|

Son anketin dikkat çeken sonuçları

1 Kasım seçimleri yaklaşırken, anket şirketleri de ellerindeki son seçim anketlerini yayınlamaya devam ediyor. Doğu ve Güneydoğu bölgesinde halk tercihini hangi partiden yana kullacak sorusu hayati öneme sahip. Bölgede zafer AK Parti'nin mi yoksa HDP'nin mi olacak? Yapılan son anketten çarpıcı sonuçlar çıktı.

Yeni Şafak ve
16:26 - 29/09/2015 Salı
Güncelleme: 16:30 - 29/09/2015 Salı
Yeni Şafak

1 Kasım seçimlerine 33 gün anket şirketleri de ellerindeki son seçim anketlerini yayınlamaya devam ediyor. Doğu ve Güneydoğu bölgesinde kritik bir oy gücü bulunan seçmenin tercihlerini araştıran MAK Danışmanlık elindeki son seçim anketini yayınladı.



İki bölümden oluşan araştırmanın birinci kısmı 19-23 Eylül 2015 tarihinde 30 Büyükşehir'den (Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Van hariç) 26 Büyükşehir, 19 il, 171 ilçe de beş bin 500 kişi ile yüzyüze görüşülerek yapıldı. Araştırmanın ikinci kısmında ise 12-16 eylül 2015 tarihinde 4 büyükşehir (Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Van) ve 12 il (Şırnak, Hakkari, Ağrı, Iğdır, Siirt, Bitlis, Bingöl, Muş, Batman, Tunceli, Kars), 121 ilçe de bin 521 kişi ile canlı telefon görüşmeleri yapıldı.



İki partiye oy kayması


Doğu ve Güneydoğu'nun yer almadığı ilk araştırmaya göre

AK Parti ve CHP'nin oyları yükseldi, MHP ve HDP'nin oyları ise düştü. Bu sonuç MHP den AK Parti'ye doğru yöneliş, HDP'den ise 7 Haziranda barajı geçsin diye verilen emanet oyların CHP'ye yöneldikleri şeklinde yorumlandı.





Tek parti hükümetini getiren oy dağılımı


Seçime katılma oranını son yılların ortalaması olan yüzde 85 üzerinden gerçekleşmesi durumunda AK Parti'nin yüzde 43,72, CHP'nin yüzde 26,67, MHP'nin yüzde 14,05, HDP'nin 11,5 ve diğer partilerin ise yüzde 4,06 oy aldığı görüldü. Bu oranlara göre gerçekleşen milletvekili dağılımı tek parti hükümetini işaret ediyor. Bu oy dağılımı Meclis'te ilginç bir durumu ortaya çıkaracak. MHP oy oranı fazla olmasına rağmen HDP'den daha az vekille temsil edilecek.





Ankete göre halkın yüzde 49'u AK Parti'nin tek başına iktidara geleceğini düşünürken, yüzde 26'lık kesim 1 Kasım seçimlerinden AK Parti'li bir koalisyon hükümeti çıkacağını, yüzde 10'luk kesimse AK Parti'siz bir koalisyon kurulacağını belirtti. Yüzde 8'lik kesime göre ise yeni seçim sonrası da hükümet kurulamayıp, bir kez daha erken seçim süreci başlayacak.



Paralel medya destekli kara propaganda


Araştırmanın en dikkat çeken noktalarından biri de bölgede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik Roboski, Kobani, İŞİD gibi konular üzerinden paralel medya destekli çok yoğun bir kara propaganda yapılması.



Birinci gündem
'terör'


7 Haziran'dan sonra PKK terör örgütünün


Adayların saha
performans

ı etkili



Özellikle adayların sahada gösterecekleri performans 1 Kasım seçimlerinde çok etkili olacak. Teröre yönelik güvenlik güçlerinin sürdürdüğü operasyonların toplumsal yansımaları, seçim beyannameleri ve siyasi liderlerin performansları gibi değişkenlerin partilerin oy oranlarına dikkate değer etki edeceği tahmin ediliyor.



7 Haziran seçimi ekonomik vaatlerin seçimi iken; 1 Kasım seçiminin ana gündemi terör ve barış. İptal edilen oylar, yurt dışı seçmen oyları, seçim ve sandık güvenliği de bu seçimin hem tartışılan hem de sonuç üzerinde etkin konuları.



#MHP
#AK Parti
#CHP
#HDP
#1 Kasım
#MAK Danışmanlık
#anket
#seçim anketi
#Doğu
#Güneydoğu
#terör
#PKK
8 yıl önce