|

FBI, iPhone'un şifresini kırdı!

FBI, İsrailli veri uzmanlarının yardımıyla iPhone'un şifresini kırmayı başardı.

Yeni Şafak ve
16:36 - 29/03/2016 Salı
Yeni Şafak

Geçtiğimiz yılın son ayında Rıdvan Faruk (Rizwan Farook) isimli bir şahıs eşiyle birlikte kendi çalıştığı ofise saldırı düzenlemişti. ABD'nin Kaliforniya eyaletinde gerçekleşen eylemde iki saldırgan, uzun namlulu silahlarla ateş saçmış ve 14 kişinin ölümüne neden olmuştu. Olay yerine giden FBI ve özel harekatçılar kısa süre içinde saldırganlar ile çatışmaya girmiş ve karı kocayı ölü olarak ele geçirmişti.



Evet, yaklaşık 4 ay önce yaşanan hadise tam olarak böyleydi. Fakat saldırı, sonrasında bambaşka bir hadiseye dönüştü. Saldırgana ait iPhone 5c model telefon bulundu. FBI, Apple'dan telefonun (içinde farklı eylem planlarına dair bilgiler olabileceğini düşünerek) şifresinin kırılmasını istedi ancak Apple bu şifrenin kendileri tarafından dahi kırılamayacağını, sadece iCloud bilgilerine erişilebileceğini ifade etti.



Gelişmeler üzerine FBI, yargı yoluna gitti ve mahkeme Apple'dan tüm Apple cihazlarını etkileyecek yeni bir yazılım geliştirmesi gerektiği hükmüne vardı. Apple'ın itiraz ettiği mahkeme kararı gizlilik ihlali tartışmalarına neden oldu. Microsoft ve Google gibi teknoloji devleri Apple'ı desteklediklerini açıkladı.





İşte bu dava, FBI'ın isteği üzerine

. Zira söz konusu telefonun şifresi, FBI'ın girişimleri neticesinde üçüncü parti yazılımlarla kırıldı ve içindekilere başarılı bir şekilde erişim sağlandı.



Apple, şifrenin kırılması halinde bu yöntemin kendileriyle paylaşılmasını istemişti ancak FBI konuya ilişkin bir açıklama yapmadı. Olayın çözüme kavuşması için İsrailli bir şirketin yardımcı olduğu söyleniyor. Zira İsrail medyası geçtiğimiz hafta, İsrail merkezli bir siber güvenlik şirketi olan Cellebrite'de çalışan veri uzmanlarının davaya müdahil olduğunu

.



Davanın düşmesiyle ilgili Apple tarafından yapılan açıklama ise şu şekilde:



  • FBI bizden iPhone için bir arka kapı inşa etmemizi istedi. Biz bunun başından beri tehlikeli bir emsal teşkil ettiğine inanıyorduk. Biz şimdiye değin yaptığımız gibi, görevini yapmaya çalışan kanun insanlarına yardım etmeye devam edeceğiz. Aynı zamanda kendi güvenlik ağımızı da daha fazla geliştirmek ve sofistike hale getirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Biz, Apple markalı ürün kullanan insanların veri güvenliği hakkına sahip olduğuna inanıyoruz. Bunun için küçük bir fedakarlık, diğer kullanıcılar için büyük bir risk teşkil ediyordu.

#FBI
#apple
#iphone 5c
#rıdvan faruk
8 yıl önce