|
Sabancı neden fikir değiştirdi?

Kulislerde halen Sakıp Sabancı ile diğer patronlar arasındaki, çalışanlara enflasyon hedeflerine uygun zam verilip verilmemesi ile ilgili oluşan, gerginlik konuşuluyor. İstikrar programının açıklandığı ilk günlerde, program hedeflerine uygun hareket edeceğini söyleyen Sabancı, ne olmuştu da sonradan fikir değiştirmişti? İş dünyası kulislerinde cevabı aranan soruların başında bu geliyor? Verilen cevaplar arasında çok ilginç olanları var. Bunlardan bir tanesi şu; lastik işçileri greve gidince Sabancı, uluslararası kalite ödülü almış bir şirket olan Brisa çalışanlarının greve gitmesini kabullenemedi. Daha önce omuzlarda taşınan bir patron, grevin uzamasını göze alamazdı. Ve öyle de oldu. İşçi diretti ve kazandı. Sabancı çalışanına, enflasyon hadefinin çok üzerinde, yüzde 60 zam verdi. Böylece ödüllü Brisa''nın adının lekelenmesini de önlemiş oldu. Lekelenmeyi önledi önlemesine de, diğer patronlarla da arası açıldı.

Dinçmen baş edemedi!

Ünlü işadamı Halis Toprak''ın sahibi olduğu Toprakbank''ta sıkıntılı günler devam ediyor. Bankanın problemli kredileri nedeniyle, damatlarını bankadan uzaklaştıran Halis Toprak zor günler geçiriyor. Hafta içinde bankadaki görevinden istifa eden eski Hazineci Yener Dinçmen''den sonra bankanın bütün işlerini bizzat yürüttüğünü öğrendiğimiz Toprak''ın, damatları ile arasının açılmasına neden olan problemli kredilerden bankayı arındırabilmek için var gücüyle çalıştığı söyleniyor. Bu arada, Yener Dinçmen''in bankadaki görevinden ayrılma kararının arkasındaki neden olarak da; bankanın problemli kredilerinin olduğu konuşuluyor. Bankacı bir dostumuzun anlattığına göre Dinçmen, Toprakbank''taki kredi ilişkilerinden oldukça rahatsız olmuş ve bu nedenle istifa kararı almış. Yener Dinçmen''in duyduğu rahatsızlığı Halis Toprak''a ilettiği ve Toprak''ın, Dinçmen''e hak verdiği de anlatılanlar arasında.

TESEV''den proje bombardımanı

Yaptığı etkinlerle kamuoyunda adı sıkça duyulan Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV), önümüzdeki günlerde yeni projelerle gündeme gelmeye hazırlanıyor. İçişleri Bakanlığı ile birlikte "yolsuzluk araştırması" projesini gündemine alan TESEV, Türkiye''nin bölgesel ilişkilerinin Avrupa için çok önemli olduğunu dikkate alarak Kafkas projesini gündeme getirmeyi düşünüyor. Bir diğer proje ise, son dönemde yumuşama eğilimi gösteren Türk-Yunan işbirliği ile ilgili. TESEV''in projeleri arasında en dikkat çekici olanı ise şu an AB''ye aday olan ülkelerle işbirliği yapmak. AB ülkeleri ile ne tür bir işbirliği yapmayı hedeflediklerini sorduğumuz Vakıf Başkanı Can Paker, "AB''ye üye ülkelerin temsilcilerini İstanbul''da toplayıp, birbirimize neler öğretebiliriz, bunu tartışmak istiyoruz. Çünkü hepimizin sorunları var" diyor.

Paker, sonu gelmek bilmeyen projelerden birinin de sivil toplum örgütleri ile ilgili olduğunu söylüyor. Paker''in anlattığına göre projenin içeriği; sivil toplum örgütleriyle, kendi aralarında bir ağ kurmaktan oluşuyor. Bir sivil toplum konferansı düzenleyip "neler yapabilirizi?" konuşmayı, sivil toplum örgütlerine dış bağlantılarında yardımcı olmayı düşündüklerini söyleyen Paker, sivil toplumun, değişimi çok etkileyeceğini, Türkiye''deki değişimin destekleyicisi olmak istediğini belirtiyor.

24 yıl önce
Sabancı neden fikir değiştirdi?
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi