|

Adeviye: Darbe karşıtlığının meydanı

Mısır'da darbe ile sonuçlanan Tahrir''deki gösterilerin başlamasına paralel olarak Mursi destekçileri tarafından doldurulan Adevye Meydanı artık darbe karşıtlığının merkezi haline geldi.

yenisafak.com.tr. / DIŞ HABERLER SERVİSİ
00:00 - 12/07/2013 الجمعة
Güncelleme: 16:17 - 12/07/2013 الجمعة
Yeni Şafak
Adeviye: Darbe karşıtlığının meydanı
Adeviye: Darbe karşıtlığının meydanı

Mısır''da eski diktatör Hüsnü Mübarek''in devrilmesi ile sonuçlanan gösterilerde başkent Kahire''deki Tahrir Meydanı öne çıkmış ve tüm dünyada tanınmıştı. Aynı meydan ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi''nin ordu tarafından görevden el çektirilmesi ile sonuçlanan gösterilere de ev sahipliği yaparken bu kez şehrin başka bir yerinden karşıt sesler yükselmeye başladı. Tahrir''deki gösterilerin başlamasına paralel olarak Mursi destekçileri tarafından doldurulan Adevye Meydanı darbe karşıtlarının merkezi haline geldi.

TAHRİR'E KARŞI ADEVİYE

Daha önce de Müslüman Kardeşler taraftarlarının gösteriler yaptığı Adeviye Meydanı, 30 Haziran''da Mursi karşıtlarının Tahrir''de toplanmaya başlaması ile Mursi taraftarları tarafından doldurulmaya başlandı. Ordunun yönetime el koyduğu 3 Temmuz tarihine kadar Tahri Mursi karşıtlarının, Adeviye ise Mursi destekçilerinin merkezi oldu. Darbe sonrasında ise Tahrir''de sevinç gösterileri yapılırken, Adeviye Meydanı protestolara sahne oldu.

ŞEHİTLER İÇİN MİLYONLAR

Sonraki günlerde Tahrir meydanı yavaş yavaş terkedilmeye başlandı, Adeviye''yi dolduran kalabalıklar ise artarak gösterilerini sürdürdü. Son 15 gün içinde meydanın tanıklık ettiği en hüzünlü saatler 9 Temmuz günü yaşandı. Bir önceki gün askerlerin açtığı ateşle 84 kişinin ölmesi ''Milyonluk Şehit Protestosu'' adıyla Adeviye''de protesto edildi.

RAMAZAN'DA DA PROTESTOLAR ARA VERMEDİ

Ramazan ayının gelmesi de meydandaki kalabalığın azalmasını sağlamadı, tersine Mursi''yi destekleyen onbinlerce Mısırlı oruçlarını hem oruçlarını bu meydanda açtı, hem de darbe karşıtı gösterilerini sürdürdü.

15 gündür boşalmayan meydan bu süreçteki en büyük gösterilere ise bugün sahne oluyor. Cuma namazı ardından başlayan ve ''Seferberlik'' adı verilen gösterilere yüzbinlerce insan katılıyor.



٪d سنوات قبل