|
"Vay efendim ülke bölünecek"

Hitit, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşıyan, Anadolu"nun İslâmlaşmasındaki başat rolü yadsınamaz olan kıymetli şehir Kırşehir"deyiz. Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli"yi, Osmanlı İmparatorluğu"nun manevi babası Şeyh Edebali"yi, Hacı Bektaşi Veli"den Yunus Emre"ye nice gönül erlerini bağrından çıkarmış Kırşehir"deki toplantılar, binlerce yıllık irfan geleneğinin izlerinin hâlâ dipdiri olduğunun göstergesiydi. "Terörist başı Öcalan" diyen ile "Sayın Öcalan" diyenin aynı çatı altında, sakin ve tahammül içinde, hatta her biri sözünü bitirdikten sonra karşılıklı alkışlayarak dinlenildiği bir ortamı beraberce yaşadık. Türkiye"de, milyonların izlediği bir kamusallığa sahip olan ekranlarda bile şahit olamadığımız bu müstesna anları bize yaşattıkları için Kırşehirlilere teşekkür borçluyum. Toplantıda söylenenlerden birkaç örnek vermek isterim:

Ali Sarıca (Şehit Aileleri Derneği Başkanı): İçinizde her görüşten insan var ama bu millet için, bu kanın durması için, herkes evini çocuğunu bırakmış, yollara düşmüş. Öncelikle teşekkür ederim. Kimse benim gibi acı çekmesin efendim. Şehit aileleri veya gaziler bu sürece nasıl karşı, hâlâ anlamıyorum. Ateş herkesi yakıyor. Her gün bir şehit geliyordu, şükür bitti. İnşallah tamamen biter. 12 Eylül öncesi, 5000 insan heba oldu. 12 Eylül bitti, kahvede sağcısı solcusu "Biz niye birbirimize düştük?" dediler. Şehit ailesinden bir tanesi "Onlar dağdan inecek; ben onlarla kahvede çay mı içeceğim?" diyor. 12 Eylül öncesi de öyleydi. Başbakan açıkladı: "Şehitlerin kemiklerini sızlatmayız" diyor. Ortaya çıkmış, ne idüğü belirsiz, güvence yok bilgi yok. Vay efendim ülke bölünecek, vay efendim Apo çıkacak. Bizlere korku pompalıyorlar. "Başka yolun var mı?" diyorum, akılcı yol göster, senin arkandan gidelim, o da yok. Ancak "Ülke bölünüyor" deyip duruyorlar. Bunlara inanılmamasını canı gönülden arzu ediyorum.

Ali Şinasi Altunkılıç (Hakpar Yürütme Kurulu Üyesi): Süreci destekliyorum. Sayenizde korkularımızı ve görüşlerimizi ulusal basın önünde tartışıyoruz. Teşekkür ediyorum. Türkler ve Kürtler kardeştir ancak eşit değildir. Halkların eşitliği için demokratik koşullar sağlanmalı. Yeni anayasada her tür ırk ve inancın eşit olduğu maddeler yer almalı. Sorun kimlik, dil, tarih, kültür, edebiyat ve inanç özgürlüğü sorunudur. Kimsenin niyeti bölünmek değildir. Bir Kürt olarak hayallerim önce Kırşehir"le, sonra Türkiye ile ilgilidir.

Nurullah Soylu (İHL Mezunları Derneği): Terörün ilk çıkışındaki sebepler neyse, sonuca da oradan gidilmelidir. Barış ancak tarafların birbirlerine karşılıklı güvenmeleriyle ortaya çıkar. Bu bir hizmet hareketi mi, yoksa hezimet hareketi mi diye kafalar karıştırılmak isteniyor. Alınan barış, verilen kin ve nefrettir.

Ali Rıza Akar (Memursen temsilcisi): Çanakkale"de yedi düvele karşı hep beraber mücadele etmişiz. Yine öyle olacağız. Ancak duygular değil, akıl hâkim olmalı. Kardeşlik iradesi devam ettirilmeli. Başarılı olursak hepimiz kazanacağız, başarısız olursak hepimiz kaybedeceğiz. Medeniyet diyarı Anadolu, terörden beslenenlerce bir ayrıştırma iklimine mahkûm edilmeye çalışılmış. Beşeri sermayemizden harcamışız. Bölücülük ve bölgecilik yapanların heveslerini kursaklarında bırakmalıyız.

Zübeyde Eraslan (Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı): Şayet bu al bayrağımızda Diyarbakırlının da Edirnelinin de kanı var ise, bize düşen herkesi barıştırmak ve onu daha da yükseltmektir.

Eşref Odabaşı (Halkların Demokratik Kongresi): Orta Anadolu"nun bozkırı, hoşgörü ve barışın kardeşi Kırşehir"e hoş geldiniz. Ben Yozgatlıyım. Türküm. 54 yaşındayım. Yaşadığım süre içerisinde, 12 Mart ve 12 Eylül"ü gördüm. Ve bugün Anadolu halkları adına heyecan yaşıyorum. Çatışmayla geçen 30 yılın ardından en büyük kazancımız annelerimizin artık ağlamayacak olmasıdır. Körpecik fidanlarımız artık kurda kuşa yem olmayacaktır. Savaşmak kolay, barışmak zordur.

Kırşehir"e gelip de Muharrem Ağa ve Neşet Baba"nın kabrini ziyaret etmemek olmazdı. Gittik, duamızı ettik ve babacığının ayak ucunda yatan büyük ustanın şu türküsünü hatırladık:

"İnsan hakları hak olsun / Bu hakkı bilen çok olsun/ Bütün silahlar yok olsun/ Cehalet can dağlamasın"

11 yıl önce
"Vay efendim ülke bölünecek"
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi