|
Eğitim bilgiye dönüşen birikimdir

Güçlü ülkeden, bölgesel güce dönüşen Türkiye''nin geleceği ve Avrupa''daki ağırlığı, bugünden eğitime yaptığı yatırımlara bağlıdır. Türk toplumunun gelecek nesillere bırakacağı en büyük ve en önemli miras, kurumsallaşmasını tamamlamış, Anadolu insanının entellektüel sermayesine, yeni boyutlar kazandıran eğitim kuruluşlarıdır. Bir ülkenin eğitim birikimini zenginleştiren harcamalar, uzun dönemde topluma katkısı en büyük olan yatırımlardır.

*

Eğitim birikimini zenginleştirme, ömür boyu kesintisiz devam eden bir süreçtir. Öğrenme ve öğretme sürecinde, eğitim birikimi, bilim ve teknolojiye dönüştüğü kadar kültür ve sanata da dönüşür. Ülkeler toplumlarının eğitim birikimlerini ne kadar zenginleştirirlerse, ürün, hizmet ve bilgi üretme güçlerini de, o kadar büyütürler. Hayatın her boyutunda, gelen günü, geçen günden daha verimli kılmak, bir sermaye değil, bir birikim işidir.

*

Hafta sonuda, yöneticileri Hasan Haki, Ömer Faruk Yelkenci, Adem İriç ve Özkan Tekin öncülüğünde, “Birikim Eğitim Kurumları”nın, bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Bilim ve Sanat Şenliği”ne katıldım. Değişik sınıflardan öğrencilerin hazırladığı projeler, üretmenin coşkusunu duyan bir kuşağın gelmekte olduğunu gösteriyorlar. Proje odaklı eğitimin öğretmen ve öğrencileri Prof. Dr. Halil İnancık''tan Hayati İnanç''a, Mehmet Şevket Eygi''den Beşir Ayvazoğlu''na kadar, alanlarında başarılı buldukları öncüleri, etkileyici konserlerinin sonrasında ödüllendirdiler.

*

Türkiye''de her alanda olduğu gibi, eğitim alanında da büyük bir dönüşüm yaşanmaktadır. Gençler lise yıllarında, bir konuyu projeye dönüştürerek, elle tutulur, gözle görülür bir ürün, bir hizmet ve bir bilgi üretmenin, kendileriyle birlikte çevrelerini de, nasıl değiştirdiğini, üretim sürecine katılarak öğrenmektedirler. Yeni kuşaklar, eğitim kurumlarının kendilerine kamu kuruluşlarının kapılarını açmasını değil, projelerini gerçekleştirmenin yol haritalarını vermesini bekliyorlar.

*

Eğitime yapılan yatırımlarla Türkiye, ekonominin bütün sektörlerinde, katma değeri yüksek ürün ve hizmet üreterek, Avrupa''nın Çin''i ya da Hindistan''ı değil, bölgesinin Almanya''sı ya da İngiltere''si olmayı hedeflemelidir. Bunun için de, hem üniversitelerde, hem de, liselerde öğrenci projelerini destekleyen yeni kurumlar oluşturularak mesleksizliğin meslek olmaktan çıkarılması gerekir.

*

Türkiye''nin bütün şehir ve kazaları, teknik liseler ve teknik üniversitelerle donatılmalıdır. Yeni kuşaklar, Avrupalılar gibi tüketmesinden önce Avrupalılar gibi üretmesini öğrenmelidirler. Türkiye''nin ekonomik, siyasal ve kültürel yapısını, üretmenin coşkusunu duyanlar dönüştüreceklerdir.

*

Dünyanın heryerinde dönüştüren el olanlar, tüketen el değil, üreten el olmasını bilenlerdir. Üreten el olmanın yolu, sürekli ve düzenli eğitimden geçer. Ömür boyu eğitimde, öğretmenlerin eğitimi öğrencilerin eğitiminden daha önemlidir.

*

Sürekli eğitimde öğretmenler profesyonel öğrenci, öğrenciler amatör öğretmendirler.

*

Sürdürülebilir eğitim olmadan, sürdürülebilir üretim olmaz.

*

Eğitim birikim, birikim bilgelik ister.

13 yıl önce
Eğitim bilgiye dönüşen birikimdir
Kırk yıllık "Kâni" olur mu "Yani"?..
Yeni emperyalizmi anlamak için İsrail’e bakmak gerekir
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm