|

20 yılın hesabı sorulmalı

Iraklı Milletvekili Feyha Bayatlı, Barzani’nin kurduğu imparatorluktan vazgeçmeyeceğini belirterek, “Belli bir dönem Neçirvan’ı başkanlığa atayabilir, ancak idare onda olacak” dedi. Bayatlı, 20 yıldaki faili meçhuller için de Barzani’den hesap sorulması gerektiğini söyledi: Peşmerge yüzlerce sivili katletti. 700 mağdur aile bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:28 - 30/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Mesud Barzani
Mesud Barzani

Iraklı Milletvekili Feyha Beyatlı, Mesud Barzani’nin Irak’ın kuzeyinde ABD tarafından tanınan imtiyazlar çerçevesinde 20 yıldır terör estirdiğini, sözde asayiş gücü olarak görev yapan Peşmergeler tarafından yüzlerce sivilin katledildiğini söyledi. Halen aydınlanmayan birçok faili meçhul olduğunu belirten Beyatlı, tüm bu insan hakkı ihlallerinin Barzani’nin sorumluğunda gerçekleştiğini ve hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Irak’ı bölüp 4 ülkeden de toprak gasp ederek Büyük Kürdistan kuracağı hayaline kapılan Mesud Barzani’nin 25 Eylül’de başlayan kayıp ve travma dönemi devam ediyor. Bölge de yaşanan gelişmeleri Yeni Şafak’a değerlendiren Iraklı Milletvekillerinden Feyha Beyatlı, Mesud Barzani’nin kendi kamuoyu ve dış dünyaya dönük taktik manevralarla yaşanan bozgunun etkisini azaltmaya çalıştığını söyledi. Iraklı vekil, Barzani iktidar hırsı ve korsan devlet inadından vazgeçmeyecek, mevcut gidişat dahilinde ise sonu Saddam Hüseyin gibi olacak dedi.

BÜYÜK BİR BOZGUN YEDİ

ABD ve İsrail yönlendirmesi ile Kuzey Irak’ta 1991 yılından itibaren yine aynı güçler tarafından verilen imtiyazları devlete dönüştürmek isteyen Mesud Barzani’nin büyük bir bozgun yaşadığını kaydeden Feyha Beyatlı, Erbil’in sadece zaman kazanmaya çalıştığını söyledi. Saddam Hüseyin’in de 2002-2003 döneminde benzer tavırlar sergilediğine dikkat çeken Beyatlı, Mesud Barzani’nin bir dönemin kapandığı ve kendisiyle yüzleşerek karanlık hesaplardan vazgeçme noktasına gelemeyeceği için akıbetinin de Saddam’ınki ile aynı olacağını iddia etti.


HAK İHLALLERİ YAŞANDI

Iraklı Milletvekili Feyha Beyatlı, Mesud Barzani’nin Irak’ın kuzeyinde ABD tarafından tanınan imtiyazlar çerçevesinde 20 yıldır terör estirdiğini söyledi. Beyatlı, sözde asayiş gücü olarak görev yapan Peşmergeler tarafından yüzlerce sivilin katledildiğini, halen aydınlanmayan bir çok faili meçhul olduğunu tüm bu insan hakkı ihlallerinin Barzani’nin sorumluğunda gerçekleştiğini ve hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

2005'TEN BERİ YÜZLERCE CİNAYET İŞLENDİ

Beyatlı bu dönem yaşananları şu sözlerle anlattı. ‘’Kerkük, Havice, Beşir, Tuzhurmatu gibi Türkmen bölgelerinde 2005 yılından itibaren Peşmerge’den müteşekkil sözde asayiş ekipleri tarafından evlerinden alınan yüzlerce sivilden bir daha haber alınamadı. Bazı kişiler ise yine aynı ekipler tarafından fidye-haraç karşılığında serbest bırakıldı. Hemen her Türkmen ve Arap aileden bu hadiseleri yaşayan kişiler var. İnsanların işyerlerine keyfi sebeplerle el koydular. Ya da şahsi haraçlar alarak çalışmasına izin verdiler.

  • Vitrindeki isim Neçirvan Barzani olabilir
  • Iraklı Milletvekili Feyha Beyatlı, "Barzani, korsan referandumu dondurma kararı aldı. Bunlar tamamen girdiği şoktan kurtulma amaçlı dış destekçileri tarafından verilen taktikler olarak görülmeli. Bu aile kurduğu imparatorluktan vazgeçmeyecek. Belirli bir dönem damadı ve yeğeni olan Neçirvan Barzani’yi başkanlığa atayabilir ancak tüm idare kesinlikle Barzani’de olacaktır. Erbil sorunun kaynağıdır ve çözüm Erbil’den değil başta Bağdat olmak üzere bölgesel güçlerin kararlılığı ile elde edilebilir. Barzani’ye yeniden toparlanma ve coğrafyayı bölerek işgalcilere hizmet fırsatı verilmemelidir" dedi. Beyatlı, "Herhangi bir otorite olmadığı için Peşmerge kanunları ile geçen 20 yıllık bir kabus dönemi var. Şimdi Irak Meclisi’nde bu karanlık dönemin hesabının sorulması için girişimlerde bulunuyoruz. 700’den fazla mağdur aile var ve biz tüm mağdurların dinlenerek bu konuda adımlar atılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye’de bu konuda destek vermeli ve suçlulardan hesap sorulmalıdır" şeklinde konuştu.
#Feyha Beyatlı
#Mesud Barzani
#ABD
6 yıl önce