|

Abbas: Annapolis amacına ulaştı

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, ABD'nin Annapolis şehrindeki Ortadoğu barış konferansının, barış sürecinin yeniden başlatılması hedefine ulaştığını söyledi.

İha
00:00 - 1/12/2007 Cumartesi
Güncelleme: 15:20 - 1/12/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Abbas: Annapolis amacına ulaştı
Abbas: Annapolis amacına ulaştı

Abbas, başkent Kahire'de Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Abbas, "Annapolis konferansının ana hedefi, Filistinliler ile İsrailliler arasında müzakereleri yeniden başlatmaktı. Konferansta bu hedefe ulaşıldı" dedi.

Bazı kesimlerin Annapolis'te taraflar arasında bir anlaşmaya varılacağı "hayali içinde" olduklarını belirten Abbas, Kudüs'ün statüsü, gelecekteki Filistin devletinin sınırları ve Filistinli mültecilerin durumu gibi bugüne kadar çözülemeyen meselelerin çözümü için bir yürütme komitesi oluşturulacağını kaydetti.

Abbas ayrıca, Filistinli müzakere heyetinin başkanlığına ise eski Başbakan Ahmed Kurey'in getirileceğini bildirdi.

Sözkonusu yürütme komitesinin Annapolis konferansında açıklanan ortak belgeye göre 2008 boyunca düzenli olarak toplanacağını söyledi.

Annapolis'teki ortak bildiride, taraflar Filistin devletinin kurulmasıyla sonuçlanacak "yol haritası"nın uygulanmasını gözlemek üzere bir mekanizma oluşturulmasına karar vermişti.

Filistin Yönetimi lideri ayrıca, Annapolis sonrasında biri Paris'te diğeri Moskova'da olmak üzere iki toplantının daha yapılacağını kaydetti.

Bu arada uluslararası donörlerin, Filistinliler için 3 yıllık yardım programını koordine etmek maksadıyla bu ay sonunda Paris'te bir araya gelmesi bekleniyor.

16 yıl önce