|

2000 yılı böyle geçti Ortadoğu durulmadı

DÜNYADA 2000'in önemli olayları arasında, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar ilk sırada yer aldı. Kenya Havayolları'na ait düşen bir uçakta 169 kişi yaşamını yitirirken, Uganda'da "Tanrının On Emri" tarikatının 530 üyesi topluca intihar etti.

.
00:00 - 1/01/2001 Pazartesi
Güncelleme: 12:29 - 31/12/2013 Salı
Yeni Şafak
2000 yılı böyle geçti Ortadoğu durulmadı
2000 yılı böyle geçti Ortadoğu durulmadı
OCAK

4: İsrailliler ve Filistinliler, İsrail askerlerinin Batı Şeria'nın yüzde 5'inden çekilmesi konusunda anlaştı.

14: USSM hakimleri, 5 Bosnalı Hırvat askerini 25 yıl hapis cezasına çarptırdı.

15: Sırp kasabı "Arkan" lakaplı Zeljko Raznatoviç, Belgrad Intercontinental Hotel'in lobisinde vurularak öldürüldü.

18: Eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl, Hıristiyan Demokrat Partisi'ne yasadışı yollarla para yardım yapıldığını açıklamasının ardından, parti liderliğinden istifa etti.

20: Polonya, 9 Rus diplomatını casusluk iddiasıyla sınırdışı etti.

27: İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın partisi, seçim kampanyasında mali kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle 3.2 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

30: Kenya Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, Abidjan'dan havalandıktan kısa bir süre sonra denize düştü. Kazada 169 kişi öldü.

ŞUBAT

4: Avusturya'da aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi lideri Jörg Haider, koalisyon hükümetinde yer alınca, İsrail, büyükelçisini çekti ve AB ülkeleri Avusturya'ya diplomatik yaptırımlar uyguladı.

6: Afganistan'ın başkenti Kabil'den kalkan Ariana Havayolları'na ait Boeing 727 uçağı, kaçırılarak Londra'daki Stansted Havaalanı'na indirildi.

7: Yugoslav Savunma Bakanı Pavle Bulatoviç, Belgrad'daki bir restoranda vurularak öldürüldü.

8: İsrail uçakları, Hizbullah'ın 5 İsrail askerini öldürmesine misilleme olarak, Lübnan'ı bombaladı.

10: Afgan uçağını kaçıran hava korsanları teslim oldu.

11: Endeavour uzay mekiği, dünyanın haritasını çıkarmak üzere Cape Canaveral'den fırlatıldı.

18: İran'da yapılan parlamento seçimleri, reformcuların zaferiyle sonuçlandı. 27: Tacikistan'da 5 yıllık iç savaşın ardından yapılan ilk parlamento seçimlerini iktidardaki parti kazandı.

MART

2: İngiltere, eski Şili diktatörü Augusto Pinochet'nin ülkesine dönmesini sağladı.

3: USSM, Hırvat General Tihomir Blaskiç'i 45 yıl hapis cezasına çarptırdı.

5: İsrail kabinesi, Lübnan'ın güneyindeki birliklerini çekmeyi oybirliğiyle kabul eti.

7: Mozambik'te bir ay önce etkili olan ve iki hafta önce yeniden başlayan sel felaketinde 400 kişi öldü. Suriye'de hükümet istifa etti. Hafız Esad, Muhammed Mustafa Miro'yu yeni Başbakan olarak atadı.

17: Uganda'da "Tanrı'nın On Emri" tarikatının 530 üyesi, bir kilisede kendilerini yakarak toplu intihar etti. Daha sonraki haftalarda kilisede bulunan ceset sayısı 900'e ulaştı. ABD, İran'da üretilen lüks tüketim maddelerinin ithalat yasağını kaldırdı.

26: "Amerikan Güzeli" en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi aktör dallarında Oscar ödüllerini topladı.

27: Vladimir Putin, yüzde 52 oranında oy toplayarak, Rusya Devlet Başkanlığı seçimlerini kazandı.

NİSAN

6: Pakistan'ın eski Başbakanı Navaz Şerif, terör ve adam kaçırma suçlarından ömür boyu hapse mahkum edildi.

14: Rus milletvekilleri, ABD ve Rusya'nın binlerce stratejik nükleer savaş başlığı sayısının indirimini öngören START II Anlaşması'nı uzun süren ertelemelerin ardından onayladılar. Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'da meydana gelen patlamada 109 kişi öldü.

21: Rus parlamentosunun alt kanadı Duma, Nükleer Denemelerin Yasaklanması Anlaşması'nı onayladı.

22: Amerikalı ajanlar, Küba ve ABD arasında diplomatik krize neden olan 6 yaşındaki Kübalı Elian Gonzales'i Miami'deki akrabalarından kaçırarak babasına teslim ettiler. Kübalılar, Miami sokaklarında gösteri yaptılar.

23: Filipinler'de Müslüman gerillalar, Malezya'nın doğusundaki ıssız bir adada 21 kişiyi rehin alarak Jolo adasına götürdü.

