|

23'üncü yılında Hocalı Katliamı

Hocalı katliamının 23. yıl dönümü, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen törenlerle anıldı. Azerbaycanlılar, Ermenilerin katlettiği 613 kişiyi anmak ve saygı duruşunda bulunmak için Hocalı Anıtı’na akın etti.

Yeni Şafak
12:24 - 26/02/2015 Perşembe
Güncelleme: 10:31 - 26/02/2015 Perşembe
IHA

Azerbaycan’da 613 kişinin yaşamını yitirdiği Hocalı katliamı, 23. yılında düzenlenen törenlerle anıldı. 


Kentin meydanında bulunan Hocalı Anıtı’na karanfil bırakan Azerbaycanlılar, gözyaşları içinde mum yaktı. Katliamda ailesinden birçok kişiyi kaybeden Halide Mirzayeva, “Hocalı adlı şehir yeryüzünden silindi. 8 aileyi tamamen mahvettiler. Bütün Hocalılar gibi bizde o faciayı yaşadık, bütün akrabalarımızı kaybettik. Kardeşimi, halamı, eşimin halasını, dayısını neredeyse bütün akrabalarımızı kaybettik. O gün de bu günde o faciayı hala yaşıyorum” dedi. 


Olaylarda babasını kaybeden Vagif Behbudov ise, “Aynı gece babamı, babaannemi, halalarımı kaybettim. Dünya böyle katliam görmedi. Benim halam Hocalı İletişim Merkezi’nde çalışıyordu. Katliamın olduğu gece Bakü’yle iletişim kurmaya çalışırken aynı gece orada şehit oldu” diye konuştu.


26 Şubat 1992 tarihinde Rusya’nın desteğini alan Ermeni güçleri, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ Bölgesi’ndeki Hocalı kasabasında Azerbaycanlı sivilleri toplu şekilde katletmişti. Hocalı’da 106’sı kadın ve 63’ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan Türkü katledilirken, 150 kişi kaybolmuş, 487 kişi de ağır yaralanmıştı. Naaşlar üzerinde yapılan incelemelerde ise insanların yakıldığı, gözlerinin oyulduğu ve başlarının kesildiği kaydedilmişti.

#hocalı katliamı
#azerbaycan
#ermenistan
9 yıl önce