|

AB ile müzakereler yeniden başladı

Avrupa Birliği'nin Aralık ayında Türkiye ile müzakereleri sekiz başlıkta askıya alma kararı ardından ilk kez yeni bir başlık üzerinde müzakereler yeniden başladı. Ali Babacan ayrıca Türkiye'nin gelecek ay reform sürecini hızlandırmak üzere yeni bir reform paketi açıklayacağını duyurdu.

Bbc Türkçe
00:00 - 29/03/2007 Perşembe
Güncelleme: 16:18 - 29/03/2007 Perşembe
Yeni Şafak
AB ile müzakereler yeniden başladı
AB ile müzakereler yeniden başladı

Taraflar bu sabah 'işletme ve sanayi politikası' başlığını görüşmek üzere masaya oturdu. Bu başlık, halen müzakereye açık 20 başlıktan biriydi. Brüksel'de bulunan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, kararı memnuniyetle karşıladığını söyledi.




Babacan, bugünkü Türkiye-AB Hükümetlerarası Katılım Konferans'ının Türkiye'nin bu süreçteki kararlılığının bir göstergesi olduğunu belirtti. Babacan ayrıca Türkiye'nin gelecek ay reform sürecini hızlandırmak üzere yeni bir reform paketi açıklayacağını kaydetti.


Bu paketin 2007-2013 arasındaki dönemde yapılacak reformları kapsayacağından söz eden Başmüzakereci, ayrıntıya girmedi. Dün Brüksel'de, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçileri, diğer başlıklarda müzakerelere devam etme kararı almıştı.


Avrupa Birliği Gümrük Birliği Anlaşması doğrultusunda liman ve havalimanlarının Kıbrıs da dahil olacak şekilde tüm yeni üyelere açılması talebi yerine gelmediği için Aralık ayında müzakereler askıya alınmıştı.


Avrupa Birliği'nin Türkiye ile henüz Ekim ayında açılmış müzakereleri sekiz başlıkta askıya alma kararı öncesinde, 35 başlıktan sadece biri tamamlanabilmişti.


Avrupa Birliği kamuoyunda Türkiye'nin üyeliği ile şüpheler artarken, askıya alma kararı sonrasında Türkiye'de de üyeliğe destekte gerileme gözlendi.


Türk tarafı, Almanya'nın Haziran'a dek sürecek AB Dönem Başkanlığı sırasında üç başlıkta daha müzakerelere başlamayı hedefliyor.


Müzakerelere Türkiye ile aynı dönemde başlamış olan Hırvatistan ise halihazırda altıncı başlığı görüşüyor.


17 yıl önce