|

Dijitalleşme kişilerin özgürlüğünü kısıtlıyor mu?

Dijital dünya her geçen gün insan hayatına daha da entegre oluyor. Ancak, “Sosyal medyada paylaştıklarınız, internette yaptığınız aramalar sonucunda algoritmalar sizi kişi olarak tanıyor ve pazarlama anlamında hoşunuza gidecek ya da ilgi alanınıza yönelik bir takım öneriler çıkartıyor” diyen Doç. Dr. Gresi Sanje, dijitalleşmenin insan özgürlüğüne kısıtlama getirdiğini söylüyor.

10:56 - 26/04/2019 Cuma
Güncelleme: 11:07 - 26/04/2019 Cuma
DHA
Sosyal medya kullanım alışkanlıkları değiştikçe özgürlükler de kısıtlanıyor.
Sosyal medya kullanım alışkanlıkları değiştikçe özgürlükler de kısıtlanıyor.

Dijitalleşmenin önemine vurgu yapmak amacıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi Pazarlama İletişimi / MarkaOkulu Yüksek Lisans Programı tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 'Dijitalin Serüveni' seminerinde, sektörün önde gelen isimleri ağırlandı. MediaCat ortaklığıyla yürütülen ‘MarkaOkulu’nda dijitalin insan hayatına etkisinin yanı sıra teknolojiye bağlı olarak değişen ve gelişen sosyal ilişkiler ile veri mühendisliği de ele alındı.


Dijital medya özgürlükleri kısıtlıyor


Dijitalleşmenin insan özgürlüğüne kısıtlama getirdiğini dile getiren BİLGİ Pazarlama İletişimi / MarkaOkulu Yüksek Lisans Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gresi Sanje, “Bu kullanılan algoritmalar özgür irademizi giderek kısıtlayan bir alana doğru gidiyor. Sosyal medyada paylaştıklarınız, internette yaptığınız aramalar sonucunda algoritmalar sizi kişi olarak tanıyor ve pazarlama anlamında hoşunuza gidecek ya da ilgi alanınıza yönelik bir takım öneriler çıkartıyor. Örneğin Çin hükümetinin durumuna bakarsak vatandaşlarını online olarak takip ettiklerini görüyoruz. Vatandaş olarak krediliyor ve gözetim altında tutuluyorlar. Onun için aslında şu anda veri bizim özgür irademizi düşündüğümüz gibi açmadı, aksine algoritmalar özgür irademizi elimizden alıyor diyebiliriz” şeklinde açıklamada bulundu.


Dijitalleşmenin getirdiği meslek: Influencer


Dijitalleşme ile birlikte ortaya çıkan yeni mesleklerden biri de 'influencer' oldu. Herhangi bir ürün veya servis ile ilgili hedef tüketici grubunu etkileme ve satın almaya yönlendirmek amacıyla düzenlenen tanıtım ve pazarlama aktiviteleri olan 'influencer marketing' yani 'hatırlı pazarlama' dünyada büyük bir endüstriye dönüştü. Araştırmalara göre, markalar pazarlama alanında, yüksek oranda Instagram ve Youtube'u tercih ediyor. Dünyada 1 milyar doları bulan influencer ekonomisi, Türkiye'de ise 35 milyon lirayı aştı.

Pazarlamanın da dijitalleşme ile şekil değiştirdiği günümüzde markaların neden influencer kullandığını anlatan BİLGİ Pazarlama İletişimi / MarkaOkulu Yüksek Lisans Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gresi Sanje şunları söyledi:

“Influencer’lar insanlara daha gerçekçi geliyor. İlgi alanına göre takip ediliyor. Ve günün sonunda geleceğin ünlüleri influencer’lar olacak. Televizyonlar bir sinema veya spor eleştirmenini var edebilmek için reklamlardan kazandığı bütçe ile onların TV’de olmasını sağlıyor. Fakat bir noktada reklam gelirleri düştüğünde bu kişileri daha fazla sponsor edemediğimizde bu kez yeni dünyanın yeni ünlülerine, influencer’lara dönüldü. Ödediğiniz bütçe karşısında aldığınız etki açısından daha etkinler.
#Instagram
#Sosyal medya
#fenomen
#Dijitalleşme
5 yıl önce