önemli olduğuna değinen Başkan Ekşi, yaptığı açıklamada, “Eskişehir’de ekmek fiyatlarına iki yıldır zam yapılmadı. Bu süreçte iki kez fırın işçileri ile toplu sözleşme yaptık. Bu yüzde 34’ü geçen bir rakamdır. Hammadde fiyatlarında örneğin temel girdi olan un iki yıl önce 60 lira bandında iken şu an 80 lira bandındadır. Enerji maliyetlerindeki artışa kamuoyu zaten şahit oluyor. Fırıncı esnafı daha önce üretici olduğu için elektriği bir miktar indirimli kullanıyordu. Yeni gelen uygulamayla bu indirimimiz de elimizden alındı. 2 yılda yaşanan enflasyonun değerlerini ve buna karşın fırıncının yaşadığı maliyetler gözönüne alınırsa ne kadar büyük fedakarlıklar yaptığımız açıkça belli olacaktır. Federasyonumuzun açıkladığı gibi ekmeğin kilogram fiyatı 5 lirayı geçmemektedir. 200 gram taban uygulama olmak üzere 10’ar gram arttırılarak ekmek fiyatı ve gramajı belirlenebilir. Değişkenliğin sebebi ise bazı fırıncı arkadaşlarımızın üretim tekniği itibari ile 200 gramı üretememesidir. Onlarda da 250 gramı 1 lira 25 kuruştur. Yani her iki durumda da vatandaşımız aldığı ekmeğe aynı parayı ödüyor. Dediğim gibi kilogram fiyatı şu anda 5 lirayı geçmiyor” şeklinde konuştu.

“Ramazan pidesi için zam talebinde bulunacağız”

Ramazan pidesinde de ekmek gibi 2 senedir herhangi bir zam olmadığını ifade eden Başkan Ekşi, bu sene zam talep edeceklerini aktardı. Sendika Başkanı Ekşi, “Ramazan pidesi de aynı şekilde 2 yıldır zam görmüyor. Bu yıl da bir miktar zam artışı için Ticaret Odası’ndan talepte bulunacağız. Eskişehir’deki pide ve ekmek fiyatları Türkiye’deki örneklerinden her zaman daha makul ve daha kalitelidir” diye belirtti.

PİDE NASIL YAPILIR?

Pide ekmek:Pide çok tercih edilen hamur işi yani ekmek gibidir. Pide ekmeği özellikle ramazan aylarında çok tüketiliyor. Normal günlerde de evde yapabilirsiniz ve kolay bir şekilde yapılıyor. Evde yapılan pide ekmeği sanki başka tadı, kokusu ve sıcaklığı oluyor. Pide ekmeğinin yanında zeytin, peynir çay çok güzel gidiyor. Pide ekmeğinin birçok çeşidi vardır. Susamlı, yumurtalı ve içli olmak üzere farklı şekillerde yapılıyor. Pide ekmeği taze taze yenilirse daha çok lezzetli oluyor. Normal ekmek yerine pide ekmeği çok tercih ediliyor. Doyurucu, besleyicidir ve enerji veriyor. Özellikle et yemekleri ile birlikte ya da köfte ile yenilen leziz ve farklı bir ekmektir. Pide ekmeğinin hamuruna isteğe göre yarım bardak tam buğday unu ilave edebilirsiniz. Misafirlerinize ikram edeceğiniz mükemmel bir ekmektir. Çocuklar da çok severek yiyorlar. Pide ekmeğinin içeriğinde protein ve vitamin mineral bulunuyor. Bu yüzden çok sağlıklıdır.

Pide ekmeğinin malzemeleri:

2 Bardak beyaz un

1-2 Tatlı kaşığı şeker

1-2 Tatlı kaşığı tuz

2-4 Tatlı kaşığı instant kuru maya

1 Çorba kaşığı süt

3-4 Bardak su

2 Çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Pide ekmeğinin elde yapılışı:

Eğer elle yapıyorsanız unu, şekeri, tuzu ve mayayı geniş bir kapta karıştıralım. Sonra oda sıcaklığındaki sütü, suyu ve zeytin yağını karışıma ilave edip 8 dakika kadar yoğuralım. Hamurumuz çok yumuşak ve biraz ele yapışan bir kıvamda olacaktır. Eğ mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, şekeri, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alalım. Oda sıcaklığındaki sütü, suyu ve zeytin yağını karışıma ilave edip 5 dakika kadar yoğuralım. Hamurumuz yine ele yapışan bir kıvamda olması gerekiyor. Hamuru ağzı kapalı bir kaba alıp 1-2 saat oda sıcaklığında bekletelim. Daha sonra hamuru 8 eşit parçaya ayıralım

#pide
#pide fiyatı
#pide ne kadar
#pide fiyatları
#Ramazan pidesi
6 yıl önce