|

Samsun, Sukhbaatar şehriyle kardeş oldu

Samsun ile Moğolistan Halk Cumhuriyeti'nin Sukhbaatar şehri kardeş oldu. Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Moğolistanla 40 yıl önce başlatılan ilişkilerin kardeş şehir protokolü ile ayrı bir anlam kazandığını söyledi.

Cihan
00:00 - 21/01/2009 Çarşamba
Güncelleme: 18:44 - 21/01/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Samsun, Sukhbaatar şehriyle kardeş oldu
Samsun, Sukhbaatar şehriyle kardeş oldu

Samsun ile Moğolistan Halk Cumhuriyeti'nin Sukhbaatar şehri kardeş oldu. Atakum Belediyesi Eğlence ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, iki ülke arasında 40 yıl önce başlatılan ilişkilerin kardeş şehir protokolü ile ayrı bir anlam kazandığını söyledi.

Güzeloğlu, kardeş şehir olarak bu ilişkileri kurumsal anlamda çok daha yükseğe taşıyacaklarını ifade ederek, "Cengizhan'la başlayan kültürel ilişkiler, bugün coğrafya olarak ne kadar uzak olsak ta birbirimizden kopuk olmadığımızı gösteriyor. Eğitim başta olmak üzere, tarım ve sanayi alanındaki ilişkiler bugün itibariyle daha da gelişecek." dedi.

Moğolistan Samsun Fahri Konsolosu Ahmet Giritli ise, Samsun ile Moğolistan arasında iki yılı aşkın sürede ekonomik ve kültürel anlamda pek çok aktivite gerçekleştirdiklerini, kardeş şehir protokolü ile bu aktivitelerin ayrı bir anlam kazanacağını kaydetti.


MOĞOL 40 ÖĞRENCİ OKUYOR

Sukhbaatar'dan gelen 5 kişilik heyeti Samsun'da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Giritli, "İlimizde 60 kadar Moğol uyruklu öğrenci eğitim görüyor. Konsolosluk olarak bu öğrencilere her türlü lojistik destek veriyoruz. Samsun Valiliği öncülüğünde Orta Asya Koordinasyon Birimi kurulacak. Bu birim Orta Asya kökenli öğrencilerin her türlü problemleriyle ilgilenecek. 40 yıl önce başlayan diplomatik temasların kardeş şehir protokolü ile ayrı bir anlam kazanacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Sukhbaatar Valisi Jamba Batsuuri de kardeşlik bağlarının geliştirilmesi için her türlü gayreti göstereceklerini söyledi.


TİCARİ İLİŞKİLER ARTIRILACAK

Moğolistan'ın Ankara Büyükelçisi Ochircav Ochir ise konuşmasında; yüzlerce yıl beraber yaşayan bir neslin torunları olarak Samsun'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Moğol-Türk ticari ilişkilerinin 2007'de 5 milyon dolardan 2008'de 12 milyon dolara yükseldiğini vurgulayan Ochir, "Türkiye'de 800 civarında Moğol çocuğumuz öğrenim görüyor. Gelecek sene bu sayı daha da artacak. Öğrencilerimize iyi baktığınız için size onlar adına teşekkür ediyorum. Samsun ili giderek Moğol öğrenciler arasında sevilen bir yer haline geldi. Sukhbaatar kardeşliği nedeniyle ayrı bir önem kazanacak. Moğol-Türk ilişkilerinin daha da gelişeceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile Sukhbaatar Valisi Jamba Batsuuri kardeş şehir protokolüne imza attı. Program, müzik eğlence ve ikram ile sona erdi. Öte yandan, gün içerisinde Suhbaatar Lisesi ile Samsun Özel Feza Lisesi arasında da kardeş lise protokolü imzalandı.


15 yıl önce