|

Dubai'nin Bitcoin ile emlak satma planı durdu

Dubai'de inşaatı süren ve Bitcoin ile ödeme yapılabilen Aston Plaza isimli lüks sitenin inşaatları durdu. Böyle olunca emlak sektöründe Bitcoin ile alışveriş yapma durumu da sekteye uğradı.

18:33 - 29/04/2019 Monday
Güncelleme: 18:38 - 29/04/2019 Monday
Diğer
Aston Plaza'da daireler 9 Bitcoin'den başlayan fiyatlar ile satışa sunulacaktı.
Aston Plaza'da daireler 9 Bitcoin'den başlayan fiyatlar ile satışa sunulacaktı.

2017 yılında başlanan Aston Plaza projesinin, o dönem 323 milyon dolara (yaklaşık 1.5 milyar TL) mal edileceği açıklanmıştı. Yapımına başlanan lüks binalarda bulunan dairelerin ise Bitcoin ile satılacağı belirlenmişti. Hatta güncel olarak bile 9 Bitcoin'den başlayan fiyatlarla bu dairelerden birisine sahip olabiliyorsunuz. Ancak ocak ayında yetkililerin denetime gitmeleriyle birlikte ilginç bir durum ortaya çıkmış oldu. İnşaatlar durmuştu.

Webtekno'nun haberine göre lüks sitelerin yapımcı firmaları bu süreçte kripto para sektörüne girdiler. Ethereum tabanlı Equi Capital isimli bir kripto para oluşturdular. Ön satışlarına başlanan kripto para, başarısız bir ICO döneminin ardından geri çekildi. Bu süreçte toplanmış olan 7 milyon dolarlık ücret ise yatırımcılara tekrardan ödendi. Bitcoin'in dolar bazlı değerinin bir hayli düşmesi yöneticilerini zora sokmuştu ancak her şey bu kadarla da sınırlı değildi.


Bitcoin yatırımcılarının çok iyi bildiği bir terim vardır; Shitcoin. Bu coinler çoğu zaman büyük kripto paralar gibi belirli bir amaca hizmet etmezler. Her kripto para biriminin, 'White Paper' isminde uzunca bir belgesi olur, orada kripto parayla ilgili her bilgiye ulaşılır. Fakat shitcoinlerde durum böyle değildir, White Paper'lar genelde ya içi boş olarak yazılmıştır ya da bir yerlerden kopyalanmıştır. Bununla birlikte pek çok shitcoin, reklam amaçlı olarak sahte kampanyalar düzenlerler, referans getirene daha çok kripto para vaat ederler. Tüm başarısızlıkların ardından Equi Capital de böyle bir yola gitti. Müşterilere referans karşılığı çok sayıda Equi Capital (EQUI) vereceklerini söylediler ancak kampanya bittiği anda bu durumun da sahte olduğu ortaya çıktı.

Tüm bu yaşanan gelişmeler ve inşaatların durmasıyla birlikte, Bitcoin ile yürütülecek olan emlak sektörü de durmuş oldu. Şirket tarafından yapılan resmi bir açıklama ise henüz yok.

#Dubai
#Aston Plaza
#Bitcoin
5 years ago