27: Uganda'da "Tanrı'nın On Emrini Yenileme Hareketi" tarikatının liderinin kiraladığı belirlenen bir garajdan 55 ceset çıkarıldı. Tarikat, halen 979 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.

MAYIS

1: Avusturya'da aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi'nin lideri Haider, 14 yıllık parti liderliğinden istifa etti.

3: 1998 Lockerbie saldırısında 270 kişinin ölümünden sorumlu tutulan iki Libyalı'nın mahkemesi Hollanda'da başladı.

4: CIA'den İngiltere'de Avam Kamarası'na kadar dünya genelinde bilgisayarlar, "I Love You" virüsüyle tanıştı. İlk olarak Filipinler'den gönderilen virüs, ABD'de 10 milyar dolar zarara yol açtı.

15: Batı Şeria ve Gazze'de başlayan gösterilerde, İsrail askerleriyle Filistinliler arasında çıkan çatışmalarda 4 Filistinli öldü, 320'den fazlası yaralandı.

18: İran Yüksek Mahkemesi, oyların yeniden sayımını durdurarak, reformcuların kazandığını doğruladı.

19: Fiji'de silahlı ve maskeli 7 kişi, parlamentoya baskın düzenleyerek, Başbakan Mahendra Chaudhry ve 30'dan fazla milletvekilini rehin aldı. Darbe lideri George Speight, iktidarı ele geçirdiğini ilan etti.

24: İsrail, Güney Lübnan'da 22 yıldır sürdürdüğü işgale son verdi.

HAZİRAN

4: Endonezya'da meydana gelen depremde 44 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

10: Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad Şam'da öldü.

13: İtalya, gazeteci Abdi İpekçi'nin katil zanlısı olan ve Papa 2. Jean Paul'e suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca'yı affederek, Türkiye'ye iade etti. Kuzey ve Güney Kore liderleri, Kore savaşından bu yana ilk defa biraraya gelerek el sıkıştılar.

19: İngiliz gümrük yetkilileri, Hollanda'dan gelen bir kamyonun içinde havasızlıktan boğulan 58 Çinli'nin cesedini buldular.

25: Camp David'de 15 gün süren Ortadoğu barış zirvesi, sonuç alınamadan sona erdi.

26: Bilim adamları insan DNA haritasının çözümünü tamamladılar.

28: Kübalı Elian Gonzales, akrabalarının ABD'da kalması yönündeki çabalarına rağmen ABD Yüksek Mahkemesi'nin kararıyla 7 ay süren kriz sonunda Küba'ya döndü.

TEMMUZ

Çeçenistan'da Rus askerlerinin kaldığı yurdun önünde bomba yüklü kamyon patlatıldı, 25 asker öldü, 81'i yaralandı.

13: Fiji'deki parlamentoda bazı siyasetçileri rehin alan darbe lideri ve arkadaşları, 2 aydır sürdürdükleri eylemlerine ellerindeki son 18 kişiyi de serbest bırakarak son verdiler.

14: ABD'de mahkeme, sigaradan zarar gören Floridalı içicilerin fiziki ve ruhsal zararlarının karşılanması için sigara sanayicilerini 145 milyar dolar ödemeye mahkum etti.

17: Suriye'de Beşşar Esad, ölen babası Hafız Esad'ın yerine 7 yıllık bir süre için devlet başkanı olarak göreve başladı. Hindistan'ın Patna bölgesinde bir uçak iki evin üzerine düştü, 60 kişi öldü.

25: Paris'ten New York'a gitmek için havalanan ve yolcularının çoğu Alman olan Fransız Concorde uçağı, kalkıştan hemen sonra düştü. Kazada uçaktaki 109 kişiyle yerdeki 4 kişi öldü.

AĞUSTOS

3: Endonezya'da eski Devlet Başkanı Suharto, Başsavcı tarafından resmen yolsuzlukla suçlandı.

8: Şili Yüksek Mahkemesi, Pinochet'nin dokunulmazlığını kaldırarak yargılanmasının yolunu açtı.

Malezya'nın eski Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Enver İbrahim, uygunsuz ilişkiye girdiği iddiasıyla suçlu bulunarak 9 yıl hapse mahkum edildi.

12: Rus Kursk denizaltısı, patlama sonucu Barents Denizi'nde 118 kişilik mürettebatıyla battı.

23: Körfez Havayolları'na ait bir uçak, Bahreyn'e giderken düştü. Kazada 143 kişi öldü.

28: Filipinler'de Ebu Seyyaf grubunun elinde rehin olan 6 turist serbest bırakıldı. 31: BM'de yapılan ve yaklaşık 1000 dünya ruhani liderlerin katıldığı "Binyıl Dünya Barış Zirvesi" sona erdi.

EYLÜL

3: Lübnan parlamento seçimlerinde eski Başbakan Refik Hariri, yeniden başbakanlığa seçildi.

6: Tarihin en büyük katılımıyla dünya liderleri, BM'nin Binyıl Zirvesi'nde biraraya geldiler.

12: AB, aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi'nin koalisyon ortağı olduğu Avusturya'ya uyguladığı diplomatik yaptırımları kaldırdı.

