
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) yönelik insani yardım faaliyetlerini yerinde inceledi. Fidan, "Burada maalesef bir insanlık dramı yaşanmakta. Türkiye'nin yardım eli her yere olduğu gibi buraya da uzanmış durumda ama tabii keşke bu dramlar olmasa, keşke biz de yardım etmek durumunda kalmasak" değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Fidan, Bangladeş ziyareti kapsamında Cox's Bazar bölgesinde Arakanlı Müslüman mültecilerin yaşadığı kampta yer alan TİKA'nın çok amaçlı eğitim ve kültür merkezini ziyaret etti.Çocuklar tarafından çiçeklerle karşılanan Fidan, TİKA Bilgisayar ve Robotik Atölyesi'ni gezerek öğrencilerle sohbet etti.
Fidan, merkezde eğitim alan öğrencilere hediye dağıtarak hatıra fotoğrafı çektirdi.
Çocuklardan oluşan koronun hazırladığı Türkçe eseri dinleyen Bakan Fidan, merkezin bahçesine fidan dikti.
"Türkiye'nin yardım eli her yere olduğu gibi buraya da uzandı"
Bakan Fidan, kamplardaki duruma ilişkin, "Burada maalesef bir insanlık dramı yaşanmakta. Türkiye'nin yardım eli her yere olduğu gibi buraya da uzanmış durumda ama tabii keşke bu dramlar olmasa, keşke biz de yardım etmek durumunda kalmasak." diye konuştu.
Yaşanan zorluklarda sadece yakın çevreye değil uzak coğrafyalara da yardım etmenin önemine dikkati çeken Fidan, "Burada Cumhurbaşkanı'mızın (Recep Tayyip Erdoğan) ortaya koyduğu çok büyük bir hassasiyet var, özellikle ezilenlere, ihtiyaç sahibi olanlara yardım götürülmesinden dolayı." ifadelerini kullandı.
"Buraya gelmemdeki amaç kardeşlerimizi bu durumdan çıkarmak"
Fidan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye'deki sivil toplum teşkilatlarının bölgedeki çalışmalarının önemine değinerek, "Tabii bu, burada bulunan insanların durumuna bir geçici çözüm, bir yardım. Esas olarak benim Dışişleri Bakanı olarak buraya gelmemdeki en büyük amaç, sadece buradaki olanları yerinde görmek değil siyasi ve stratejik seviyede buradaki kardeşlerimizin bu durumunu kalıcı olmaktan çıkartıp daha farklı bir duruma nasıl götürebiliriz, uluslararası toplumla beraber bunu nasıl yapabiliriz? O önemli." şeklinde konuştu.







