|

Bakırcı: Rize'de su sıkıntısı yaşanmayacak

Belediye Başkanı Halil Bakırcı, 'İçme Suyu Depolarının Rehabilitasyonu, Geliştirilmesi ve Merkezi Sistemle İzlenmesi' projesiyle ildeki 14 su deposunun yenilenerek, depoların tek noktadan kontrol edileceğini söyledi. Depolardaki su kaybının yüzde 75 azalacağını belirten Bakırcı, bu sayede kış aylarında yaşanan su sıkıntısının sona ereceğini ifade etti.

Ömer Ketenci
00:00 - 29/01/2009 Perşembe
Güncelleme: 17:08 - 29/01/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Bakırcı: Rize'de su sıkıntısı yaşanmayacak
Bakırcı: Rize'de su sıkıntısı yaşanmayacak

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, 'İçme Suyu Depolarının Rehabilitasyonu, Geliştirilmesi ve Merkezi Sistemle İzlenmesi' projesinin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, içme suyu depolarındaki kayıp ve kaçak nedeniyle kış aylarında su sıkıntısı yaşandığını belirtti. Avrupa Birliği (AB) destekli içme suyu projesi kapsamında, ildeki 14 su deposunun her açıdan yenilenerek tek noktadan kontrol edilebileceğini ifade eden Bakırcı, bu sayede depolardaki su kaybının yüzde 75 azalacağını belirtti. Bakırcı, Rize'nin günlük su ihtiyacının 2 bin 800 metreküp olduğunu belirterek, 'Kış aylarında tesisten 2 bin 300 metreküp su alabiliyoruz. 500 metreküp su açığımız var. Her yıl 5-6 ay Andon İçme Suyu Tesisleri'nden su alan bölgeler 5-6 ay su sıkıntısı yaşıyor' dedi. Bu sıkıntının giderilmesi için çalışma yürüttüklerini dile getiren Bakırcı, 'Güneysu ilçesinden daha önce de yararlandığımız su kaynağını kullanıyorduk. Ancak, geçtiğimiz günlerde yaşanan norovirüs salgını nedeniyle bu depomuzu kapattık. Andon tesislerine yakın olan Paşaçukuru su kaynağı üzerinde HES projesi çalışması yapılması planlanıyordu. Bakanlığımız ile gerekli görüşmeleri ve yazışmaları yaptık. Andon içme suyunun kış aylarında yetersiz kalması nedeniyle Paşaçukuru su kaynağının kullanım hakkını aldık. DSİ ile gerekli planlamanın ardından bu kaynağı Andon tesislerine aktaracağız.' şeklinde konuştu.


SU SORUNU KISA SÜREDE ÇÖZÜLECEK

Projenin, su kaynaklarının etkin kullanılması açısından çok önemli olduğunu anlatan Bakırcı, şunları kaydetti: 'Kalite standartlarına uygun içme suyu depolarımızdan vatandaşlara ulaşacak. Aynı zamanda oluşabilecek arıza anında tespit edilerek, kısa sürede çözülecek. Suyun kalitesinin yanında, sürekli ve yeterli su, vatandaşa ulaşacak. Orta vadede su sorunu çözümlenecek.' Proje, toplam 588 bin Avro bedelle şubat ayında tamamlanacak. Projenin 566 bin Euro'luk bölümü Avrupa Birliği hibe fonlarından karşılanacak.

15 yıl önce