24: Yugoslavya'da halk, ilk defa devlet başkanını seçmek için sandık başına gitti. Miloşeviç, devlet başkanlığı seçimlerinde rakibi Vojislav Koştunitsa karşısında yenilgiye uğradığını kabul etti.

28: İsrail sağcı lideri Ariel Şaron, Kudüs'te Müslümanlar için kutsal olan Haremüşşerif'i ziyaret etti. Şaron'un provokatif ziyaretiyle bölgede gerginlik arttı, Filistinliler ile İsrail güvenlik güçleri arasında çatışmalar başladı.

EKİM

7: Koştunitsa, halk ayaklanmasından sonra, devlet başkanı olarak görevi devraldı.

9: İsveçli Arvid Carlsson ile ABD'li Paul Greengard ve Kandel, Nobel Tıp Ödülü'nü kazandı.

10: Amerikalı Alan J. Heeger ve Alan G. MacDiarmid ile Japon Hideki Shirakawa Nobel Kimya, Rus araştırmacı Zhores I. Alferov ile Amerikalı araştırmacılar Herbert Kroemer ve Jack Kilby Nobel Fizik ödüllerini kazandı.

11: Amerikalı James J. Heckman ve Daniel L. McFadden, Nobel Ekonomi Bilimleri Ödülü'nü kazandı.

12: Fransa'da sürgünde yaşayan Çinli yazar Gao Xingjian, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı.

Yemen'in Aden limanındaki Amerikan savaş gemisi Cole'e içi patlayıcı yüklü bir botla saldırı düzenlendi, 17 denizci öldü, 33 denizci yaralandı.

13: Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung, Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.

14: Silahlı iki kişi, içinde 100'den fazla yolcu bulunan Suudi uçağını önce Suriye'ye, daha sonra Irak'ın başkenti Bağdat'a indirdi. Iraklı yetkililer, eylemcileri kan dökülmeden teslim aldılar.

28: Kosova'da İbrahim Rugova'nın partisi Kosova Demokratik Birliği, belediye seçimlerini kazandı.

31: Singapur Havayolları'na ait bir uçak Tayvan'da düştü, 83 kişi öldü.

KASIM

1: Yugoslavya'nın yeni hükümeti, BM'ye kabul edildi.

7: ABD seçimlerinde Başkan Bill Clinton'ın eşi Hillary, New York'tan senetör seçildi.

8: ABD seçimlerinde Demokrat başkan adayı Al Gore ile Cumhuriyetçi George Bush, sandıkların kapanmasından sonra Florida eyaletinde oy kullananlar arasında yapılan anketlere göre, bazı televizyonlar tarafından ayrı ayrı seçimin galibi ilan edildi. Florida eyaletinde kesin sonuçların açıklanmasından sonra, aradaki oy farkının çok az olması nedeniyle Gore, seçimi kazandığı ilan edilen Bush'a karşı mahkemede hakkını aramaya karar verdi ve Amerikan seçim tarihinin en uzun süreli mahkeme süreci başladı.

9: Filistin'in Batı Şeria bölgesinde Filistinli direniş liderlerinden Hüseyin Abayat, İsrail helikopterinin füze saldırısıyla öldürüldü.

11: Avusturya'da Alp Dağları'ndaki bir tünelde meydana gelen tren kazasında 155 kişi öldü.

18: Bill Clinton, Vietnam savaşı sona erdiğinden bu yana, Vietnam'ı ziyaret eden ilk ABD Başkanı oldu.

21: Bosna seçimlerinde Bosnalı Sırp ve Hırvat milliyetçiler zafer kazandı.

28: Hollanda parlamentosu, bir ilki gerçekleştirerek, ötenaziye izin veren yasa teklifini kabul etti.

ARALIK

1: Şilili yargıç, Pinochet'yi adam kaçırma ve 19 mahkumun ortadan kaybolmasıyla ilgili olarak suçladı.

3: Uluslararası Uzay İstasyonu'na dev güneş enerjisi panelleri taşıyan Uzay Mekiği Endeavour, istasyona kenetlendi.

4: AB tarım bakanları, hayvan yemlerinde hayvan ürünleri kullanımını 6 ay yasaklamayı öngören kararı onayladılar.

8: Filistinliler, intifada hareketinin 13'üncü yıldönümünü kutladılar.

10: İsrail Başbakanı Ehud Barak istifa etti.

11: AB liderleri, çoğu eski Doğu Bloku üyesi 12 ülkenin birliğin yeni üyeleri olmalarını öngören kararı kabul ettiler.

12: ABD Yüksek Mahkemesi, Florida'nın bazı bölgelerinde oyların yeniden sayılmasını isteyen başkan adaylarından Gore'un başvurusunu reddederek, Gore'un Başkan seçilme hayallerine son verdi.

13: Gore, rakibi George Bush'un seçimi kazandığını kabul etti ve Bush'u kutladı.

15: Ukrayna, Çernobil Nükleer Santrali'ni sürekli kapattı.

23 yıl önce