|

Portekiz Büyükelçisi'nden EXPO sözü

Portekiz Ankara Büyükelçisi Luisa Bastos De Almedia, da İzmir'in İzmir'in EXPO 2020 ile ilgili çalışmalarının kendisine iletilmesinin ardından destek konusunda çalışmalar yapabileceğini belirterek, “Kişisel olarak İzmir'in EXPO 2020 adaylığının desteklenmesi için elimden geleni yapacağım” dedi.

Vahap Dabakan
00:00 - 27/06/2011 Pazartesi
Güncelleme: 17:38 - 27/06/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Portekiz Büyükelçisi'nden EXPO sözü
Portekiz Büyükelçisi'nden EXPO sözü

İzmir Ticaret Odası'nı ziyaret eden Portekiz'in Ankara Büyükelçisi Lusia Bastos De Almedia, İzmir'in EXPO 2020 adaylığının desteklenmesi için kişisel olarak elinden geleni yapacağının sözünü verdi. Portekiz Ankara Büyükelçisi Luisa Bastos De Almedia, Portakiz İstanbul Başkonsolosu Ticaret Ateşesi ve AİCEP Portekiz Yatırım Ajansı Müdürü Joao Pinto ve Portekiz İzmir Fahri Konsolosu Fahri Gökyayla İzmir Ticaret Odası'na yaptıkları ziyarette ilk olarak İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile görüştü. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, iki ülke arasındaki ticaretin 1 milyar dolar düzeyinde olduğunu ama bunun iki ülke potansiyelinin çok uzağında olduğunu söyledi. Demirtaş, önümüzdeki dönem İzmir'in hayata geçirilecek 35 büyük projesi olduğunu belirterek, bu projeler için Portekizli firmaların da devreye girebileceğini söyledi. Portekiz'i tek bir ülke olarak görmediklerini ifade eden Demirtaş, “Çünkü Portekiz'in Kuzey Afrika'da, Güney ve Orta Amerika'da büyük etkinliği var. İki ülke olarak güçlerimizi birleştirip bu pazarlarda önemli çalışmalar yapabiliriz” dedi. İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için Portekiz'den destek isteyen Demirtaş, ayrıca Portekiz'in 1998 yılında Lizbon'da çok başarılı bir EXPO düzenlediğini de hatırlatarak bu deneyimden de yararlanmak istediklerini belirtti. Demirtaş, Portekizli bir üniversite öğrencisine de İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde tam burs vermek istediklerini belirtti. Demirtaş, ayrıca Portekiz'de İzmir'i tanıtıcı bir Road Show yapabileceklerini, Portekizli işadamlarının katılımıyla da İzmir ve İstanbul'da benzer bir toplantı yapılabileceğini belirtirken, Büyükelçi Almedia bundan büyük memnuniyet duyacaklarını söyledi ve karşılıklı olarak road showlar için çalışmaların başlatılması kararı alındı.


'YENİ YATIRIMLARLA İLGİLENECEĞİZ'

Portekiz Ankara Büyükelçisi Luisa Bastos De Almedia, da İzmir'in İzmir'in EXPO 2020 ile ilgili çalışmalarının kendisine iletilmesinin ardından destek konusunda çalışmalar yapabileceğini belirterek, “Kişisel olarak İzmir'in EXPO 2020 adaylığının desteklenmesi için elimden geleni yapacağım” dedi. İzmir'de yeni yapılacak yatırımlara büyük ilgi duyacaklarını belirten Büyükelçi Almedia, ekonomik açıdan zor günler geçiren Portekiz'in yeni bir reform sürecinin içinde olduğunu ve bu dönemde daha fazla Türk firması ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Daha sonar İTO üyelerinin de katılımıyla Portekiz Tanıtım Toplantısı yapıldı. Toplantının açılışında konuşan İTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Aramızdaki gümrük birliğine, dostluk ilişkilerimize rağmen Portekiz ile Türkiye'nin ticaret hacminin beklenenden çok uzak olduğunu söyledi. Ege Bölgesi'nden Portekiz'e 2010 yılında 29,18 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştirildiğine de dikkat çeken Özpoyraz, İzmir'de ayrıca 3 Portekizli firmanın yatırımının bulunduğunu belirterek, hem bu yatırımları hem de ticareti arttırmak için çalıştıklarını söyledi.


13 yıl önce