|

41 sayfalık iddianame

.
00:00 - 30/06/2001 Cumartesi
Güncelleme: 12:33 - 13/05/2014 Salı
Yeni Şafak
 41 sayfalık iddianame
41 sayfalık iddianame

Kosova'daki katliamlar için 41 sayfalık iddianame hazır. Bosna savaşı sırasında işlenen insanlık suçları için de ayrı iddianame hazırlanacak.

Eski Yugoslavya topraklarında işlenen savaş suçlarını yargılamak için Lahey'de kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi savcıları, Miloşeviç ve diğer üst düzey yetkililer Milan Milutinoviç, Nikola Sainoviç, Dragoljub Ojdaniç ve Vlajko Stojiljkoviç hakkında Kosova'ya ilişkin 41 sayfalık iddianame hazırladı. İddianamede, bu kişilerin Kosova'da yaşayan Arnavut sivillere karşı doğrudan şiddet ve terör kampanyasını kışkırttığı, planladığı, emrettiği, işlediği ya da bunların yapılmasına yardım ettiği ve bunu cesaretlendirdiği iddia ediliyor. Miloşeviç ve yardımcılarının 24 Mayıs 1999'dan önce, 340 Arnavut'un öldürülmesi ve 740 bin Arnavut'un Kosova'dan sürülmesiyle suçlandığı iddianamede yer alan bazı bilgiler şöyle:

Yugoslavya ve Sırp güçleri, Arnavutları evlerinden çıkarmak için kişisel ve ticari mallarını yağmaladı ve talan etti.

Geniş çapta kasaba ve köyler bombalandı, evler, çiftlikler, işyerleri yakıldı.

YFC ve Sırp güçleri, Kosova'da fiziksel ve sözlü olarak Arnavut sivillere hakaret etti, taciz ederek onur kırıcı davrandı. Polis, aker ve subaylar Arnavutlara ait olduğu ırk, din ve siyasi kimliği temelinde hakaret etti, fiziksel işkence etti.

YFC ve Sırp güçleri, Arnavutların kimlikleri ve araçlarının plakalarına el koyarak yok etti ve onların geri dönüşünü engellemeye çalıştı.

YFC ve Sırp güçleri, 25 Mart 1999'da Velika Krusave Mali Krusa köylerine saldırdı. Ormana sığınan halk, polisin yağma yaptığını ve evleri yaktığını gördü. Bir gün sonra Sırplar köylülerin yerini belirledi. Polis, erkeklerin ve erkek çocuklarının kimliklerine el koydu. Erkekler ve erkek çocuklar biraraya toplandı ve üzerlerine ateş açıldı. Birkaç dakika süren katliamdan sonra polis cesetleri yakmak için erkek ve erkek çocukların üzerine yığdığı kuru otları ateşe verdi. Burada 105 kişi öldürüldü.

USSM Savcı Yardımcısı Graham Blewitt, "İddianameye, Hırvatistan ve Bosna'da işlenen savaş suçlarındaki sorumluluğunu da ekleyeceğiz" dedi. Savcı yardımcısı, bu iki iddianın yaz sonuna kadar iddianameye eklenmiş olacağını sandığını belirtti.

23 yıl önce