|

200 bin Eritreli kaçıyor

Etiyopya ile Eritre arasındaki kanlı savaş devam ederken 200 bin Eritreli Etiyopya'nın ele geçirdiği stratejik Barentu kasabasından kaçmaya başladı. BM Güvenlik Konseyi iki ülkeye de ambargo kararı aldı.

.
00:00 - 19/05/2000 Cuma
Güncelleme: 15:19 - 5/05/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
200 bin Eritreli kaçıyor
200 bin Eritreli kaçıyor

ASMARA- Etiyopya askerlerinin ele geçirdiği stratejik Barentu kasabasından 200 bin kadar Eritreli kaçmaya başladı. Eritre Devlet Başkanlığı danışmanı Yemane Gebremeskel, kaçanların doğuya doğru gittiklerini söyledi. Bu arada Etiyopya ordusunun, Eritre'nin iç kesimlerinde stratejik öneme sahip bir kasabayı ele geçirdiği ve batı cephesinde kontrolü tam olarak sağladığı bildirildi. Etiyopya hükümet sözcüsü Haile Kiros, Etiyopya askerlerinin, Eritre'nin güneybatısındaki Barentu kasabasını, 3 gün süren şiddetli çatışmalardan sonra önceki gece ele geçirdiğini söyledi. Eritre'nin Barentu'yu kaybetmesiyle tüm batı kesimini kaybettiğini söyleyen Haile, Eritre askerlerinin başkent Asmara yolu üzerindeki Akordat kasabasına çekildiğini belirtti. Eritre Devlet Başkanlığı Danışmanı Yemane Gebremeskel de Eritre güçlerinin kasabadan çekildiğini doğrulayarak, binlerce sivilin yakındaki Akordat'a kaçmak zorunda kaldığını belirtti.

İki ülkeye de silah ambargosu

BM Güvenlik Konseyi iki ülkeye de silah ambargosu uygulanmasını kabul etti. Konseyde önceki gece varılan anlaşma çerçevesinde, ambargo, Genel Sekreter Kofi Annan'ın çatışmaların kesin barışçı şekilde çözüldüğünü bildirmesi halinde hemen kaldırılacak. ABD'nin özellikle etkisini gösterdiği ambargo çerçevesinde, barış anlaşması yapıncaya kadar Etiyopya ve Eritre'ye askeri teknik destek, silah ve teçhizat desteği ya da satışı yasaklanıyor.

Pazar yeri kana bulandı

Filipinler'de Müslümanlar'ın yaşadığı Mindanao bölgesinin bağımsızlığı için savaşan Ebu Seyyaf Grubu'nun 21 kişiyi rehin tuttukları Jolo kentinde dün patlayan 3 bomba 3 kişinin ölümüne, 20'den fazla kişinin de yaralanmasına neden oldu. Bomba adanın başkentindeki bir pazar yerinde patladı. Basın mensupları, kent hastanesinin yaralılarla dolup taştığını, yaralıların yer yokluğundan yerlerde yattıklarını bildirdiler. Aynı bölgede patlayan bir başka bomba ise 6 kişinin yaralanmasına neden oldu. Saldırıları üstlenen olmadı.


24 yıl önce