|

ABD bir karada bir havada

ABD Başkanı Clinton'ın Kosova'da kara harekâtına yeşil ışık yakmasının ardından alarma geçen Washington'daki sözcüler, hava harekâtının sürdürüleceği yönünde beyanatlar veriyor.

.
00:00 - 20/05/1999 Perşembe
Güncelleme: 15:28 - 23/11/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
ABD bir karada bir havada
ABD bir karada bir havada

Washington- ABD Başkanı Clinton'ın NATO'nun Yugoslavya'daki hedeflerine bir şekilde muhakkak ulaşacağını ve Kosova'da bütün askeri seçeneklere hazır oldukları yönündeki açıklamasının ardından, ABD'nin kara harekatına yeşil ışık yaktığı yönünde yorumlar yapılması, Washington'da alarm zilleri çaldırdı. Clinton'ın Ürdün Kralı Abdullah ile görüşmesinden sonra basına yaptığı açıklamada, "Başladığımız işi sonuna kadar götürürüz" sözlerinin ardından Amerikan yönetiminin üst düzey sözcüleri, 'düzeltme' yarışına girerek, hava harekatının sürdürüleceğini söylediler. Beyaz Saray Sözcüsü Joe Lockhart, Clinton'ın sözlerinin yanlış anlaşıldığını ve ABD'nin Kosova'ya savaşmak için kara gücü göndermeyi kesinlikle düşünmediğini bildirirken, Dışişleri sözcülerinden James Foley de, "Politikamız, hava harekatının sürdürülmesidir. Kosova'ya ilerde gidecek güç, savaşmak için değil, barışı korumak için orada bulunacak" dedi.

"Vietnam'daki yanlışı yapıyoruz"

Gözlemciler, Clinton'ın açıklamasının, Amerikalı bazı ünlü askeri gözlemcilerin, ABD ve NATO'nun Kosova'daki askeri politikasını şiddetle eleştirmelerinin hemen ardından geldiğine dikkat çekiyorlar. Bu uzmanlar, Kosova'da kara gücü kullanılmayacaksa bile bunun ilan edilmesinin yararsız olduğunu savunuyorlar. Körfez savaşında ABD'nin Irak'a karşı yürüttüğü hava harekatını yöneten emekli Orgeneral Chuck Horner da, ABD yönetiminin Kosova politikasına eleştiriler yönelten gözlemciler arasında yerini aldı. Horner, "ABD'nin Kosova'daki kararsız politikası aynı Vietnam'daki halimizi hatırlatıyor. Körfez savaşında, Vietnam'da yaptığımızın tersini yaptık ve kazandık. Kosova'da ise Vietnam'daki gibi kararsız davranıyoruz ve başarısız olma ihtimalimiz yüksek" dedi.

katın son günlerinde NATO uçakları 488, helikopterleri 22 sorti yaptı. Başlangıcından bugüne kadar uçakla 14.497, helikopterle 240 sorti yapıldı. Harekat ile ilgili açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı Basın Bilgi Merkezi, "29 adet hedefe taarruz edilmiş, yüzde 69 başarı sağlanmıştır. 4 Mayıs 1999'daki hava taarruzlarında elektrik santralleri ve dağıtım tesisleri, Pozec'deki akaryakıt deposu, Novi Varos'daki mühimmat deposu, Cacak'daki ordu donatım ve tamir tesisi, Uzica ve İvanjica'daki radyo istasyonları, Bare, Nis, Orlate Bistra ve Kokinbrod köprüleri, Ponivke ve Bacanica havaalanı ve havaalanında bulunan bir MİG-29 ile 2 Galep uçağı, 4 hava radarı, Pec/Decane bölgesindeki askeri birlikler, Podijevo bölgesindeki topçu birlikleri, Gjilane/Urosevac bölgesindeki zırhlı araçlara taarruzlar gerçekleştirmiştir. Türk uçakları, bugüne kadar toplam 1184 saat uçmuşlardır." dedi.


25 yıl önce