|
Nasıl bir İslam?

Bizim siyasal ve sosyal araştırmacılar ile, bir takım siyasilerimiz, işin içine doğrudan doğruya girmekten kaçınıp, "edebi edebsizden öğrenmek" gibi bir yöntemin kıskacından bir türlü kurtulamıyorlar.

Halbuki İslamın evrensel ilkeleri ile topluma huzur ve saadet aşılamaktaki yönetimi, ana kaynağı ve temel dinamiğini Kur''an-ı Kerîm ile, Rasulullah''ın sünnetine uyan ashabının tatbikatı ile ortaya çıkmaktadır.

Zamanla, nesilden nesile iki ana kaynağa dayalı bir sürü sosyal ve kültürel olduğu kadar "siyasal" töre ve akımlar zuhur etmiş, giderek İslam dünyasında, devlet, beylik, sultanlık, emirlik ve benzeri çağına göre yönetim biçimleri ortaya çıkmış oldu.

İslamî kurallara uyarlılık ve duyarlılık ile kurulan ve ortaya çıkan "devlet"lere baktığımızda, İslâm toplumunun dinamik bir yapı ortaya koyduğunu isbatlar.

Her ne kadar, "biz 17 Türk devleti kurduk" diye övünenlere karşı; "demek ki, 16 devleti de yıktık" diye karşı çıkanlar olabildiği dönemlerden bugüne geldik.

Son asırlarda ise "Oryantalizm"in etkisiyle, işler giderek ekonomide olduğu gibi fikir ve düşüncede "dışa bağımlı" bir yapı oluşturuldu!

Nerede ise, İslamın öğretim ve sistematiğinde "Oryantalist" bir kafa üretildi.

Ve, giderek, İbni Haldun, Maverdî, İbnu''L-Cevzî, İbni Teymiyye ve İmam-ı Gazalî unutuldu gitti...

Hatta toplumun sosyal ve iktisadî sorunlarına cevap veren Zenbilli Ali Efendi''nin bile, Zeyrek''teki evi yıkılıp gitti.

Böyle bir nisyan içinde, birileri kalkıp da, İslamın evrensel ilkelerini hafızalardan silip, yeni bir takım, takı ve yakıştırmalarla, zaman ve zemine uyarak, "değişik İslam türleri"ni İslam toplumunda üretmeye başlamalarına şaşmamak gerekir.

Çünkü, herkes, bilen-bilmeyen, "destursuz bağa girme" eylemlerine işlerlik kazandırmak istiyor.

Şimdi, sormak gerekir, nereden çıktı bu "Siyasal İslam" veya "Militan İslam" kavramları?

Bunlar da yetmezmiş gibi, "Demokratik İslam" veya "Lâik İslam" gibi teranelere de şahit olurken, bu sefer, bir kısım "liberal" yumuşakçalar da, "Lights İslam" diye bir kavramı toplumun içine oturtmaya çalışıyorlar.

Bunu da sigaranın ve kolanın "lights"ını içerken yapıyorlar ki, İslamı sulandırıp, temiz beyinleri dumanlı bir havaya sokma aşamasında popülariteleri prim yapacak sanıyorlar!

il y a 23 ans
Nasıl bir İslam?
Dikkat, amblem!
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?