|

ABD seçimlerindeki Brexit detayı

ABD, Clinton rüzgarlarının bilinçli bir şekilde estirildiği bir seçimi Trump'ın zaferiyle geride bıraktı. Bu 'sürpriz' diye tanımlanan olayın bir benzeri geçtiğimiz aylarda İngiltere'de yaşanmıştı. İngiltere'nin AB'den çıkmayacağı yönünde oluşturulan algı, 'Brexit' kararıyla hüsrana uğramıştı.

Yeni Şafak
11:21 - 9/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 08:33 - 9/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

ABD halkı, bir yılı aşkın süredir devam eden kampanyaların ardından yeni başkanın kim olacağına karar vermek için seçime gitti. ABD'de Demokrat Partili Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi Partili Donald Trump'ın çekiştiği başkanlık seçimlerinde sonuç netleşti: ABD'nin 45'inci başkanı Trump oldu.



Seçim sürecinde çok sayıda yayın organı, anket kuruluşu ve kanaat önderinin sergilemiş olduğu tutum Clinton yanlısı bir yol çizerken, gerçeklerin de bu yönde ilerleyeceği yönünde dezenformasyon yapıldı. Tüm olasılıklar Clinton üzerinde toplanırken, Trump'ın seçilmesi ise söz konusu tablodaki çarpıklığı ortaya koydu. Bunun bir benzeri de geçtiğimiz aylarda İngiltere'de 'Brexit' örneğiyle yaşanmıştı.



  1. Kampanya boyunca ABD Başkanı Obama'nın Clinton için seferberlik ilan etmesi ve oy kazandırmak için açıktan bir destek vermesi de tepkilere neden olmuştu.

Cameron da bizzat desteklemişti

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması yönünde referandum sürecini başlatan Başbakan Cameron, tüm aşamalarda İngiliz halkının 'kalalım' diyeceğini bildirmişti. Bunun yanı sıra anketler ve oluşturulan uluslararası algı da İngiltere'den çıkabilecek olası bir brexit kararını sürpriz olarak karşılayacaktı.



Sonuç itibariyle Cameron'ın desteklediği ve büyüttüğü kampanya hüsranla sonuçlandı. Bu kapsamda İngiltere'nin AB'den çıkma hikayesinin bir örneğinin ABD'de yaşandığı söyleniyor.














#ABD
#Brexit
#Donald Trump
7 yıl önce