|

AB ile Kanada ticaret anlaşması imzalandı

Avrupa Birliği'nin (AB) Kanada ile 7 yıl müzakere ettiği ticaret anlaşması imzalandı.

Yeni Şafak
18:24 - 30/10/2016 Pazar
Güncelleme: 15:28 - 30/10/2016 Pazar
AA

Brüksel'deki AB Konseyi'nde gerçekleştirilen AB-Kanada Zirvesi'nde, AB ve Kanada arasında müzakerelerinin 7 yıl sürdüğü Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması (CETA) imzalandı.



CETA'yı, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve AB Dönem Başkanı Slovakya Başbakanı Robert Fiko imzaladı.



İmza töreni sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Konseyi Başkanı Tusk, Brüksel'de son dönem beklenen en önemli zirvenin bu olduğunu anımsatarak, "CETA ve Stratejik Ortaklık Anlaşmalarını imzaladık. Bununla gurur duyuyorum. Serbest ticaret ve küreselleşme yüz milyonlarca kişiyi açılık ve yoksulluktan koruyor. Serbest ticaretin olumlu etkilerini insanlara dürüst ve inandırıcı bir şekilde anlatmamız gerekiyor." dedi.



CETA anlaşmasının imza aşamasına gelmesinin kolay olmadığına dikkati çeken Tusk, CETA anlaşmasının toplumda algı ve duyguların önemini ortaya koyduğunu ifade etti.



Kanada'nın yapılan anlaşmalar neticesinde Bulgaristan ve Romanya'ya uyguladığı vizeleri 2017 sonuna kadar kaldıracağını ve bunu olumlu karşıladığını anlatan Tusk, "28 AB lideriyle görüştüm. CETA, Avrupa'da en az tartışmalı olan ticaret anlaşması." değerlendirmesinde bulundu.


Valonya onay vermemiştiAB ile Kanada arasında imzalanan ticaret anlaşmasına Belçika'nın Valonya bölgesinin onay vermemesi nedeniyle Belçika Federal Hükümeti imzalama yetkisi alamamıştı. Bu nedenle, AB ile Kanada'nın serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasının planlandığı AB-Kanada Zirvesi iptal edilmişti.27 Ekim'de Belçika'daki çeşitli bölgesel yönetimler, AB'nin Kanada ile yapacağı ticaret anlaşmasına onay verilmesi konusunda uzlaşmaya vardı. Bunun üzerine zirvenin bugün düzenlenmesi kararlaştırıldı.CETA yürürlüğe girdiğinde, AB ile Kanada arasındaki gümrük vergilerinin yüzde 98''ini ortadan kaldırılması, karşılıklı ticaret hacmini yıllık 12 milyar avro artırılması, istihdam ve büyümeye katkı sağlaması öngörülüyor.




#AB
#AB Konseyi’
#AB-Kanada Zirvesi
#anlaşma
#Avrupa Birliği
#Brüksel
#CETA
#Donald Tusk
#İmza Töreni
#Jean-Claude Juncker
#Justin Trudeau
#Kanada
#Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması
#Ticaret
7 yıl önce