|

Almanya'nın Kosova planı

6 aşamalı plana göre, Sırp ordusu Kosova'dan çıkacak, karşılığında NATO 24 saat içinde bombardımanı durduracak. Mevzilerinde bekleyecek olan KKO, barış gücü bölgeye geldikten sonra silahsızlandırılacak.

Yeni Şafak
00:00 - 15/04/1999 Perşembe
Güncelleme: 10:07 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Bonn- Almanya hükümetinin Kosova krizinin çözümü için BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından uygulanacak 6 aşamalı bir plan hazırladığı bildirildi. Süddeutsche Zeitung gazetesinin dünkü sayısında yer alan habere göre, NATO Konseyi tarafından incelenen plan, Yugoslavya'nın Kosova'daki bütün silahlı güçlerini ve milislerini çekmeye başlamasıyla NATO'nun 24 saat içinde hava harekatını durdurmasını öngörüyor. Gazete, Alman Dışişleri Müsteşarı Wolfgang Ischinger'in pazartesi günü Moskova'da planı Rus yetkililere sunduğunu ve planın önceki gün Oslo'da biraraya gelen ABD Dışişleri Bakanı Albright ile Rus meslektaşı İvanov tarafından görüşüldüğünü belirtti.

Plan 6 maddeden oluşuyor

1- Almanya, Fransa, İngiltere, ABD, Kanada, Japonya ve Rusya'dan oluşan G-8 bakanları toplanarak;

*Tüm Sırp ordu, polis ve paramiliter güçleri Kosova'dan tamamiyle çekilecek.

*Kosova Kurtuluş Ordusu (KKO) ateşkes ilan edecek, silahları bırakacak ve pozisyonunun koruyacak.

*Sırplar'ın sözünü yerine getirdiğinden emin olunana kadar bölgede uluslararası bir barış gücü bulunacak.

*Yardım organizasyonları en kısa zamanda Kosova'ya dönecek.

*Sırp ordusu Kosova'dan tamamiyle çekilir çekilmez, muhacirler geri dönmeye başlayabilecekler.

*Kosova'da BM'nin himayesinde siyasi bir anlaşma yapılana kadar geçici hükümet kurulacak.
KKO silahsızlandırılacak

2- BM Güvenlik Konseyi mümkünse bir gün içinde karar alacak.

3- Karar Belgrad hükümetine iletilecek. Eğer Sırp ordusunun geri çekilmesi başlarsa, NATO 24 saat içinde hava operasyonunu durduracak. Hava operasyonunun durdurulması Sırpların çekilmesi tamamlanana kadar ertelenebilir. Birliklerin çekilme işlemi tamamlanıca, harekat durdurulur. Buna paralel olarak KKO, silah bırakacak ancak, barış gücü gelene kadar pozisyonunu koruyacak.

4- Aynı zamanda NATO Kosova üzerinde askeri kontrol oluşturacak. Anlaşmanın kuralları belirlenecek.

5- Yardım kuruluşları barış gücü Kosova'ya konuşlanır konuşlanmaz çalışmaya başlayacak.

6- Sırp birliklerinin çekilmesi tamamlanır tamamlanmaz, muhacirler geri dönecek ve yeniden yapılanma çalışmaları başlayacak.

Çalışmalar iki haftadır sürüyor

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ludger Vollmer de, hükümetin, Kosova'da çatışmaların sona erdirilmesiyle ilgili bir plan hazırladığını doğruladı. Kosova barış planı üzerindeki çalışmaların iki haftadır sürdüğünü belirten Vollmer, Dışişleri Bakanı Fischer'in konuyla 'yoğun' olarak ilgilendiğini söyledi. Vollmer, Yugoslav güçlerinin bölgeden çekilme işlemini tamamlamasının ardından NATO operasyonunun resmen sona ermesini öngören planda, sonunda bölgeye gönderilecek barış gücünün NATO yönetiminde, ancak BM denetiminde olmasının hedeflendiğini kaydetti. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce