|

Bu çılgın kadını izlemek bir zevk

1970'lerin ortalarından bu yana Amerikan sinemasının tartışmasız en iyi kadın oyuncuları arasında yer alan Meryl Streep, 60 yaşında rol aldığı "İlişki Durumu: Karmaşık"ta hemcinslerine hâlâ birinci sınıf oyunculuk dersi veriyor.

Ali Murat Güven
00:00 - 31/01/2010 Pazar
Güncelleme: 23:22 - 30/01/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Bu çılgın kadını     izlemek bir zevk
Bu çılgın kadını izlemek bir zevk

İLİŞKİ DURUMU: KARMAŞIK/It's Complicated

Yapım Yılı ve Ülkesi
: 2009, ABD yapımı

Türü ve Süresi
: Romantik komedi / 120 dakika

Senarist ve Yönetmen
: Nancy Meyers

Görüntü Yönetmeni
: John Toll

Özgün Müzik Bestecileri
: Heitor Pereira, Hans Zimmer

Kurgucular
: Joe Hutshing, David Moritz

Yapım Tasarımcısı
: Jon Hutman

Sanat Yönetimi Ekibi
: Wray Steven Graham (Sanat Yönetmeni) Beth A. Rubino (Set Dekoratörü), Sonia Grande (Kostüm Tasarımcısı), Margot Boccia (Makyaj Tasarımcısı)

Oyuncular
: Meryl Streep (Jane), Steve Martin (Adam), Alec Baldwin (Jake), John Krasinski (Harley), Lake Bell (Agness), Mary Kay Place (Joanne), Rita Wilson (Trisha), Hunter Parrish (Luke), Alexandra Wentworth (Diane)

İthalatçı ve Dağıtıcı Şirket
: UIP

İçerik Uyarıları
: Bir kaç sahnesinde yüzeysel cinsellik/çıplaklık ve yanısıra da sık sık alkol tüketimi ve cinsellikle ilgili mizahî diyaloglar içerdiğinden dolayı, 15 yaşından küçük izleyiciler, yanı sıra da bu tür temalardan hoşlanmayanlar için uygun bir film değildir.

Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı
:
* * *

Jane Adler'in üç yetişkin çocuğu, Santa Barbara'da başarılı bir pastane-restoranı ve on yıl önce boşandığı eski kocası avukat Jake ile uzaktan uzağa sürüp giden dostça bir ilişkisi vardır. Fakat Jane ve Jake oğullarının mezuniyet töreni için şehir dışında buluştuklarında işler karışır. Aşklarının meyvesinin hatırına baş başa çıktıkları masum bir yemek, içkinin ölçüsünü kaçırmalarıyla birlikte 19 yıllık evlilik anılarından söz edip durdukları kahkahalarla bezeli güzel bir akşama, ardından da yeniden tutkulu bir ilişkiye dönüşecektir. İlk anda "neden olmasın ki" denilebilecek bu yakınlaşmanın önünde ise "küçücük" bir engel vardır. Jake artık kendinden çok genç bir kadınla, Agness ile evlidir ve Jane de şimdi doğal olarak "öteki kadın"dır. Tazelenen bu aşkın ortasında kalan kişi ise Jane'in mutfağını yeniden dekore etmek için tuttuğu iç mimar Adam'dır. Karısından henüz boşanmış olan Adam, Jane'e yavaş yavaş âşık olmaya başlamıştır. Fakat o da çok geçmeden acayip bir aşk üçgeninin tam ortasında kaldığını fark eder. Jane ve Jake için en ideal çözüm hangisidir? Hayatlarına son on yıldır yapageldikleri gibi ayrı ayrı devam etmek mi, yoksa aradan geçen sürede, birlikteyken aslında ne kadar mutlu olduklarını kavrayıp yepyeni bir başlangıç yapmak mı?

Senarist-yönetmen Nancy Meyers'in her karesine kadınca bir bakışı yansıttığı sevimli öyküsü, üstüne de bu öyküyü güzelce derleyip toparlayan temiz yönetimi… Olgunluk çağlarındaki iki değerli aktör, Alec Baldwin ve Steve Martin'in ince bir mizahla bezedikleri rahat oyunculukları… "Boşanma" denilen o büyük travmayla hayatında en azından bir kez yüzleşmiş olan hemen herkese tanıdık gelebilecek son derece gerçek durumlar ve diyaloglar…

Bütün bunlar çok güzel; fakat "İlişki Durumu: Karmaşık"ın esas yıldızı, rol aldığı pek çok filmde olduğu gibi yine şu deli-dolu Meryl Streep… Beyazperdede ilk kez Michael Cimino'nun efsanevî "Avcı"sındaki Linda rolünde görüp Allah vergisi yeteneğine âşık olduğum, sonrasında ise bu hayranlığımın "Fransız Teğmen'in Kadını"ndan" "Sophie'nin Seçimi"ne, "Silkwood"tan "Şeytan Marka Giyer"e kadar, boy gösterdiği irili ufaklı her yapıtla birlikte biraz daha arttığı gerçek bir oyunculuk anıtı… Yeryüzünde sadece kendisini izlemek için bir bilet parasına kıyılabilecek az sayıdaki büyük kadın oyuncudan biri…

"İlişki Durumu: Karmaşık", birbirinden sıyrık üç başrol oyuncusu, özellikle de yaşayan efsane Meryl Streep'in döktürmeleriyle baştan sona dek hiç sıkılmadan izlenebilecek bir romantik komedi olarak erişkin izleyicilerin ilgisini fazlasıyla hak ediyor. Adını, Facebook'un "ilişkinizin türünü seçin" butonundaki, son bir kaç yıldır dillere pelesenk olmuş ünlü seçenekten alan bu muzip film, özellikle de eften püften sebeplerle zırt pırt boşanmayı düşünenlere gayet iyi gelebilir!


14 yıl önce