|

Safranbolu'ya 'Japon Dostluk Evi' açıldı

Japon Dostluk Evi ile Safranbolu konağı'nın açılış töreninde konuşan Vali Direkçi, Türkiye ile Japonya'nın her alanda geniş bir biçimde işbirliği yapmaları durumunda yüzyıla damgasının vuracağını belirtti. Büyükelçi Abe'nin de, "Bizim dostluğumuzun dünyada bir örneği daha yok" dedi

Aa
00:00 - 28/05/2007 Pazartesi
Güncelleme: 18:00 - 28/05/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Safranbolu'ya 'Japon Dostluk Evi' açıldı
Safranbolu'ya 'Japon Dostluk Evi' açıldı

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yapılan maket Japon Dostluk Evi ile Safranbolu konağı, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Tomoyuki Abe'nin de katıldığı törenle açıldı. Vali Direkçi, törende yaptığı konuşmada, "Türkiye ile Japonya'nın her alanda geniş bir biçimde işbirliği yapmaları durumunda bu iki dost, kardeş ülke yüzyılımıza damgasını vuracaktır" dedi.

Direkçi, tarih ve kültür kenti Safranbolu'nun büyük bir içtenlikle özgünlüğünü, değerlerini ve eserlerini koruyabildiğini söyledi. Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Tomoyuki Abe de "Türk-Japon Dostluk Günü"nün iki ülke arasındaki kültürel ilişkileri geliştiren olumlu bir örnek olacağını söyledi. Bugüne kadar Safranbolu'ya 3 kez geldiğini, buradaki eski ahşap evleri gördüğünde ise kendi ülkesindeki evleri hatırladığını anlatan Abe, şunları kaydetti: "Çok sayıda Japon turistin bu sebepten dolayı Safranbolu'yu ziyaret ettiğini düşünüyorum. Türkiye ile aramızda yüzyılı aşkın dostluk ilişkileri mevcuttur. Böylesine barışçı ilişkilerin dünyada pek fazla örneği yoktur. Buradaki evlerin restorasyonu ve korunması için Japonya Ekonomik İşbirliği Projesi kapsamında ahşap yapı uzmanları ve çeşitli ekipman Türkiye'ye gönderilmiştir. Bu işbirliğinin başarılı sonuçlarından birisi, bugün açılışı yapılan minyatür Türk-Japon evinin bulunduğu, 'Türk-Japon Dostluk Bahçesi'dir. "

Konuşmaların ardından, Türk-Japon Halk Dansları ekibinin yanı sıra Japonya'nın geleneksel sporlarından kendo ve aikido gösterileri sunuldu. Vali Direkçi, Büyükelçi Abe'ye Türk-Japon Dostluk Sertifikası verdi, tarihi Safranbolu evleri rölyefi hediye etti.


17 yıl önce