|

KOLOMBİYA FIRSATLAR ÜLKESİ

Avrupa'daki krizler nedeniyle alternatif pazar arayışlarını hızlandıran İzmirli ihracatçılar Kolombiya'yı, 'öncelikle ülke' olarak belirledi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Türk ihracatçılarının Kolombiya'yı fırsatlar ülkesi olarak görmesi gerektiğini ifade etti.

Vahap Dabakan
00:00 - 27/06/2012 Çarşamba
Güncelleme: 17:16 - 27/06/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
KOLOMBİYA FIRSATLAR ÜLKESİ
KOLOMBİYA FIRSATLAR ÜLKESİ

Ege İhracatçı Birlikleri'ni ziyaret eden Kolombiya Büyükelçisi Fernando Panesso Serna, Türkiye'den ithalat yapmaya açık olduklarını belirterek Türk ihracatçılarını Kolombiya ile ticaret yapmaya davet etti.

Kolombiya ile Türkiye arasındaki ticaretin arttırılması amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri'nde, 'Kolombiya Bilgilendirme Toplantısı' düzenlendi. Toplantıda konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Kolombiya'nın 46 milyon nüfusu, zengin petrol ve maden kaynakları olan bir ülke olduğunu Türk ihracatçılarının Kolombiya'yı fırsatlar ülkesi olarak görmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye ile Kolombiya arasında vizenin karşılıklı olarak kaldırılmasının da avantaj olduğunu aktaran Türkmenoğlu, "Kolombiya, Türkiye ile ticaretini geliştirmek istiyor, Ankara'da büyükelçilik yakın zamanda faaliyete geçti. Avrupa Birliği'ndeki ekonomik durgunluk bizleri yeni pazarlara yöneltiyor. Bu anlamda Kolombiya önemli bir fırsat, bu fırsatı değerlendirmeliyiz, uzağa bakmalıyız" dedi.

TÜRKİYE'DEN İTHALAT YAPMAYA AÇIĞIZ

Kolombiya'nın Ankara Büyükelçisi Fernando Panesso Serna ve Proexport Kolombiya Temsilcisi Diana Marcela Monroy Hernandez de Kolombiya'nın avantajlarını Ege İhracatçı Birlikleri üyelerine aktardı. Kolombiya'da Amerikan şirketlerinin yoğun olduğunu dile getiren Büyükelçi Fernando Panesso Serna, "10 yıl öncesine göre şu an çok farklı bir noktadayız. 2010-2014 Ekonomik Kalkınma Programımız ile ticaret hacmimizi yükselteceğiz. Bizler Türkiye'den ithalat yapmaya açığız. Kolombiya Türkiye'den 8 bin kilometre uzakta ama Latin Amerika'nın en önemli pazarlarından biri. Türkiye ile ticaretimizin artmasını, ekonomik ve sosyal kalkınmamızda artış yaşanmasını bekliyoruz" dedi.

ÇEŞİTLİ SEKTÖRLERDE YATIRIM İMKANI VAR

Toplantıda, Kolombiya'da en çok yatırım yapılabilecek sektörlerin kozmetik, temizlik malzemeleri, otomotiv, tarım, turizm sektörü olduğu belirtilirken; önümüzdeki süreçte tarım, altyapı, madencilik,sosyal konut yapımı gibi alanlarda da inovasyonun kullanılarak gelişimin öngörüldüğü bilgisi verildi.

Büyükelçi Fernando Panesso Serna daha sonra Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu'na ziyaret anısına teşekkür plaketi verdi. Serna ayrıca, Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal'a Kolombiya Fahri Konsolosluk Atama Belgesi'ni takdim etti. Eli Alharal, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın onayı sonrasında Kolombiya'nın Fahri Konsolosu olarak görev yapacak.

12 yıl önce