|

Kabus gibi başladık

Ay-yıldızlı ekibimiz, üst üste gidemediği iki büyük turnuvanın ardından Fatih Terim'le büyük umutlarla yola çıktığımız Avrupa şampiyonası grup ilk maçında İzlanda karşısında beklenmedik bir mağlubiyet yaşadı

.
00:00 - 10/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:19 - 10/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Kabus gibi başladık
Kabus gibi başladık

EURO 2016 Avrupa Elemeleri A Grubu'nda Türkiye, ilk maçında deplasmanda İzlanda'ya 3-0 mağlup olarak kötü bir başlangıç yaptı. Türkiye'ye göre bir hayli soğuk bir havada oynanan maçta ay-yıldızı ekibimiz etkili olamadı. 14. dakikada sol kanattan yapılan ortada Jon Bödvarsson'ın ceza sahası içinden kafa vuruşunda top üst direğe çarparak dışarı çıktı. 18. dakikada Gylfi Sigurdsson'un sol kanattan kullandığı köşe vuruşunda kaleciden seken topu Bödvarsson kafayla ağlara gönderdi. 1-0. 32. dakikada Hallfredsson'un sol kanttan pasında sol kale direğinin gerisinde topu kontrol eden Sigthorsson'un vuruşunda kaleci Onur iyi kapanarak topun sahibi oldu. 43. dakikada sol kanattan topla birlikte içeriye ilerleyen Arda'nın ceza yayından sert vuruşunda kaleci Halldorsson topu kornere çeldi.

KIRMIZI KART DENGELERİ SARSTI

İkinci yarıya etkili başlayan ay-yıldızlı ekibimiz, Ömer'in kırmızı kartından sonra oyunda düştü. 61. dakidada Sigthorsson'un kafasını Onur son anda çıkardı. Maçtan ender gelişen atağımızda 70'te Burak, altı pastan topu dışarı attı. 76 ve 77. Dakikalarda ise adeta donduk kaldık. Önce Sigurdsson ceza alanı dışında yaptığı vuruşla farkı ikiye çıkadı. 1 dakikasonra da hızlı gelişen atakta Sigthorsson çaprazdan fileleri havalandırdı. Bu sonuçla sahadan mağlup ayrılan Türkiye, elemelere mağlubiyetle başlamış oldu.

Terim'den 3 değişiklik

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Danimarka ile oynanan hazırlık maçının ilk 11'inde 3 değişiklik yaparak takımı İzlanda karşısına çıkardı. Oğuzhan, Olcay ile Ahmet İlhan ise İzlanda maçında yedekler arasında kendilerine yer buldu. Emre, Arda ve Olcan, 11'de forma giydi.

UEFA'dan 23 kişilik kadro uygulaması

UEFA'nın Avrupa Şampiyonası elemelerindeki yeni uygulamasıyla takımlar sahaya 23 kişilik bir kadroyla çıkabildi. Uygulamayla takımların 3'ü kaleci olmak üzere 23 kişilik maç kadrosu oluşturulmasına müsaade edilirken, İzlanda bu hakkın tamamını kullandı. A Milli Takım ise maç kadrosunda 3 kaleciyle 22 isme yer verdi.

10 numara Arda Turan'ın

Arda Turan, İzlanda maçıyla birlikte milli takımda 10 numaralı formayı giymeye başladı. Daha önce 14 numaralı formayı terleten milli yıldız, dün akşam İzlanda karşısında Selçuk İnan ve Burak Yılmaz'ın istekleri üzerine 10 numaralı formayı giydi.

Şiddet bu sezon ya bitecek ya bitecek

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, İzlanda maçı öncesi futboldaki şiddetle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Futbolda şiddeti çıkaranlar barındırmayacaklarını yineleyen başkan Demirören, 'Uzun ya da orta vadede değil. Futbolda şiddet bu sezon ya bitecek ya bitecek' açıklamasını yaptı. Futboludaki şiddeti önleme konusunda arkalarında yüzde 80'lik bir kısmın desteği olduğuna dikkat çeken TFF Başkanı, 'Futbolu seven, takımını seven taraftarlarla bitecek. Geçmişte farklı tepkiler oldu. Geçmişi unuttuk. Federasyon tarihinde ilk kez hukuk kurulumuz Disiplin Kurulu'nun verdiği bir karara itiraz etti. Şiddeti önleme konusunda devletimiz de kararlı. Bizler futbolcuya, yöneticiye nasıl ceza veriyorsak, savcılar ve hakimler de adaleti sağlayanlar olarak bu konuda görevlerini yerine getirmelidir' ifadelerini kullandı.

Hava sıcaklığı 11 derece

Avrupa'nın en uzak noktası İzlanda'da, Avrupa'nın kutuplara en yakın başkenti konumundaki Reykjavik'te gerçekleştirilen müsabaka, serin bir havada oynandı. Son 2 gün boyunca süren yağmur, maç günü azalırken, karşılaşma yağmursuz bir havada ve 11 derecelik sıcaklıkta başladı.

Ümitler sona erdi

Ümit Milli Futbol Takımı, 2015 Avrupa Şampiyonası eleme grubunda İsveç'e 4-3 yenildi. Gollerimizi Emrah Başsan, Kerim Frei ve Enes Ünal attı. Grupta 4 galibiyet, 1 beraberlik ve 2 yenilgi alan milliler, 13 puanda kaldı. 10 grup liderlerin ve en iyi 4 grup ikincisinin play-off'lara katılabildiği elemeleri grubu sonuncu Malta'nın üzerinde 4. sırada bitiren ay-yıldızlı takım, play-off'lara kalma hakkı elde edemedi.

İngilizler Çakır'ı Kurtarıcı ilan etti

Euro 2016 elemelerinde İngiltere'nin deplasmanda İsviçre'yi 2-0 yendiği maçı yöneten Cüneyt Çakır, Ada basınınca kurtarıcı ilan edildi. İngiltere'nin, sezon başında Manchester United'tan Arsenal'e transfer edilen Danny Welbeck'in 59 ve 90'ıncı dakikalarda bulduğu gollerle grubuna 3 puanla başladığı maçta Cüneyt Çakır'ın performansı İsviçre'nin yenilgisine sebeb oldu. Ada basınında yer alan haberlerde, Cüneyt Çakır'ın yaptığı hatalı değerlendirmeden de İngiltere'nin faydalandığı öne sürüldü. Haberlerde, İngiliz futbolcu Fabian Delph'in maçın henüz 6. dakikasında İsviçre'nin kaptanı Gökhan İnler'e çok sert bir müdahalede bulunduğu ve bu hareketin en az sarı kartla cezalandırılması gerektiği, buna rağmen hakem Cünet Çakır'ın sadece uyarıyla yetindiği belirtildi. Delph'in 9. dakikada bu kez rakip takımdan Stephan Lichtsteiner'a sert bir hareket yaparak sarı kart gördüğü hatırlatılırken, Cüneyt Çakır'ın diğer faule de kart göstermesi halinde İngiltere'nin karşılaşmanın henüz başlarında 10 kişi oynamak zorunda kalabileceği ve böyle bir durumda maçın sonucunun çok daha farklı olabileceği değerlendirmesinde bulunuldu.


10 yıl önce